Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  |  +31 (0)23 574 83 51

  Logo VvKR opt  SGR 

9,4
9,4 van 10
58 beoordelingen

Individuele luxe safari reizen op maat in oost en zuidelijk Afrika

Laat Mambulu! Safaris u terugbellen

U dient uw naam in te vullen
U dient uw e-mailadres in te vullen
U dient uw telefoonnummer in te vullen
Ongeldige invoer

Chobe National Park

Het Chobe National Park is het tweede grootste nationale park in Botswana en beslaat 11.700km2 beslaat. Het park heeft één van de grootste concentraties wild op het afrikaanse continent. De overvloed aan wilde dieren en het echte afrikaanse karakter van de regio zorgen voor een onvergetelijke safari.

Olifanten op oever Chobe rivier Chobe National Park

Het park is verdeeld in vier duidelijk verschillende eco-systemen:

 • Serondela met zijn weelderige vlaktes en de dichte bossen in het uiterste noord-oosten. Hier stroomt de Chobe Rivier, waarin zich altijd water bevindt
 • de Savuti Marsh in het westen, die de verbinding vormt tussen het Moremi Game Resere aan de Zuid-West kant
 • de Linyanti moerassen in het noordwesten
 • het  hete en droge achterland.

Het idee van een Nationaal Park in het Chobe gebied ontstond in 1931. Een jaar later werd een gebied van ongeveer 24.000km2 tot ‘niet-jacht zone’ verklaard. In 1933 werd het gebied al verder uitgebreid tot 31.600km2. De plannen om er een nationaal wildpark van te maken werden gedwarsboomd door de tseetsee vlieg. Deze vlieg veroorzaakte ziektes onder het wild, zodat er pas in 1957 een nieuw voorstel kon worden gemaakt. Deze keer werd slechts een oppervlakte van 21.000km2 voorgesteld. In 1960 werd er een besluit genomen dat een nog kleiner gebied als Wild Reservaat werd uitgeroepen. In 1967 werd het gebied officieël een Nationaal Park, het eerste in het jonge onafhankelijke Botswana. In 1980 en 1987 werd het Chobe National Park uitgebreid tot haar huidige grootte.

Chobe rivier

De Chobe rivier heeft zijn oorsprong in de hooglanden van Angola. Zodra de rivier Botswana binnenkomt zijn er verschillende naamswijzigingen. Zo kennen we de  Kwando Rivier, de Linyanti, de Itenge en uiteindelijk de Chobe rivier.

Nijlpaard en white egret in Chobe National Park Botswana

Het stroomgebied van de Chobe rivier heeft een interessante verscheidenheid aan leefomgevingen en is rijk aan flora, met mopane bossen, gemengde combretum, sandveld, uiterwaarden, grasland-en riviergebieden. Veel bomen hebben aanzienlijke schade opgelopen als gevolg van het grote aantal olifanten. Zij duwen de bomen omver en trekken de schors van de stam. Zo zijn een aantal bossen volledig geruïneerd.

Het meest populaire gebied in en net buiten het Chobe National Park is een kort stuk oever van de Chobe rivier (Chobe Waterfront). Dit stuk van 15 kilometer bevind zich tussen Kasane stad en de Serondela camping. Nijlpaarden en olifanten zijn hier in overvloed, meer dan enig ander dier. Wanneer je buffels ziet, zijn de leeuwen nooit ver weg en is er een goede kans leeuwen te zien.

Wildlife

Een belangrijk kenmerk van het Chobe National Park is de olifantenpopulatie die momenteel geschat wordt op ongeveer 120.000 dieren. De Chobe olifant is een migrant. Tussen de seizoenen trekken ze wel 200 kilomter van de Chobe Rivier en Linyanti (het droge winterseizoen) naar de zoutpannen in het zuidoosten van het park, waar ze zich verspreiden in de zomerse regentijd. De Chobe olifanten staan bekend om hun forse grootte, hoewel ze geen erg grote slagtanden hebben.

Chobe is ook een toevluchtsoord voor roofdieren zoals leeuwen en luipaarden. Er zijn voldoende prooien, waardoor een grote concentratie van roofdieren in het gebied aanwezig is.

Luipaard in boom in Chobe National Park Botswana

Savuti

Vaak omschreven als één van de beste wildlife-gebieden in het Afrika van vandaag de dag. Savuti heeft een van de hoogste concentraties wilde dieren op het Afrikaanse continent. De dieren zijn gedurende alle seizoenen aanwezig, en op bepaalde momenten kunnen hun aantallen enorm zijn.

Als je jezelf hier genoeg tijd gunt (een minimum van drie tot vier dagen wordt aanbevolen) zul je waarschijnlijk bijna alle belangrijke soorten zien: giraffen, olifanten, zebra's, impala's, tsessebe, Roan, sable, wildebeesten, kudu's, buffels, waterbokken, wrattenzwijnen, elanden en roofdieren zoals leeuwen, hyena's, jakhalzen, bat-eared fox en mogelijk zelfs een cheeta en een wilde hond. Savuti is beroemd om zijn roofdieren, met name de leeuwen en gevlekte hyena.

Leeuwen familie Savute Chobe National Park Botswana

Seizoenen

In het algemeen is de meest gunstige periode om wild te zien de droge winter (april-oktober), hoewel de maanden november tot maart het meest gunstige zijn om vogels te zien.

Lees onze Botswana reissuggesties

BotswanaVraag gratis offerte op maat aan

Terug naar boven

Nieuwsbrief

@mambulu_safaris

Recensies

 • Zambia en Malawi

  Drie jaar geleden wensten wij ons te informeren voor een familiale safarireis naar Afrika. Uiteindelijk kwamen we terecht bij Mambulu! Safaris. We willen vooral benadrukken dat de communicatie met Rob en de snelle opvolging op al onze vragen en wensen ongekend waren. Ook tijdens en na de reis werd niet nagelaten ons te informeren. Beste Rob, hartelijk dank voor deze onvergetelijke reis.
  Groeten,
  Familie van Sintruyen

  Lees meer...