Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  |  +31 (0)23 574 83 51

  Logo VvKR opt  SGR 

9,4
9,4 van 10
58 beoordelingen

Individuele luxe safari reizen op maat in oost en zuidelijk Afrika

Laat Mambulu! Safaris u terugbellen

U dient uw naam in te vullen
U dient uw e-mailadres in te vullen
U dient uw telefoonnummer in te vullen
Ongeldige invoer

Linyati, Selinda en Kwando

In een individuele luxe fly-in safari in het noorden van Botswana mogen Linyati, Selinda en Kwando eigenlijk niet ontbreken. Deze afgelegen prachtige wild life bestemmingen liggen ingeklemd tussen de Caprivi Strip (Nambië) in het noorden, Chobe National Park in het oosten en de Okavango Delta in het zuiden. Neem contact op voor een ontwerp voor een individuele luxe maatwerk fly-in safari naar meest exclusieve accommodaties in Linyati, Selinda en Kwando.

Botswana individuele luxe safari op maat exclusieve accommodaties in Linyati Selinda en Kwando | Mambulu! Safaris With A Difference

Linyati, Selinda en Kwando - ongerepte natuur en wildlife

Een gebied met veel wildlife en prachtige natuur, wat aan schoonheid niet onderdoet voor de Okavango Delta. Zo vreemd is dat niet omdat deze gebieden dezelfde geografische kenmerken delen. De Okavango rivier en de Kwando rivier stromen beide vanuit Angola door de Caprivi Strip Botswana binnen. De Okavango vult langzaam de Linyanti moerassen en vervolgens stroomt het water in de Linyanti rivier, welke uiteindelijk in de Chobe rivier uitmonden. De moerassen laten dezelfde natuurlijke kenmerken zien als de Okavango Delta - pittoreske kanalen, lagunes, papyrus en rietvelden. Bossen met daar tussen prachtige hoge bomen aan de oevers van de waterwegen. Droge rivierbeddingen zoals de Selinda Spillway en het Savute kanaal. Dit gebied (wordt verondersteld) zou de meest zuidelijke punt van Afrika's Great Rift Valley zijn. 

Linyati, Selinda en Kwando - privé wildlife concessies

De wildlife concessies Linyati, Selinda en Kwando liggen aan de rivieren

 • Kwando in het noordwesten
 • Selinda in het zuiden
 • Linyanti oosten

Een klein gedeelte van het Chobe National Park loopt door tot aan de Linyati rivier en de moerassen; Er is een camping en faciliteiten voor bezoekers die zelf rijden, terwijl op de concessies lodges zijn gebouwd. Dit is het echte Afrika! Tijdens het droge seizoen dienen de permanente wateren (de Kwando en Linyati rivier) als belangrijke migratie punten voor een groot deel van de dieren die in het noorden van Botswana rond trekken, onder andere grote kuddes buffels en olifanten, gnoes en zebra's. Vrijwel alle antilopen en roofdieren die in de natuur voorkomen leven in deze concessies. Afhankelijk natuurlijk van het seizoen, en het beschikbare voedsel en water kunt u ze ook allemaal zien. Hier leven onder andere, waterbokken, reedbuck, giraffen, impala's, kudu, en met een beetje geluk de zeldzame en schuwe sitatunga, leeuw, hyena, luipaard, cheetah, jakhals, serval en caracal.

Botswana individuele luxe safari op maat zebras bij Linyati Selinda en Kwando | Mambulu! Safaris With A Difference

Linyati, Selinda en Kwando - extreme isolatie

Maar misschien is het gevoel van extreme isolatie wel de grootste aantrekkingskracht van dit deel van Botswana, even weg uit de wereld zoals wij die kennen. Er is niets anders dan uzelf, de bush en een fascinerend aantal wilde dieren die liggen te wachten om ontdekt en onderzocht te worden. De kampen zijn klein en privé, met hooguit twintig gasten.

Linyati

Het Linyati Wildlife Reserve is een paradijs in de Noord-West hoek van het Chobe National Park. Het reservaat is ongeveer 125.000 hectare groot. Ten noorden van de Linyati rivier, ligt Namibië, de Caprivi strip. Tweederde van het Savuti Channel bevind zich binnen de grenzen van het reserve. Linyanti is een afgelegen en rustig reserve. De moerassige rivier doet denken aan de permanente waterwegen van de Okavango Delta met zijn papyrus omzoomde lagunes, rietvelden en torenhoge bomen. De Linyati moerassen hebben een oppervlakte van ongeveer 900 vierkante kilometer, volgen de rivier en vullen het gebied tussen de samenkomende Kwando en Linyati Rivier. De Linyati River (die later overgaat in de Chobe rivier) vormt een grens tussen Botswana en Namibië. Op de zuidelijke oever van de Linyati rivier in Botswana, ligt het Linyati Wildlife Reserve. De Marsh gaat over van lagunes en gestaag stromende rivieren met Jackalberry struiken en sausage trees naar graslanden en drooge beboste gebieden. Dit gebied is totaal verschillend van de Okavango Delta en zou moet worden opgenomen in alle reizen naar deze regio. Dit zal de bezoeker een meer evenwichtige beeld van het land te geven. Het laatste deel van Afrika's Great Rift Valley scheidt de bossen en de uiterwaarden van de Linyati rivier met de randen van het Savuti Channel. Wanneer de Okavango volledig overstroomt en de Selinda Spillway de Linyati rivier vult, worden de Chobe rivier en het Okavango-systeem aan elkaar verbonden. Wanneer dit gebeurt, is de Linyati identiek aan de Okavango Delta, met kronkelende waterwegen, papyrus bedden en eilanden.

Linyati - wildlife

Het kenmerk van Chobe National Park is de olifantenpopulatie. Deze olifant populatie trekt rond in het grootste deel van noord Botswana, en het noord westen van Zimbabwe. In Botswana wordt de huidige olifanten populatie geschat op 120.000 dieren. De olifanten onderscheiden zich door hun lichaamsgrootte, hun ivoor dat bros is en hun kleinere slagtanden. De Chobe olifanten trekken rond en leggen tot 200 km per seizoen af. Ze trekken rond in het gebied tussen de Chobe en Linyati rivier tijdens het droge seizoen (mei tot oktober) en naar de pannen in het zuidoostelijke deel van het park tijdens het natte seizoen (november tot april). Tijdens de droge wintermaanden (mei tot oktober), is de concentratie wilde dieren in het Linyati Game Reserve hoog. Olifanten verblijven het grootste deel van hun tijd langs de rivieren en waterpoelen. Ook duizenden zebra zijn tijdens de droge wintermaanden in het Linyati gebied voordat ze in november zuidwaarts trekken naar Savuti. In afwachting van de zomerregen en het verse groen. Verder leven er giraffen, buffels, tsessebe, impala, kudu, sable, roan antilopen, rode lechwe en het aquatisch sitatunga antilopen in Linyati.

Botswana individuele luxe safari op maat olifant in Linyati concessie | Mambulu! Safaris With A Difference

De roofdieren die hier leven zijn onder andere leeuwen, luipaarden, Afrikaanse wilde honden, hyena's en cheetah's. Soms laat een serval, een kleinere carnivoor, zich zien wanneer hij knaagdieren en vogels vangt. En met een beetje geluk spot u een bat eared vos. Vogels leven in overvloed in het Chobe National Park. Meer dan 300 soorten zijn hier waargenomen, onder andere de white pelican, scarlet chested sunbird en de tinkling cisticola. Watervogels, waaronder de pelikaan, zijn veel voorkomend. In de buurt van de Linyanti landingsbaan nesteld in het seizoen een kolonie van karmijn bijeneters. Linyati wordt gekenmerkt door zijn diversiteit aan dieren, dat maakt Linyati een waar paradijs. Open graslanden en drinkplaatsen langs het Savuti Kanaal en de Linyati rivier en bossen in het binnenland. De Linyati River kronkelt naar het oosten in de richting van Chobe. Langs de rivier vormen zich pooltjes en lagunes waarin nijlpaarden en krokodillen en prachtige vogels zich ophouden. De water pooltjes trekken dieren uit de drogere gebieden. Pooltjes zijn de eerste permanente wateren na het regenseizoen. Tijdens de zonsondergang, verzamelen een aantal kuddes olifanten zich bij de waterpools van de Linyanti rivier om te drinken, zich te wentelen en te stoeien in de modder gaten.

Linyati - seizoenen

Het regenseizoen is tijdens de zomermaanden van november tot april. Gedurende deze tijd is er een hoge lucht vochtigheid en kan het heel warm worden. Dit zijn echter ook omstandigheden waarin de muggen goed gedijen. Het droge seizoen is van mei tot oktober. Tijdens deze maanden neemt het oppervlaktewater af en hebben de wilde dieren de neiging om zich te verzamelen langs de rivier. De maand oktober is de warmste maand van het jaar, met temperaturen van eind 30 tot hoge 40 graden Celsius.

Botswana individuele luxe safari op maat leeuwin in Linyati concessie | Mambulu! Safaris With A Difference

Linyati - kenmerken

 • Ochtend gezang van de vele vogels
 • Aquatische sitatunga antilopen (deze dieren hebben speciaal aangepaste hoeven zodat ze door moerassen kunnen rennen)
 • Grote aantallen olifanten en zebra
 • Bat eared foxes
 • Horned sable antelope
 • Afrikaanse wilde honden

Kwando

Het Kwando gebied bevindt zich aan de zuidkant van de oevers van de Kwando rivier. Hier zijn ongerepte wetlands, graslanden en Mopanebossen. Dit is een afgelegen gebied dat doorkruist wordt door eeuwenoude migratie paden van olifanten, buffels, zebra's en gnoes. Door middel van deze paden kunnen ze zich ongehinderd tussen Kwando, de Okavango Delta in het zuiden, Chobe National Park en de open Afrikaanse wildernis naar het noorden bewegen. Kwando is een privé-reservaat met een grootte van 2 320km². U kunt het Kwando gebied bereiken met een klein vliegtuigje. Gasten vliegen naar de airstrip van Lagoon of Lebala Camp vanuit Maun, Kasane of één van de andere kampen. Zelf rijden naar het Kwando gebied is geen optie.

Kwando - wildlife

In Kwando leven onder andere impala's, rode lechwe, kudu, tsessebe, giraffe, steenbok, wrattenzwijn, baviaan, vervet apen,leeuwen, luipaarden en gevlekte hyena. Roan en Sable antilopen zijn minder vaak te zien. Nijlpaarden en krokodillen zijn er in overvloed in de rivier, net als de spotted-necked otters. Gnoes, zebra, olifanten en buffels worden vaak van mei tot december gezien in het Kwando gebied. De grotere kuddes arriveren elk jaar in juni / juli en blijven tot en met december. Bij Lagoon Camp worden vaak wilde honden waargenomen. In de afgelopen jaren was hun nest in de buurt van het camp. Wilde honden zijn over het algemeen zeer ontspannen wanneer een auto in hun buurt is. Hierdoor kunnen ze tot op korte afstand benaderd worden. De nacht dieren die in Kwando te zien zijn, zijn de Selous mongoos, kleine bevlekte genetkatten, aardwolf, srub hares, bushbabies, civet, honingdas en stekelvarkens. De nacht vogels die hier leven zijn de Natal Nachtzwaluw, Pennantwinged Nightjar en een grote verscheidenheid aan uilen. De vogelsoorten zijn vergelijkbaar met die van de Linyanti. De sacred en hadeda ibis worden vaak langs het water gezien. Zeldzamere bewoners zijn de slaty and black egrets, and rufous-bellied herons.

Botswana individuele luxe safari op maat nijlpaarden in Kwando consessie | Mambulu! Safaris With A Difference

Kwando - beste reistijd

De beste tijd om Kwando te bezoeken is van juni tot augustus / september. In juni beginnen de Afrikaanse wilde honden hun denn te zoeken. Als ze eenmaal genesteld zijn zullen deze bedreigde dierensoorten gemakkelijk 3-4 maanden hier verblijven. In het Kwando gebied leven meerdere wilde honden en worden ze vaak gespot. Ze concentreren zich rond permanente wateren net als hun roofdieren. In juli overstromen de Kwando gebieden. Langzaam komt het regenwater uit de natte Angolese hooglanden, duizenden kilometers verderop, naar het Kwando gebied. De bladeren vallen van de bomen en de grassen worden elke dag korter en het zicht is hierdoor uitstekend. Steeds meer dieren komen samen in de buurt van het water en de uiterwaarden. Het water verspreidt zich in een gebied waar een dag gelden nog geen water was. De mokoro en boottochten worden spannender omdat nieuwe plaatsen benaderd kunnen worden.

In augustus beginnen de reigers, ooievaars en andere vogels hun nesten te bouwen in de Godikwe reigerkoloni, in de buurt van Kwara kamp. De kuddes olifanten worden steeds groter en de ruimte in de buurt van het water leidt tot spanningen. In de nacht zijn regelmatig olifant geluiden te horen. In september worden de kuddes olifanten en buffels nog groter. Dit trekt roofdieren aan die danook veelvuldig worden gezien en gehoord. De terugkeer van de carmine bee eaters en andere migrerende vogels kleuren de omgeving.

Selinda

Het Selinda Reserve ligt in het noordelijk deel van Botswana en is 300.000 acre groot. Er kunnen maximum van 32 gasten verblijven in Selinda, verdeeld over drie kampen en die beheerd door een zeer ervaren team van natuurbeschermers. De centrum van het reserve ligt bij de beroemde Selinda Spillway die zich door het reservaat kronkelt en hierdoor de buitenste regionen van de Okavango Delta in het westen en de Linyanti moerassen in het oosten verbindt. Selinda ligt stroomopwaarts van de Savuti systeem en ten westen van Chobe, de omstandighden zijn uitstekend om hier wild en vogels te kijken, maar met het enorme voordeel dat u zich hier buiten de grote stroom van toeristen bevindt.

Botswana individuele luxe safari op maat exclusieve accommodatie aan Selinda Spillway | Mambulu! Safaris With A Difference

Als het water hoog genoeg is, kunt u een zeer bijzondere en unieke 3 's nachts kanosafari maken van het noordoosten van de Okavango Delta naar net onder Motswiri Camp en reist u naar het oosten langs de Selinda Spillway naar de Kwando en Linyanti Rivier. Wanneer u hier meer over wilt weten? Neem contact met ons op!

Selinda - wildlife

Wilde honden komen regelmatig voor in dit gebied en veel van onze gasten hebben door de jaren heen prachtig foto's gemaakt. Verder zijn er cheetah, leeuwen, hyena, jakhals en luipaard. 80% van dit gebied werd vele jaren gebruikt als jachtgebied. Maar net als de jachtzones, is ook de jacht verbannen naar de buitenranden van de belangrijkste natuurgebieden. Nu schiet men alleen nog foto's!, Dit is het behoud van de wilde dieren die in dit gebied leven. Er zijn drie kleine kampen in de buurt van het Selinda Spillway waar u kunt overnachten. De meest rustieke daarvan is ook de meest afgelegen en waarschijnlijk het meest trouw aan de originele safarikampen hoewel het wild bepaalde tijden van het jaar moeilijk te vinden is.

Botswana individuele luxe safari op maat luipaard aan Selinda Spillway | Mambulu! Safaris With A Difference

Selinda - Motswiri Ketumetse

Motswiri Ketumetse ligt in het uiterste zuidwesten van het reservaat. Terwijl er in het oosten twee kampen zijn (Selinda en Zibadianja). In beide kampen kunt u genieten van verschillende dieren en habitats. De activiteiten die u kunt ondernemen zijn game drives, wandelen en kanoën als er natuurlijk genoeg water is (over het algemeen in de periode april tot september). In het droge seizoen zult u de roan en sable antilopen en de eland zien. Ook zijn er altijd leeuwen maar dan moet u een beetje geluk hebben en Cheetahs zijn te vinden bij de uiterwaarden in het noorden. Andere veel voorkomende soorten zijn: olifanten, buffels, giraffen, zebra's, gnoes, hyena, een verscheidenheid aan antilopen. Tijdens een night drive maakt u kans verschillende nachtdieren te zien. In het oostelijke deel, waar ook de twee belangrijkste kampen Selinda en Zibadianja liggen, worden regelmatig leeuwen gezien die op nijlpaarden jagen, maar daarnaast is er genoeg ander wild te zien.

BotswanaVraag gratis advies op maat aan

Lees onze Botswana reissuggesties 

 

Terug naar boven

Nieuwsbrief

@mambulu_safaris

Recensies

 • Zambia en Malawi

  Drie jaar geleden wensten wij ons te informeren voor een familiale safarireis naar Afrika. Uiteindelijk kwamen we terecht bij Mambulu! Safaris. We willen vooral benadrukken dat de communicatie met Rob en de snelle opvolging op al onze vragen en wensen ongekend waren. Ook tijdens en na de reis werd niet nagelaten ons te informeren. Beste Rob, hartelijk dank voor deze onvergetelijke reis.
  Groeten,
  Familie van Sintruyen

  Lees meer...