Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  |  +31 (0)23 574 83 51

  Logo VvKR opt  SGR 

9,4
9,4 van 10
58 beoordelingen

Individuele luxe safari reizen op maat in oost en zuidelijk Afrika

Laat Mambulu! Safaris u terugbellen

U dient uw naam in te vullen
U dient uw e-mailadres in te vullen
U dient uw telefoonnummer in te vullen
Ongeldige invoer

Makgadikgadi Salt Pans

De Makgadikgadi Salt Pans worden een onvergetelijk ervaring tijdens een individuele safari op maat in Botswana. Eén van de meest markante bezienswaardigheden op de Makgadikgadi Salt Pans is Kubu Island gelegen in de 'middle of nowhere'. Neem contact met ons op voor een ontwerp van uw individuele safari op maat!

Botswana individuele safari op maat Kubu Island in Makgadikgadi Salt Pans | Mambulu! Safaris With A Difference

Makgadikgadi Salt Pans - centraal Botswana

De Makgadikgadi Salt Pans zijn gelegen in het centrale deel van Botswana en bestrijken een gebied van ongeveer 12.000km². De Makgadikgadi Salt Pans, 's werelds grootste zoutpannen, zijn de meest zichtbare overblijfselen van een super meer dat ruim 5 miljoen jaar geleden werd gevormd. Het meer moet ongeveer 33 meter diep zijn geweest en een maximale oppervlakte van 60.000km² hebben gehad. Omdat het meer niet in verbinding stond met rivieren concentreerden de mineralen (waaronder zout) zich in laaggelegen gebieden. Door klimaatveranderingen (zo’n 10.000 jaar geleden) begon Lake Makgadikgadi te verdampen, hierna bleven alleen de zoutlagen over.

Botswana safari op maat migrerende zebra's op Makgadikgadi Salt Pans | Mambulu! Safaris With A Difference

Slechts een klein deel van pannen bevinden zich binnen de grensen van het Makgadikgadi Pans National Park. De grootste pannen liggen buiten de grenzen van het park. Dit zijn de Ntwetwe Pan en Sowa Pan. Sowa Pan staat bekend om zijn flamingo kolonie tijdens het regenseizoen en de overvloed aan andere watervogels.

Makgadikgadi Salt Pans - bewoning

De Makgadikgadi Pans worden niet (meer) bewoond. Wel zijn tussen de pans en er om heen overblijfselen van dorpen gevonden die het bewijs leveren dat er tijdens het stenen tijdperk in het gebied mensen hebben geleefd.

Makgadikgadi Salt Pans - vegetatie

De uitgestrekte zoutvlaktes worden onderbroken door rotspartijen en eilanden met gigantische baobab bomen, droge savanna struiken en palmbomen. 

Makgadikgadi Salt Pans - wildlife

Stortregens veranderen de droge pannen in een oase. Het regenseizoen trekt een spectaculair aantal en soorten watervogels aan en zorgt voor een migratie van gnoes en zebra’s. Tijdens deze periode is het niet raar om dieren van de mineraalrijke modder te zien eten. Ze staan dan tot hun knieen in het water. De regens beginnen meestal in november en eindigen omstreeks maart. De pannen houden water vast tot april/mei. Grassen ontkiemen en de zoutpannen vullen zich met algen soep. Grote groepen flamingo’s komen hier samen.

Botswana safari op maat Nata Bird Sanctuary Makgadikgadi Salt Pans | Mambulu! Safaris With A Difference

Tijdens de droge wintermaanden (april-oktober), verplaatst de migratie van gnoes en zebra’s zich in westelijke richting naar het water dat in de Boteti rivier staat. Echter veel aan de woestijn aangepaste dieren blijven achter. Dit zijn bijvoorbeeld de stokstaartjes, gele mangoesten, grondeekhoorns, aardwolven, afrikaanse wilde katten, caracals, hazen, stekelvarkens, steenbokken, kudu’s, jakhalzen, dasberen, genet katten en zeer incidenteel leeuwen. Het gebeid is ook het domein van de bruine hyena, een verlegen en ongrijpbaar schepsel, net als de stokstaartjes en aardvarkens.

flg botswanaVraag gratis advies op maat aan

Lees onze Botswana reissuggesties

 

 

Terug naar boven

Nieuwsbrief

@mambulu_safaris

Recensies

  • Zambia en Malawi

    Drie jaar geleden wensten wij ons te informeren voor een familiale safarireis naar Afrika. Uiteindelijk kwamen we terecht bij Mambulu! Safaris. We willen vooral benadrukken dat de communicatie met Rob en de snelle opvolging op al onze vragen en wensen ongekend waren. Ook tijdens en na de reis werd niet nagelaten ons te informeren. Beste Rob, hartelijk dank voor deze onvergetelijke reis.
    Groeten,
    Familie van Sintruyen

    Lees meer...