Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  |  +31 (0)23 574 83 51

  Logo VvKR opt  SGR 

9,4
9,4 van 10
58 beoordelingen

Individuele luxe safari reizen op maat in oost en zuidelijk Afrika

Laat Mambulu! Safaris u terugbellen

U dient uw naam in te vullen
U dient uw e-mailadres in te vullen
U dient uw telefoonnummer in te vullen
Ongeldige invoer

Old Palapye

Interessant om op te nemen in uw individuele safari reis op maat in oost Botswana is Old Palapye, de eerste nederzetting die in de 19e eeuw in Botswana is gevestigd. Maar in plaats van uit te groeien tot een grote bloeiende stad, bleef het een kleine nederzetting die uiteindelijk werd geklassificeerd als cultureel erfgoed. Neem contact met ons op om Old Palapye op te nemen in uw safari op maat.

Botswana individuele safari op maat Old Palapye | Mambulu! Safaris With A Difference

Hoewel Old Palapye ook wel Malaka wordt genoemd, beschouwen de inwoners van Malaka Old Palapye als onderdeel van hun dorp, in plaats van een apart gebied. Het wordt Old Palapye genoemd vanwege het oude karakter van deze plaats en om het te onderscheiden van Palapye. Er is dus Old Palapye; En er is Palapye. Dit zijn twee verschillende plaatsen. Palapye is de populairste; En de modernste.

Old Palapye – Tswapong regio

Old Palapye ligt in de Tswapong regio in het centrale district. De nederzetting ligt 20km ten oosten van Palapye. De naam Palapye werd oorspronkelijk gespeld als 'Phalatswe', wat de 'plek van impalas' betekent. Old Palapye werd opgericht door Khama III en was bestemd om in 1889 de hoofdstad van de Bamangwato-mensen te zijn. Maar omdat de waterreserves te klein waren en het voor de handel geen strategische plek bleek te zijn,verlieten ze Old Palapye om zich in Serowe te vestigen.

Natuurlijk was hun komst in het Tswapong gebied omstreden. Toen Khama III de hoofdstad Old Palapye in Dekgopheng wilde vestigen, was er een kleine groep Batswapong-mensen die zich hier tegen verzette. Maar hij kwam, zag en overwon en eiste dat de Batswapong mensen verhuisde naar Motlhabaneng aan de zuidelijke randen van Malaka. Dit betekende het begin van de integratie van Batswapong-mensen in Bamangwato.

Old Palapye – restanten oude nederzetting

Wat vandaag de dag nog terug te zien is in Old Palapye zijn de structuren voor winkels, basisscholen, gevangenissen en kerken; Alle ontworpen door Europese architecten. De nederzetting veranderde in een bloeiende stad waar naar verwachting 30.000 mensen leefden in 1892. Khama III wilde ook een industrieel college bouwen in Old Palapye, maar dit heeft hij nooit gerealiseerd.

Dit was nadat hij geweigerd had om een stukje landt ter beschikking te stellen aan de kerk van de Londense Missionary Society. Als vergelding koos de kerk ervoor om de school te laten bouwen in Tigerkloof, Zuid-Afrika. Van deze school kwamen later meerdere Batswana geleerden en leiders.

Na 13 jaar besloot Khama III Old Palalye te verlaten omdat de waterreserves terugliepen en iedereen wordt gedwongen alles op te pakken en zich te vestigen in Serowe. Op dat moment sterft Khama's vrouw Mmabesi en zij werd begraven op een begraafplaats dichtbij de LMS kerk waar haar graf vandaag de dag nog te vinden is. Zij werd het meest gewaardeerd door de Bamangwato. Zij werd ook wel Serowe Ga Mmabesi-a-Khama (plaats voor Mmabesi Khama) genoemd.

Old Palapye – verborgen schat van Botswana

Old Palapye is een van de verborgen schatten van Botswana vanwege de schoonheid van het natuurlijke landschap. In 2006 werd deze plaats een nationaal monument. Een team van archeologen, architecten en historici hebben samen met de lokale gemeenschap van Malaka ervoor gezorgd dat het gebied werd hersteld. Stenen muren, overblijfselen van rondavels, rotstekeningen, en de resten van een gevangenis, markt centrum en historische graven (van zowel Europeanen als Batswana's) zijn te zien bij Old Palapye.

Het meest opvallende bouwwerk zijn de overblijfselen van de London Missionary Society kerk, die werd gebouwd tussen 1891 en 1894. De voor- en achterkant van de verbrande kerk staan er nog steeds en geven een idee van de enorme inspanning die gedaan zijn om dit gebouw te bouwen. 

Sommige wilde dieren, zoals bavianen, meerkatten, stekelvarkens, rock dassies en luipaarden leven nog steeds in dit gebied. Er zijn twee broedkolonies van de Kaapse gier, de grootste bevind zich bij Gootau, en er zijn meer dan 200 broedparen.  Wanneer u deze plaats wilt bezoeken moet u contact opnemen met het dorpshoofd. En er voor zorgdragen dat u de vogels niet stoort.

BotswanaVraag gratis advies op maat aan

Lees onze Botswana reissuggesties 

 

Terug naar boven

Nieuwsbrief

@mambulu_safaris

Recensies

  • Zambia en Malawi

    Drie jaar geleden wensten wij ons te informeren voor een familiale safarireis naar Afrika. Uiteindelijk kwamen we terecht bij Mambulu! Safaris. We willen vooral benadrukken dat de communicatie met Rob en de snelle opvolging op al onze vragen en wensen ongekend waren. Ook tijdens en na de reis werd niet nagelaten ons te informeren. Beste Rob, hartelijk dank voor deze onvergetelijke reis.
    Groeten,
    Familie van Sintruyen

    Lees meer...