Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  |  +31 (0)23 574 83 51

  Logo VvKR opt  SGR 

9,4
9,4 van 10
58 beoordelingen

Individuele luxe safari reizen op maat in oost en zuidelijk Afrika

Laat Mambulu! Safaris u terugbellen

U dient uw naam in te vullen
U dient uw e-mailadres in te vullen
U dient uw telefoonnummer in te vullen
Ongeldige invoer

Tsodilo Hills

Een interessante afwisseling in een wildlife safari op maat is een bezoek aan Tsodilo Hills in het noordwesten van Botswana langs de panhandle van de Okavango Delta. Vanuit Maun op weg naar de Caprivi Strip in Namibië rijdt u langs de Tsodilo Hills. Ook vanuit de lodges in de Okavango Panhandle worden excursies naar de Tsodilo Hills verzorgd. Neem contact met ons op voor een safari op maat inclusief Tsodilo Hills.

Botswana individuele luxe safari op maat Tsodilo Hills | Mambulu! Safaris With A Difference

Voor de mensen die in de heuvels wonen, de San Bosjesmannen en de Hambukushu, is Tsodilo Hills een heilige en mystieke plaats waar de geesten van hun voorouders wonen. In vroegere tijden, voerden hun voorouders hier religieuze rituelen uit om hulp te vragen, en voor regen. Ook zijn er schilderijen op de rotswand te vinden. Tot op de dag van vandaag blijft de betekenis en symboliek een mysterie.

Tsodilo Hills – 3 heuvels

Wanneer u de drie belangrijkste Hills (man, vrouw en kind) bezoekt maakt u een reis naar de oudheid. Archeologen denken dat Tsodilo de afgelopen 100.000 jaar bewoond is geweest, waardoor dit een van de oudste historische plaatsen in de wereld is. Aardewerk, ijzer, glas kralen, schelp kralen, gesneden botten en stenen werktuigen dateren tot 90.000 jaar terug. De site uit het begin van de ijzertijd op Tsodilo, Divuyu genaamd, dateert tussen 700- 900 vóór Christus, en laat het leven Bantu mensen op de heuvels zien. Waarschijnlijk zijn zij meer dan 1.000 jaar geleden vanuit Centraal-Afrika hier aangekomen.

Tsodilo Hills – Bantu stammen

Ze waren veehouders, vestigden zich op het plateau, en verhandelden koperen sieraden uit de Congo, schelpen van de Atlantische Oceaan, en glaskralen uit Azië, waarschijnlijk in ruil voor speculariet en bont. Er was een grote interactie tussen verschillende groepen en er waren uitgebreide handelsnetwerken. Opgravingen hebben meer dan 20 mijnen blootgelegd waar speculariet werd gedolven - een glittertend ijzeroxide derivaat dat in vroeger tijd werd gebruikt als cosmetica.

Tsodilo Hills – rotstekeningen

In Tsodilo Hills zijn overal rotstekeningen te vinden (wat betekend dat er duizenden jaren lang mensen hebben geleefd) en deze behoren tot de mooiste en meest belangrijke uit de regio. Er zijn in totaal ongeveer 4.000 schilderingen, bestaande uit rode vinger schilderijen en geometrieën. Het is bijna zeker dat de meeste schilderijen door de San zijn gemaakt.

Botswana individuele luxe safari op maat Tsodilo Hills rockpaintings | Mambulu! Safaris With A Difference

Twee van de meest bekende beelden zijn de kleurrijke neushoorn en het eland paneel, waarbij het eland zich op een steile klif bevindt en uitkijkt over de Afrikaanse wildernis. Veel van de schilderijen zijn moeilijk te bereiken, dit kan erop duiden dat de tekeningen een religieuze betekenis hadden.

Het feit dat Tsodilo volledig is afgezonderd van alle andere rotsschilderingen in zuidelijk Afrika draagt bij aan de mistieke uitstraling. De dichtstbijzijnde bekende andere plaats met rotstekeningen ligt op 250 kilometer.

Tsodilo Hills – UNESCO World Heritage Site

De schilderijen op Tsodilo zijn over het algemeen (in tegenstelling tot anderen in de zuidelijke Afrikaanse regio) anders van aard. Velen zijn geïsoleerde figuren en meer dan de helft van de beelden zijn wilde dieren uit de omgeving. In feite zijn veel meer tekeningen van dieren uit de omgeving dan op andere plaatsen in Zuid-Afrika. Sommige zijn scènes, maar weinigen schijnen een verhaal te vertellen. Velen zijn schematische schetsen andere geometrische patronen.

Er zijn verschillende wandelpaden rond Tsodilo Hills, waaronder:

 • de Rhino Trail
 • de Lion Trail
 • de Cliff Trail

Wij bevelen aan dat u samen met een gids de wandeling loopt en de schilderijen bekijkt. Zowel San en Hambukushu wonen in de buurt van de heuvels en gidsen uit hun dorpen kunnen eenvoudig geregeld worden. Vanwege het enorme historische en culturele belang, werd Tsodilo in 2002 uitgeroepen tot een UNESCO World Heritage Site.

BotswanaVraag gratis advies op maat aan

Lees onze Botswana reissuggesties 

 

Terug naar boven

Nieuwsbrief

@mambulu_safaris

Recensies

 • Zambia en Malawi

  Drie jaar geleden wensten wij ons te informeren voor een familiale safarireis naar Afrika. Uiteindelijk kwamen we terecht bij Mambulu! Safaris. We willen vooral benadrukken dat de communicatie met Rob en de snelle opvolging op al onze vragen en wensen ongekend waren. Ook tijdens en na de reis werd niet nagelaten ons te informeren. Beste Rob, hartelijk dank voor deze onvergetelijke reis.
  Groeten,
  Familie van Sintruyen

  Lees meer...