Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  |  +31 (0)23 574 83 51

  Logo VvKR opt  SGR 

9,4
9,4 van 10
49 beoordelingen

Individuele luxe safari reizen op maat in oost en zuidelijk Afrika

Laat Mambulu! Safaris u terugbellen

U dient uw naam in te vullen
U dient uw e-mailadres in te vullen
U dient uw telefoonnummer in te vullen
Ongeldige invoer

Erongo regio

Tijdens een maatwerk safari door de Erongo regio in noordwest Namibië maakt u kennis met één van de meest bizarre landschappen van Namibië. De uitgestrekte vlaktes worden afgewisseld door ruige door erosie gevormde bergketens. Bezoek tijdens uw safari op maat de eeuwenoude rotsschilderingen en geniet van het uitgestrekte landschap dat nog niet wordt overlopen door toeristen.

Namibië maatwerk safari naar Erongo en Spitzkoppe | Mambulu! Safaris With A Difference

Spitzkoppe

De Spitzkoppe is een van de meest gefotografeerde berg van Namibië. Deze berg heeft een hoogte van 1.728 meter boven de zeespiegel. Vanwege zijn karakteristieke vorm is de Spitzkoppe van een grote afstand te zien. De berg wordt ook wel de 'Matterhorn van Namibië' genoemd.

De Spitzkoppe ligt op ongeveer 120 km ten noord-oosten van Swakopmund en ligt op slechts 30 km afstand van de doorgaande route tussen Usakos en Swakopmund. Eigenlijk bestaat de Spitzkoppe uit twee afzonderlijke bergen: De grote Spitzkoppe, die 1728 meter hoog is en de kleine Spitzkoppe, die een hoogte van 1.584 meter heeft. Verder naar het westen vinden we ook de zogenaamde Pontok Mountains.

Namibië maatwerk safari luchtfoto Spitzkoppe | Mambulu! Safaris With A Difference

Voor wandelaars en bergbeklimmers is de Spitzkoppe een paradijs. Beginners kunnen hier mooi oefenen en voor professionals de beklimming van de piek een echte uitdaging, omdat het moeilijk is. De eerste geslaagde beklimming via de uitdagende westzijde van de berg was in 1946. Tot op heden zijn slechts 600 personen erin geslaagd om de top te bereiken. Een van de redenen hiervoor is dat in de zomer het niet mogelijk is de Spitzkoppe te beklimmen vanwege de ondraaglijke hitte.

Rondom de Spitzkoppe zijn honderden rotstekeningen te vinden, hetzelfde geldt voor de Pontok Mountains. Hier zijn de meeste tekeningen gevonden, het zogenaamde Bosjesmannen Paradise. Jammer genoeg zijn veel schilderijen door vandalisme beschadigd. Hier vindt u ook een schildering van een neushoorn, wat aangeeft dat deze dieren vele, vele jaren geleden door dit gebied hebben moeten gezworven.

The Rock Arch is ook een bekende formatie en wordt als achtergrond reeds in tal van films gebruikt. De afbeeldingen zijn ook op kalenders en reisgidsen te vinden. Voor foto wedstrijden is het ook een gewild object.

Party Bull

Op veel foto's van Namibie zijn enorme indrukwekkende granieten rotsformaties te zien. Vooral in de bergen tussen Omaruru en Usakos is een grote verscheidenheid aan deze surrealistische formaties te vinden. Het meest bekend is de Party Bull op de Ameib boerderij. Ze zijn bijzonder indrukwekkend: een droom voor iedere fotograaf.

De Party Bull formatie is het resultaat van miljoenen jaren van erosie. Die het graniet, een zeer hard, maar ook zeer poreus gesteente heeft gevormd. Graniet is een magma dat diep onder het aardoppervlak wordt gekoeld en in dit gebied 130 miljoen jaar geleden door enorme vulkanische activiteit is ontstaan. Het erosie proces van het graniet startte reeds onder de grond, er ontstonden scheuren waarlangs het graniet later uiteen viel.

Namibië maatwerk safari naar Erongo regio Party Bull | Mambulu! Safaris With A Difference

Wanneer de blokken uiteindelijk aan het aardoppervlak werden blootgesteld werden de blokken verder gevormd door erosie en door de extreme schommelingen van dag en nacht temperaturen. Door deze temperatuur wisselingen scheurde de buitenste lagen van de blokken af zodat na miljoenen jaren de vierkante blokken ronde vormen kregen. Hierdoor konden de blokken de vallei in rollen en zo is waarschijnlijk de Party Bull ontstaan.

Tal van andere verweringsprocessen (zoals o.a corrosie, schilfering en oplossing) zijn te herkennen aan de rotsformatie: de Party Bull. De temperatuur wisselingen in de Erongo regio is soms zo extreem dat bijvoorbeeld een plotselinge regenbui op een zeer warme dag ertoe kan leiden dat de keien met een luide knal splitsen - de zogenaamde radiale crack.

Een paradijs voor fotografen en geologen

Party Bull is niet alleen een paradijs voor fotografen, maar ook voor geologen. Een bezoek aan de Party Bull is de moeite waard. Een overnachting in de buurt van Ameib is zeer aan te bevelen. De echte magie van de plaats wordt slechts onthuld wanneer de laatste stralen van de ondergaande zon de rotsformatie Elephant Head raken; een magisch moment.

Phillipp's Cave

De talrijke rotstekeningen in de Erongo bergen zijn het bewijs dat duizenden jaren geleden de voorouders van de huidige San in dit gebied hebben geleefd. Vooral tijdens de droge wintermaanden zijn de Erongo Mountains een betrouwbare watervoorziening, dankzij de ondoordringbare graniete meertjes, die tijdens het regenseizoen zijn volgelopen. Hierdoor is het gebied rijke aan fauna. Een andere reden voor de Bosjesmannen om dit rotsachtige gebied te bewonen zijn de grotten en spleten.

De beroemde Phillipp's Cave, gelegen op de Ameib boerderij in Erongo, was waarschijnlijk een van de San woningen. Stenen werktuigen, van 3.500 jaar voor Christus, zijn in de grot gevonden. De Philipp's Cave is 15 meter diep, 35 meter lang en 7 meter hoog. De cave werd bekend vanwege de rotstekeningen die hier gevonden zijn en het feit dat het een nationaal monument is geworden.

Namibië maatwerk safari naar San rotstekeningen in Phillipps Cave | Mambulu! Safaris With A Difference

Het beroemdste schilderij is de 'White Elephant', waarin, wellicht in een later stadium, een kleine rode antilope is getekend. Verder zijn hier tekeningen van giraffen, neushoorns, struisvogels, springbok, kudu's en ook 6 imprints van menselijke handen gevonden.

De Philipp's Cave is zeker een bezoek waard. Trek ten minste twee uur uit voor de wandeling naar de grot en het bezoeken daarvan. Het is zeer aan te raden om de grot te bezoeken in de koelere ochtenduren en om voldoende water mee te nemen voor de wandeling.

De routebeschrijving naar de grot is beschikbaar bij de receptie van de Ameib. Een andere bezienswaardigheid op de boerderij is de Party Bull.

Flg Namibia optVraag gratis advies op maat aan

Lees onze Namibië reissuggesties

 

 

Terug naar boven

Nieuwsbrief

@mambulu_safaris

Recensies

  • Zambia

    Wou al lang naar Zambia, maar vermits ik alleen reis was dit niet zo evident, groepsreizen zijn er bijna niet te vinden….Tot ik Rob op het vakantiesalon in Antwerpen tegenkwam, en hij me nog meer zin deed krijgen. Bedankt Rob, om die droom waar te maken!
    Groetjes,
    Linda

    Lees meer...