Bezoek de spookstad Kolmanskop in de Namib woestijn tijdens een maatwerk safari reis door Namibië. Nadat het ooit een van de rijkste steden in Afrika was tijdens de diamant hausse in 1910, werd Kolmanskop in de daar op volgende decennia verlaten. Kolmanskop werd een spookstad in de woestijn. Ervaar het verlaten dorp en de verlaten diamant mijnen. Kolmanskop laat zich tijdens een safari op maat prima combineren met een bezoek aan de Fish River Canyon regio.

Geschiedenis

In 1908 was Kolmanskop een klein stationnetje, slechts 15 km ten oosten van de havenstad Lüderitz. Waar in die tijd de spoorlijn tussen Lüderitz en Keetmanshoop werd aangelegd. De naam van het station Nama is afkomstig van een man Coleman. Hij kwam met zijn kar met os vast te zitten en beide stierven van de dorst.

In 1908 vond de spoorlijn medewerker Zacharias Lewala een glanzende steen en liet die zien aan zijn voorman Augustus Stauch. Stauch was gestationeerd op het station Grasplatz en had de opdracht de spoorlijn vrij van zand te houden. Hij was hobby mineraloog en had zijn arbeiders gevraagd wanneer zij unieke stenen zouden vinden deze voor hem mee te nemen. Hij ging er, na de vondst van Lewala, vanuit dat het om een diamant ging. Later werd dit bevestigd door zijn vriend en toekomstige partner Söhnke Nissen, de mijningenieur. Stauch en Nissen schreeuwden het niet van de daken. Zij namen geen ontslag maar claimde een oppervlakte van 75 km² bij Kolmanskop. Met succes konden zij hun zoektocht naar diamanten voortzetten.

Toch bleef de aanwezigheid van diamanten niet lang geheim en al snel ontstond er een echte diamant koorts. Hordes diamant zoekers en avonturiers hielden zich op in het gebied. Binnen twee jaar ontwikkelde de stad zich in rap tempo; binnen een paar jaar werd Kolmanskop de rijkste stad van Afrika en een van de rijkste steden wereldwijd. De daarbij ontwikkelde infrastructuur was ongeëvenaard in die tijd; Vanaf 1911 had de stad elektriciteit, luxe stenen huizen, een casino, een school, een ziekenhuis, een ijsfabriek die ijs voor koelkasten produceerde, een theater, een balzaal, een sport-hall, een bowlingbaan, een zout-water zwembad en nog veel meer, hoewel er minder dan 400 mensen woonde.

Eerste röntgen apparaat

Opmerkelijk is dat in het ziekenhuis het eerste röntgen apparaat van heel zuidelijk Afrika was geïnstalleerd. Waarschijnlijk werd het apparaat gebruikt om te controleren of werknemers geen diamanten hadden ingeslikt.

In 1908 werden er geen verder claims verleend en de zuidelijke kuststrook werd tot ´Restricted Diamond area´ verklaard. Diamant winning werd geïndustrialiseerd en het diamant houdende zand werd afgegraven en gewassen in grote fabrieken. Uit 10 ton zand kon slechts 1-2 karaat diamanten worden gedolven.

Met deze methode was 1 ton aan diamanten gedolven tot de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Met het uitbreken van de oorlog in 1914 was de productie tot bijna nul teruggebracht en met het verlies van de Duitse kolonie kwam aan de diamantwinning een einde. En werd deze overgenomen door Zuid-Afrika.

In 1928 werden winstgevende locaties ten zuiden van Lüderitz ontdekt die doorliepen tot Oranjemund. Omdat de omgeving van Kolmanskop ondertussen uitgeput was van de vele mijnbouwactiviteiten werd daar alles stopgezet en werden de machines naar het zuiden verplaatst. De stad werd aan zijn lot overgelaten en de woestijn veroverde zijn verloren grondgebied terug. De laatste bewoners vertrokken uit Kolmanskop tussen 1956 en 1960.

Toeristische trekpleister

In 1980 werd de spookstad herontdekt. Door de toeristische aantrekkringskracht van Kolmanskop werden een aantal huizen uit het zand opgegraven en-of werden hersteld, zodat die opengesteld konden worden voor bezoekers.

Vandaag de dag worden er informatieve rondleidingen in het Engels, Duits en Afrikaans aangeboden. De rondleidingen starten 09:30 en 11:00 uur van maandag tot zaterdag. Op zon- en feestdagen is er slechts één tour die begint om 10.00 uur.

Kolmanskop Namibië
Kolmanskop Namibië