Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  |  +31 (0)23 574 83 51

  Logo VvKR opt  SGR 

9,4
9,4 van 10
58 beoordelingen

Individuele luxe safari reizen op maat in oost en zuidelijk Afrika

Laat Mambulu! Safaris u terugbellen

U dient uw naam in te vullen
U dient uw e-mailadres in te vullen
U dient uw telefoonnummer in te vullen
Ongeldige invoer

Katavi National Park

Het Katavi National Park wordt algemeen erkend als een van de weinige echt afgelegen en ongerepte gebieden van alle conservatie gebieden in Tanzania. Dit is vooral te danken aan de ligging in het uiterste zuidwesten van het land en de daarmee samenhangende tijd die bezoekers nodig hebben om het park te bereiken. Voor degenen die wel de tijd hebben en nemen om het park te bezoeken, wacht een onvergetelijke safari. Als één van de minst bezochte nationale parken is het een bonus voor die weinigen die deze plek bezoeken: het is een plek voor wie op zoek is naar het Afrika van decennia geleden.

Duizenden nijlpaarden drommen samen in Katavi National Park Tanzania

Het Katavi National park bestaat voornamelijk uit hoogvlaktes met grasland en ligt aan een aparte zij-arm van de Great Rift Valley en is het derde grootste nationale park van Tanzania, na het Serengeti National Park en Ruaha National Park. In het nationale park liggen 2 meren, Lake Katavi in het noorden en Lake Chada in het zuiden. De meren worden gevoed door met water uit de Kutuma rivier.

Wildlife

Katavi National Park is het hart van een van de grootste en rijkste natuurgebieden in Tanzania, de Katavi-Rukwa ecosysteem. Het omvat de op een na grootste wildlife populatie van Tanzania (na de grotere nationale parken van de Serengeti en Ruaha). In totaal wordt het bestaan van 50 soorten van grote tot middelgrote zoogdieren bevestigd in het park.

Leeuwin in Katavi National Park Tanzania

In het park leven grote kuddes zebra's (ongeveer 20.500), topi's (17.300), buffels (15.500) en impala's (15.200). De olifantenpopulatie in het park wordt geschat op ongeveer 3.000 en zelfs op 6.500 voor het gehele Katavi-Rukwa ecosysteem. Verder leven in het park nijlpaarden, wrattenzwijnen, giraffen, roan antilopen, reedbokken, hartebeesten, waterbokken, elanden, bushbokken en duikers. Sable antilopen en kudu’s zijn zeldzaam. Deze grote hoeveelheid dieren trekt vele roofdieren, zoals leeuwen, luipaarden, gevlekte hyena's, cheetah's, wilde honden en krokodillen, wilde katten, serval katten en de caracals.

Seizoenen

De meren veranderen in open vlaktes met gebarste modderlagen tijdens het droge seizoen van juni tot november. De Kutuma rivier krimpt dan tot een smalle stroom, waarin kleine poeltjes overblijven. In deze kleine waterpoetjes, de enige bron van drinkwater in de wijde omtrek, leven dan honderden nijlpaarden en krokodillen. Hierdoor staat Katavi National Park bekend om zijn hoge dichtheid van nijlpaarden en krododillen, de hoogste van Tanzania.

Luipaard in de boom in Katavi National Park Tanzania 

Tijdens het regenseizoen vullen de meren zich verder met regenwater en zijn de weelderige, moerassige meren een paradijs voor vele watervogels. In het regenseizoen veranderen de graslanden in zompige moeraslanden, afgewisseld met miombo bos en hier en daar een acacia.

Geschiedenis

Het Katavi ecosysteem werd voor het eerst beschermd in 1911 tijdens de Duitse koloniale bezetting als onderdeel van het Bismarck jacht reserve. Tijdens de Britse kolonisatie werd Katavi het Rukwa Game Reserve genoemd tot aan 1932. Onder het leiderschap van Nyerere is het park sterk verbeterd en heeft het de status van National Park sinds 1974. De toenmalige omvang was 2.253 km2. Echter, pas in in 1996 werd het Katavi National Park officieel afgekondigd met een omvang van 4.471 km2. Er waren toe een aantal jachtgebieden toegevoegd aan de omtrek. Katavi National Park werd officieel geopend door Willem Benjamin Mkapa, de voormalige president van Tanzania, in 1998. 

flg tanzaniaVraag gratis advies op maat aan

Lees onze Tanzania reissuggesties

 

 

Terug naar boven

Nieuwsbrief

@mambulu_safaris

Recensies

  • Zambia en Malawi

    Drie jaar geleden wensten wij ons te informeren voor een familiale safarireis naar Afrika. Uiteindelijk kwamen we terecht bij Mambulu! Safaris. We willen vooral benadrukken dat de communicatie met Rob en de snelle opvolging op al onze vragen en wensen ongekend waren. Ook tijdens en na de reis werd niet nagelaten ons te informeren. Beste Rob, hartelijk dank voor deze onvergetelijke reis.
    Groeten,
    Familie van Sintruyen

    Lees meer...