Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  |  +31 (0)23 574 83 51

  Logo VvKR opt  SGR 

9,4
9,4 van 10
58 beoordelingen

Individuele luxe safari reizen op maat in oost en zuidelijk Afrika

Laat Mambulu! Safaris u terugbellen

U dient uw naam in te vullen
U dient uw e-mailadres in te vullen
U dient uw telefoonnummer in te vullen
Ongeldige invoer

Mutinondo Wilderness Area

Mutinondo Wilderness Area is een privé natuurpark met een oppervlak van 100 km2 dat wordt gerund door Mike en Lari Vrolijk. Het park beslaat een ongerept gebied van groene miombobossen op de rand van de Luangwa vallei en bevat enorme gladde granieten rotspartijen (Whale backs), kristalheldere rivieren, prachtige watervallen, ongerepte bossen en enkele kleine waterrijke gebieden. Er zijn in het park veel grote planten en veel vogels waardoor een heerlijke sfeer ontstaat. Het is een mooi stukje Afrika om rond te dwalen te voet of te paard. De toegangsrit is lastig, maar wordt ruimschoots beloond door de overweldigende ongerepte natuur. Mutinondo is echt wat je noemt “off the beaten track”.

Granieten rotsen in Mutinondo Wilderness Area Zambia

Het gebied is lange tijd onondekt geweest. Mutinondo werd voor het eerst echt op de “kaart” gezet in 1994, toen Mike en Lari op zoek gingen naar een mooie plek die geschikt was voor zowel de instandhouding van de natuur als voor toerisme. In 1999 hadden ze eindelijk een overeenkomst met de lokale autoriteiten en de lokale chief. Meteen werd een directe toegangsweg naar hun lodge aangelegd. Gedurende het hele proces, hebben ze er alles aan gedaan om het gebied duurzaam te ontwikkelen. Met een minimale impact op de natuur en een maximaal gebruik van natuurlijke hulpbronnen, zoals zonne-en windenergie, werd de lodge gebouwd en het gebied ontgonnen.

Vegetatie

De belangrijkste vegetatie bestaat uit, in uitstekende conditie verkerende, klassieke miombobossen met veel Brachystegia en Julbernadia soorten. De afwatering van het gebied vindt plaats in de permanente rivieren en beken die door het gebied stromen. Het permanente water en de schaduw van de bossen zorgt ervoor dat het gebied relatief vochtig is. Deze vochtigheid stimuleert een weelderige plantengroei. Er is een indrukwekkend aanbod van bloeiende protea's en een groot aantal orchideeën. Veel van deze planten zijn zorgvuldig verplaatst rond de chalets nadat ze waren gered uit de bossen rond de lodge die moesten worden gekapt om de toegangsweg naar de lodge aan te leggen.

Tijdens het regenzeizoen groeit in het gebied de Termitomyces Titanicus, ‘s werelds grootste eetbare paddestoel. De grootste die Mike en Lari hier hebben gevonden had een diameter van ongeveer 85cm. Hoewel de lokale bevolking deze paddestoel al jaren kent, werd deze paddestoel pas in de jaren '80 door de wetenschap voor het eerst beschreven. De diameter kan tot een meter oplopen.

Giant Termitomyces Titanicus mushroom in Mutionondo Wilderness Area Zambia

De dikke korstmossen op de rotsen en “oude mannen baarden” (Usnea) die in de bomen hangen, wijzen op zeer schone lucht. Als je dan ook ‘s avonds naar de sterrenhemel kijkt merk je dat er weining luchtverontreiniging is en zie je oneindig veel heldere sterren.

Vogels en wildlife

De meeste van de kleinere soorten flora en fauna in dit gebied zijn zorgvuldig gecatalogiseerd, inclusief de meer dan 300 verschillende soorten planten en bomen, tientallen vlinders, en het gevarieerde vogelleven. Mutinondo is een goede plek voor vogels en is een van de “Important Bird Areas” van Zambia, aldus Birdlife International. Er is een vogellijst beschikbaar waarop bezoekers de gespotte vogels kunnen aangeven. Hierop staan ondertussen meer dan 290 soorten, en de lijst wordt voortdurend uitgebreid.

In Mutinondo bevinden zich verschillende soorten zoogdieren. Vanwege de bescherming van het gebied is het zeer waarschijnlijk dat grotere antilopen soorten, zoals de roan en sable antilope, die nu reeds in het gebied leven, in de loop van de tijd steeds talrijker zullen worden. Mutinondo staat vooral bekend om de planten, bloemen, bomen, paddestoelen en kleinere wilde dieren. Dit zorgt voor een aangenaam verblijf in het gebied.

Wat Mutinondo Wilderness Area uniek maakt

In het gebied zijn geen echte paden over de enorme granieten rotspartijen die Mutinondo Wilderness Area rijk is. Je stapt op de rots en begint te klimmen. De beloning is een prachtig uitzicht: kilometers ongerepte miombobossen die zich glooiend groen uitrollen tot aan de horizon. 

In veel opzichten voegt Mutinondo iets toe aan de safari mogelijkheden in Zambia. Voor wandel-en fietsliefhebbers zijn de opties in Zambia beperkt. Safari's in South Luangwa, Kafue of Lower Zambezi, hoewel adembenemend, bieden over het algemeen weinig opties voor lichamelijke activiteiten. In Mutinondo, daarentegen, liggen vele kilometers goed onderhouden wandel- en mountainbikeroutes te  wachten om ontdekt te worden. De kristalheldere en krokodilvrije rivieren en watervallen uitnodigen uit om af te koelen na uw inspanningen.

flg zambiaVraag gratis advies op maat aan

Lees onze Zambia reissuggesties

 

 

Terug naar boven

Nieuwsbrief

@mambulu_safaris

Recensies

  • Zambia en Malawi

    Drie jaar geleden wensten wij ons te informeren voor een familiale safarireis naar Afrika. Uiteindelijk kwamen we terecht bij Mambulu! Safaris. We willen vooral benadrukken dat de communicatie met Rob en de snelle opvolging op al onze vragen en wensen ongekend waren. Ook tijdens en na de reis werd niet nagelaten ons te informeren. Beste Rob, hartelijk dank voor deze onvergetelijke reis.
    Groeten,
    Familie van Sintruyen

    Lees meer...