Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  |  +31 (0)23 574 83 51

  Logo VvKR opt  SGR 

9,4
9,4 van 10
58 beoordelingen

Individuele luxe safari reizen op maat in oost en zuidelijk Afrika

Laat Mambulu! Safaris u terugbellen

U dient uw naam in te vullen
U dient uw e-mailadres in te vullen
U dient uw telefoonnummer in te vullen
Ongeldige invoer
 • Home
 • Blog
 • Bosbehoud bemoeilijkt verspreiding malaria

Bosbehoud bemoeilijkt verspreiding malaria

Bosbehoud bemoeilijkt verspreiding malaria

Bosbehoud bemoeilijkt verspreiding MalariaDe bescherming van tropische wouden is niet alleen goed voor de biologische rijkdom van onze planeet. Het bemoeilijkt ook de verspreiding van malaria. Het kappen van tropische bomen ten behoeve van de landbouw houdt malaria tegen. Althans, dat heeft men altijd zo aangenomen. Fout, zegt Gabriel Zorello, epidemioloog van de Universiteit van São Paulo.

Met zijn team focuste hij zich op een dunbevolkt, bergachtig gebied in het Atlantisch Woud in Brazilië, waar malariamuggen voorkomen maar waar de ziekte al dertig jaar niet meer gesignaleerd is. Ze stopten gegevens over die zone in een mathematisch model en gingen zo na hoe malaria zich in verschillende omstandigheden zou verspreiden.

300 miljoen gevallen

Ze voerden in hoeveel warmbloedige dieren er voorkomen, zoals apen, eekhoorns en vogels, en ook hoeveel muggen die geen drager zijn van de ziekte. Malaria wordt overgedragen door muggen die besmette mensen hebben geprikt en vervolgens gezonde mensen prikken.  Het mathematische model simuleerde wat de malariaparasiet Plasmodium vivax, de parasiet die de meest voorkomende vorm van malaria veroorzaakt en wereldwijd verantwoordelijk is voor 80 tot 300 miljoen gevallen, kan doen als het aantal warmbloedige dieren en muggen zonder malaria zou toenemen. De onderzoekers zagen dat parasiet dan minder snel circuleert. Vermoedelijk komt dat enerzijds doordat de concurrentie onder muggen (voor bloed) groter is en anderzijds omdat de warmbloedige dieren als een soort eindstation fungeren voor de parasieten.  ‘De bescherming van biodiversiteit is verzoenbaar met de strijd tegen malaria’, zegt Zorello. In de strijd tegen malaria moet ook biodiversiteit worden uitgespeeld, luidt de conclusie.

Nieuwe strategieën

De studie, die werd gepubliceerd door PLOS Neglected Tropical Diseases, is een gevolg van de oproep van de Wereldgezondheidsorganisatie om nieuwe strategieën te ontwikkelen in de strijd tegen malaria.  Elk jaar raken nog meer dan 200 miljoen mensen met malaria besmet, met meer dan 700.000 doden per jaar als gevolg, vooral in Afrika, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het optimisme over de strijd tegen de ziekte kreeg vorig jaar een knauw. Zo meldden onderzoekers meldden dat malariapatiënten aan de grens tussen Myanmar (Birma) en Thailand steeds langzamer reageren op artemisinine, het meest effectieve medicijn tegen malaria.

Bron: IPS, geplaatst op 26 april 2013

Terug naar boven

Nieuwsbrief

@mambulu_safaris

Recensies

 • Zambia en Malawi

  Drie jaar geleden wensten wij ons te informeren voor een familiale safarireis naar Afrika. Uiteindelijk kwamen we terecht bij Mambulu! Safaris. We willen vooral benadrukken dat de communicatie met Rob en de snelle opvolging op al onze vragen en wensen ongekend waren. Ook tijdens en na de reis werd niet nagelaten ons te informeren. Beste Rob, hartelijk dank voor deze onvergetelijke reis.
  Groeten,
  Familie van Sintruyen

  Lees meer...