Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  |  +31 (0)23 574 83 51

  Logo VvKR opt  SGR 

9,4
9,4 van 10
55 beoordelingen

Individuele luxe safari reizen op maat in oost en zuidelijk Afrika

Laat Mambulu! Safaris u terugbellen

U dient uw naam in te vullen
U dient uw e-mailadres in te vullen
U dient uw telefoonnummer in te vullen
Ongeldige invoer
 • Home
 • Blog
 • Zuid-Afrika sluit akkoord met Mozambique tegen neushoornjacht

Zuid-Afrika sluit akkoord met Mozambique tegen neushoornjacht

Zuid-Afrika sluit akkoord met Mozambique tegen neushoornjacht

Zuid-Afrika sluit akkoord met Mozambique tegen neushoornjachtZuid-Afrika en Mozambique hebben afgelopen donderdag een akkoord gesloten tegen de neushoornjacht. Het antistroperij akkoord is nu gesloten. Mozambique is namelijk een belangrijke doorgangsroute voor het smokkelen van de hoorn van de neushoorn richting Azië.

Er worden illegale jagers ingehuurd in Mozambique voor de internationale criminaliteit. Via Mozambique steken ze de grens over om in Zuid-Afrika neushoorns te doden.

Kruger Nationaal Park

Het Kruger Nationaal Park grenst aan Mozambique en is de laatste jaren dan ook vaak de dupe geweest van stroperij. Dit jaar zijn er alleen in 293 neushoorns in Zuid-Afrika gedood. Bijna de helft hiervan was in het Kruger Park. Ongeveer 80% van de neushoorns heeft zijn thuisbasis in Zuid-Afrika. Er zouden nog ongeveer 25.000 neushoorns in het land rondlopen.

Akkoord tegen jacht

Dankzij het nieuw akkoord gaan Zuid-Afrika en Mozambique samenwerken tegen de neushoorn stroperij. De landen gaan informatie delen en samen technologieën tegen de stroperij en onderwijsprogramma’s ontwikkelen.

De hoorn

In Azië wordt de hoorn als statussymbool gezien, bovendien wordt onterecht gedacht dat de hoorn geneeskrachtige eigenschappen heeft tegen een kater en kanker. De stropers doden de neushoorn met hun geweer en verwijderen de hoorns vervolgens, om ze naar Azië te verzenden.

Straffen

Begin deze maand heeft Mozambique ingestemd met zwaardere straffen tegen stropers. De wet staat nu straffen toe van maximaal 12 jaar voor neushoornstroperij. Er werden al 46 inwoners van Mozambique, waaronder vijf politieagenten, gearresteerd voor stroperij.

Legalisatie handel hoorns neushoorn

Zuid-Afrika heeft overwogen de handel in de hoorn van de neushoorn te legaliseren. Hierdoor hopen ze de illegale vraag in te perken en de verkoop van de hoorns van neushoorns die natuurlijk zijn gestorven te stimuleren. Er wordt op het moment naar de voorraad van de hoorns gekeken. De nieuwe regel zou de slachtingen moeten beperken net als dat gebeurde bij de ivoorhandel.

Bron: Reisgraag.nl, 23 april 2014

Terug naar boven

Nieuwsbrief

@mambulu_safaris

Recensies

 • Zambia

  Wou al lang naar Zambia, maar vermits ik alleen reis was dit niet zo evident, groepsreizen zijn er bijna niet te vinden….Tot ik Rob op het vakantiesalon in Antwerpen tegenkwam, en hij me nog meer zin deed krijgen. Bedankt Rob, om die droom waar te maken!
  Groetjes,
  Linda

  Lees meer...