Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  |  +31 (0)23 574 83 51

  Logo VvKR opt  SGR 

9,4
9,4 van 10
58 beoordelingen

Individuele luxe safari reizen op maat in oost en zuidelijk Afrika

Laat Mambulu! Safaris u terugbellen

U dient uw naam in te vullen
U dient uw e-mailadres in te vullen
U dient uw telefoonnummer in te vullen
Ongeldige invoer
 • Home
 • Blog
 • North Luangwa: hoop voor Zambia's neushoorn

North Luangwa: hoop voor Zambia's neushoorn

Zwarte neushoorns in North Luangwa National Park ZambiaOngeveer 40 jaar geleden had Zambia een van Afrika's grootste neushoorn populaties met ongeveer 4.000 dieren (van de totale populatie van 12.000 dieren) die hun thuisbasis hadden in de prachtige en wilde-rijke regio van de Luangwa vallei.

Tegen 1998 werden, dankzij veelvuldige stroperij, de neushoorns uitgestorven verklaard in Zambia.

Ondanks dit grote verlies heeft South Luangwa National Park zijn status als een van Zambia's en Afrika's grootste nationale parken behouden. Het park wordt vaak aangeduid als een van de "laatste grote wildernissen" van het Afrikaanse continent vol met olifanten, leeuwen, luipaarden en nog veel meer.

South Luangwa National Park staat doorgaans meer in de schijnwerpers in vergelijking met haar nog rustiger en nog wilder zusje, North Luangwa National Park. Sinds 2003 is het North Luangwa Conservation Program (NLCP) erin geslaagd om een ​​populatie van 34 zwarte neushoorns te herintroduceren in het park. Dankzij de ongelooflijke inzet van de kant van het personeel en de strikte waakzaamheid van de anti-stroperij eenheid is de herintroduktie succesvol.

Zwarte neushoorn in North Luangwa National Park Zambia

Zwarte neushoorns zijn de zeldzamere van de twee neushoorns sub-soorten die leven in Afrika, loopt bijzonder gevaar om uit te sterven vanwege de steeds groeiende vraag naar neushoorn hoorns en het aantal gevallen van stroperij in heel Zuid-Afrika.

De hoop is dat de NLCP haar horizon in Zambia zal uitbreiden in de nabije toekomst, waardoor de neushoorn mogelijk kan worden geherintroduceerd in South Luangwa en Kafue National Park, ten westen van Lusaka.

Momenteel blijft Zambia's neushoorn populatie beperkt tot North Luangwa, waar geen permanente toeristische kampen, geen wegen en geen echte toeristische infrastructuur aanwezig zijn. De grotere en meer toeristische nationale parken zullen een andere uitdaging vormen. Echter, de succesvolle herintroductie in North Luangwa is een echte bron van hoop voor het voortbestaan van een van Afrika's meest gerespecteerde en meest bedreigde dieren. 

Bron: Zambia Toerism Board, maart 2015
Photo credit: Een paar zwarte neushoorn Philimon Bulawayo / REUTERS

Terug naar boven

Nieuwsbrief

@mambulu_safaris

Recensies

 • Zambia en Malawi

  Drie jaar geleden wensten wij ons te informeren voor een familiale safarireis naar Afrika. Uiteindelijk kwamen we terecht bij Mambulu! Safaris. We willen vooral benadrukken dat de communicatie met Rob en de snelle opvolging op al onze vragen en wensen ongekend waren. Ook tijdens en na de reis werd niet nagelaten ons te informeren. Beste Rob, hartelijk dank voor deze onvergetelijke reis.
  Groeten,
  Familie van Sintruyen

  Lees meer...