Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  |  +31 (0)23 574 83 51

  Logo VvKR opt  SGR 

9,4
9,4 van 10
58 beoordelingen

Individuele luxe safari reizen op maat in oost en zuidelijk Afrika

Laat Mambulu! Safaris u terugbellen

U dient uw naam in te vullen
U dient uw e-mailadres in te vullen
U dient uw telefoonnummer in te vullen
Ongeldige invoer
 • Home
 • Blog
 • Hyena’s hebben vrienden en kennissen

Hyena’s hebben vrienden en kennissen

Gevlekte hyena Khwai Community Area BotswanaIn het wild levende hyena’s vormen binnen hun groep door de jaren heen sterke vriendschappen en gaan daarnaast vooral om met de vrienden van hun vrienden. Dat schrijven Amerikaanse ecologen van de Michigan State University in het nieuwste nummer van Ecology Letters.

Het onderzoeksteam onder leiding van biologe Kay Holekamp bestudeert al jaren een roedel hyena’s van ruim honderd dieren in Kenia.

Ze ontdekten daarbij dat de dieren veel met dezelfde groepsgenoten optrekken. Dit zijn vaak, maar niet altijd directe familieleden. Ze kiezen hun vrienden dus vrijwillig.

Het hof maken

De onderzoekers hadden verwacht dat hyena’s graag vrienden willen zijn met bepaalde centrale figuren in hun groep, maar dit blijkt niet het geval.

Mannetjes zijn juist geneigd zo min mogelijk naar dominante seksegenoten toe te trekken, vrouwtjes slechts in beperkte mate. Wel trekken mannetjes naar dominante vrouwtjes toe, waarschijnlijk omdat ze hen het hof willen maken.

Keuze

Mannetjes blijken consequenter in de keuze van hun vrienden. Vrouwtjes wisselen meer. Dit heeft er volgens de onderzoekers mee te maken dat de mannetjes na verloop van tijd de roedel verruilen voor een andere, en daarom minder belang hebben bij optimale vriendschappen. Vrouwtjes blijven heel hun leven in dezelfde roedel.

Wanneer mannetjes aansluiting hebben gevonden bij een andere roedel, is hun sociale status daar lager dan in hun oorspronkelijke roedel. Om daarvoor te compenseren, vormen ze een sterkere band met andere dieren en worden ze vaak vrienden met andere ‘immigranten’.

Bron: NU.nl/Jop de Vrieze

Terug naar boven

Nieuwsbrief

@mambulu_safaris

Recensies

 • Zambia en Malawi

  Drie jaar geleden wensten wij ons te informeren voor een familiale safarireis naar Afrika. Uiteindelijk kwamen we terecht bij Mambulu! Safaris. We willen vooral benadrukken dat de communicatie met Rob en de snelle opvolging op al onze vragen en wensen ongekend waren. Ook tijdens en na de reis werd niet nagelaten ons te informeren. Beste Rob, hartelijk dank voor deze onvergetelijke reis.
  Groeten,
  Familie van Sintruyen

  Lees meer...