Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  |  +31 (0)23 574 83 51

  Logo VvKR opt  SGR 

9,4
9,4 van 10
58 beoordelingen

Individuele luxe safari reizen op maat in oost en zuidelijk Afrika

Laat Mambulu! Safaris u terugbellen

U dient uw naam in te vullen
U dient uw e-mailadres in te vullen
U dient uw telefoonnummer in te vullen
Ongeldige invoer
 • Home
 • Blog
 • Leeuwen South Luangwa hebben voorkeur voor nijlpaarden

Leeuwen South Luangwa hebben voorkeur voor nijlpaarden

Leeuwen South Luangwa Natioal Park Zambia ontwikkelen voorkeur voor nijlpaardenEr lijkt iets nieuws op het menu te staan van een troep leeuwen in de Mfuwe sector van South Luangwa National Park in Zambia, en ze lijken de smaak goed te pakken te hebben. Stond ooit de buffel nummer 1 op de menulijst van deze troep van 9 leeuwen, nu lijkt die positie verdreven te worden door het nijlpaard.

“Hoewel het niet ongewoon is dat opportunistische leeuwen nijlpaarden ‘killen’, gaat het in dat geval meestal om jonge of gewonde nijlpaarden”, vertelt een senior gids uit South Luangwa National Park . “Nijlpaarden hebben een slecht ontwikkeld overlevingsinstinct, omdat roofdieren normaal gesproken niet op hen jagen”.

Nijlpaarden zijn ’s nachts heel kwetsbaar als ze uit het water zijn en veelal alleen gaan grazen tot wel 25 km van de rivier. De leeuwen lijken hiervan te profiteren. De afgelopen maanden zijn al 6 nijlpaarden door de leeuwen ‘gekilled’ in de Mfuwe sector van South Luangwa National Park en er zijn vele pogingen ondernomen.

Leeuw bij karkas nijlpaard in South Luangwa National Park Zambia

Leeuwen leren om zich te specialiseren in bepaalde prooidieren en deze troep is meer en meer overtuigd van hun succes bij de jacht op nijlpaarden. De omvang en samenstelling van de groep van 9 leeuwen vormt een onderdeel van het succes: 1 volwassen vrouwtje, 2 jonge mannetjes en 6 jonge vrouwtjes.

Omdat nijlpaarden geen traditionele prooi zijn voor leeuwen heeft deze troep een aparte manier ontwikkeld om een nijlpaard te verschalken. Een jong nijlpaard wordt van de moeder gescheiden en vervolgens overmand en tegen de grond gewerkt. Vervolgens wordt het dier ‘gekilled’ door immobilisatie in plaats van verstikking.

Leeuwen South Luangwa National Park Zambia doen zich te goed aan nijlpaard

Het is niet duidelijk waarom de leeuwen hun gedrag de laatste maanden hebben veranderd. Johnathan Merkle van de Zambian Carnivore Programme, die de leeuwen in de regio observeert, vertelt dat de groep ook nog steeds andere prooidieren ‘killed’, maar dat ze door de droogte van de afgelopen jaren hun kans ook wagen bij waterpoelen en drooggevallen rivierarmen en lagunes.

Tijdens onze safari in Zambia van augustus 2015 (klik hier voor het verslag van onze safari) hebben wij met eigen ogen kunnen zien hoe de troep leeuwen een nijlpaard verorberde en een poging deed om een ander jong nijlpaard van zijn moeder te scheiden. Deze laatste aanval mislukte. Heel bijzonder gedrag dat wij ook niet eerder hebben waargenomen.

Wij zijn ervan overtuigd dat we in de toekomst meer berichten krijgen over deze troep leeuwen en de nieuwe nummer 1 op hun menulijst, zeker nu water in de komende maanden nog schaarser wordt.

Restant leeuwen kill nijlpaard South Luangwa National Park Zambia

Alle foto's copyright Mambulu! Safaris With A Difference

Terug naar boven

Nieuwsbrief

@mambulu_safaris

Recensies

 • Zambia en Malawi

  Drie jaar geleden wensten wij ons te informeren voor een familiale safarireis naar Afrika. Uiteindelijk kwamen we terecht bij Mambulu! Safaris. We willen vooral benadrukken dat de communicatie met Rob en de snelle opvolging op al onze vragen en wensen ongekend waren. Ook tijdens en na de reis werd niet nagelaten ons te informeren. Beste Rob, hartelijk dank voor deze onvergetelijke reis.
  Groeten,
  Familie van Sintruyen

  Lees meer...