Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  |  +31 (0)23 574 83 51

  Logo VvKR opt  SGR 

9,4
9,4 van 10
58 beoordelingen

Individuele luxe safari reizen op maat in oost en zuidelijk Afrika

Laat Mambulu! Safaris u terugbellen

U dient uw naam in te vullen
U dient uw e-mailadres in te vullen
U dient uw telefoonnummer in te vullen
Ongeldige invoer
 • Home
 • Blog
 • Sensoren in hoorn beschermen zwarte neushoorns in Tanzania

Sensoren in hoorn beschermen zwarte neushoorns in Tanzania

Sensoren in hoorn beschermen zwarte neushoorns in TanzaniaSmartparks. The Internet of Life en Stichting ShadowView zijn erin geslaagd om met LoRaWAN™ uitgeruste sensoren direct in de hoorns van ernstig bedreigde zwarte neushoorns te plaatsen. Deze sensoren geven park rangers de mogelijkheid om de locatie en activiteiten van de dieren nauwkeurig te monitoren en hen zo tegen stropers te beschermen.

De operatie vond plaats in Tanzania en maakt deel uit van de LoRaWAN™ Internet of Things (IoT) Smart Parks oplossing die in diverse Nationale Parken in Afrika is opgezet. De hoorn-sensoren tonen de locatie van de dieren binnen het reservaat, waardoor de park rangers onmiddellijk naar deze informatie kunnen handelen. De actie werd ondersteund door technologiebedrijven Semtech en Kerlink.

Deze innovatie is in meerdere opzichten een unieke beschermingsmethode en veel duurzamer dan traditionele neushoorn trackers, waarbij er gebruik wordt gemaakt van GPS. Waar GPS trackers slechts tweemaal per dag een update kunnen ontvangen, ontvangen Smart Park-trackers meerdere updates per uur. Deze gedetailleerde data worden voortdurend geüpdatet op een digitale kaart in de Control Room van het park.

“De brute aanvallen van stropers op de neushoornpopulaties in Afrika hebben ertoe geleid dat er op het moment nog maar minder dan vijfduizend zwarte neushoorns in het wild leven”, legt projectleider Tim van Dam uit. “Van het oostelijke subtype zijn er nog slechts duizend over. Smart Parks biedt een nieuwe oplossing in de oorlog tegen stropers.”

ShadowView en The Internet of Life hebben de steun van het Wereld Natuur fonds gekregen om het project in Tanzania verder uit te breiden. Het voornaamste doel is om het netwerk te versterken, zodat alle zwarte neushoorns in het gebied met de Smart Park oplossing kunnen worden beschermd.

Andere Smart Parks toepassingen die worden gebruikt door het parkmanagement zijn sensoren die het openen en sluiten van hekken monitoren. Ook kunnen trackers op voertuigen, toeristen en personeel geplaatst worden om hen in risicogebieden te volgen. Dit soort sensoren werkt op zonne-energie en kunnen daardoor jaren meegaan.

ShadowView en The Internet of Life werken voortdurend aan de uitbreiding en verbetering van de Smart Parks oplossing binnen verschillende Nationale Parken op het Afrikaanse continent. Nieuwe toepassingen, zoals LoRaWAN™ camera-traps en sensoren op de geweren van alle parkrangers worden inmiddels ook geïntroduceerd voor een nog betere bescherming van bedreigde diersoorten.

Bron: Afrika Nieuws (geplaatst op 27 september 2017)

Terug naar boven

Nieuwsbrief

@mambulu_safaris

Recensies

 • Zambia en Malawi

  Drie jaar geleden wensten wij ons te informeren voor een familiale safarireis naar Afrika. Uiteindelijk kwamen we terecht bij Mambulu! Safaris. We willen vooral benadrukken dat de communicatie met Rob en de snelle opvolging op al onze vragen en wensen ongekend waren. Ook tijdens en na de reis werd niet nagelaten ons te informeren. Beste Rob, hartelijk dank voor deze onvergetelijke reis.
  Groeten,
  Familie van Sintruyen

  Lees meer...