Northern Tuli Game Reserve

Northern Tuli Game Reserve wordt vaak opgenomen in individuele maatwerk safari’s in Botswana en vanuit Zuid-Afrika. Dit komt door de ligging in het uiterste oosten van Botswana. Northern Tuli Game Reserve is het best te bereiken vanuit Francistown, Gaborone of Zuid-Afrika. Neem contact met ons op voor een maatwerk safari naar Northern Tuli Game Reserve.

Spectaculaire landschappen, rijk en gevarieerd wildlife, zijn de kenmerken van het Northern Tuli Game reserve in het noordoosten van Botswana. De grenzen van het Northern Tuli Game Reserve (NTGR) zijn de Shashe-, Motloutse- en Limpopo rivier, de natuurlijke grens met Zimbabwe en Zuid-Afrika. Het natuurpark is 71.000 ha groot en er zijn onder andere mopane bossen, moerassen, hoge zandsteenkliffen en rotsformaties. Kortom, een adembenemend landschap.

Northern Tuli Game Reserve – samenvoeging particuliere wildparken

Een van de grootste particuliere wildparken in Zuid-Afrika en de integratie van de drie grote privé concessies (Tuli Safari Lodge, Nitani Private Game Reserve, en Mashatu Game Reserve), vormen samen het Northern Tuli Game Reserve (NTGR). Het Northern Tuli Game Reserve is een integraal onderdeel van het Greater Mapungubwe Transfrontier Conservation Area (GMTFCA).

Northern Tuli Game Reserve – wildlife

In Northern Tuli Game Reserve leven 48 soorten zoogdieren en meer dan 350 soorten vogels.De meeste voorkomende diersoorten zijn, olifant, kudu’s, zebra’s, impala’s, duiker, gnoes, waterbokken, steenbok, en wrattenzwijn. Ook leven er grote kuddes elanden, die vaak niet elders in Botswana te zien zijn, en dat is inderdaad een geweldig gezicht. Alle grote roofdieren, waaronder leeuwen, luipaarden, cheeta en hyena, kunnen hier gesport worden naast de vele vogels.

Northern Tuli Game Reserve – archeologische sites

Archeologische sites geven een belangrijk historisch perspectief aan de regio. Vindplaatsen uit de IJzertijd laten formidabele vaardigheden in aardewerk zien. Sporen van de Mapungubwe volkeren, die landbouw en veeteelt beoefenden in dit gebied, zijn gevonden. De Artefacten uit het Mapungubwe Koninkrijk (1220-1290AD), een voorloper van de Great Zimbabwe beschaving, onthullen verfijnde technologieën, een menselijke samenleving en uitgebreide handelsnetwerken.

Northern Tuli Game Reserve – geschiedenis

Het Northern Tuli Game Reserve is een beschermd natuurgebied met savanne, rivierwouden, moerassen, open vlaktes en zandstenen rotsen. Het is niet alleen een uniek natuurgebied met een overvloed aan Afrikaanse wilde dieren, maar heeft ook een rijke archeologische historie. Het vroegste bewijs van leven in het gebied zijn de opgravingen in de Shashe Limpopo regio. Deze regio werd als eerste bewoond door de Stone Age man. Later gevolgden andere beschavingen waaronder de Mapungubwe cultuur van de 12e en 13e eeuw, en de Zimbabwaanse beschaving. In meer recente tijden leefde hier de Mzilikazi, de Zulu overste, en zijn volgelingen, die de voorlopers van de Matabele natie in Zimbabwe waren. Het reserve was onderdeel van een conflict tussen de Matabele en Bamangwato stammen.

Veel vroege ontdekkingsreizigers schreven over de Limpopo-, Macloutsie- en Shashe rivier. Aan het einde van de vorige eeuw reisde de pionier Rhodesian langs de Pitsani rivier op hun weg naar Fort Tuli, wat vervolgens Rhodesië werd. Dit was aanleiding voor het uitbreken van de Anglo Boer oorlog, een reeks schermutselingen werden in het Tuli gebied uitgevochten tussen de Anglo Boer en Britse troepen.

Northern Tuli Game Reserve – Mapungubwe Hill

Mapungubwe was bijna 1.000 jaar geleden een welvarende metropool gelegen aan de oevers van de Limpopo rivier. Een koning geregeerde over het Leopard Kopje volk dat uitgebreide handelsnetwerken had tot in Egypte, India en China. De hoofdstad van het koninkrijk lag aan de 300 meter lange Mapungubwe Hill. Vandaag de dag is de top alleen toegankelijk is via twee zeer steile en smalle paden.

Het Mapungubwe volk had een hoge beschaving ontwikkeld; zij maakte unieke kunstwerken waarin hun superieure vakmanschap en kwaliteit zichtbaar was. Een van de meest beroemde opgegraven stukken is een prachtig bewerkte gouden neushoorn. Andere stukken zijn mooi aardewerk en sieraden.

Northern Tuli Game Reserve – Motlhabaneng

Een bezoek aan een lokaal dorp is altijd een hoogtepunt wanneer u Northern Tuli Game Reserve bezoekt. Een bezoek aan het schilderachtige dorpje Motlhabaneng bestaat uit een bezoek aan de Kgotla, voor een praatje met het dorpshoofd of hoofdman. Daarna een bezoek aan de plaatselijke basisschool waar de kinderen dansen in traditionele kleding en een bezoek aan het huis van een mandenmaker. U komt in contact met de lokale dorpelingen, zodat u iets te weten komt over hun traditionele manier van leven en ziet hoe handgeweven manden worden gemaakt.

Oude rotstekeningen, vrijwel zeker gemaakt door de San Bushmen, zijn ook te zien aan de rand van Motlhabaneng. De schilderijen verbeelden mensen, dieren, jachttaferelen en mythologische wezens, welke onderdeel zijn van het San geloof.

Northern Tuli Game Reserve – Solomon’s Wall

Dit nogal verbazingwekkende natuurlijke fenomeen, gelegen in het Tuli Block, is een 30 meter hoge dijk. Ooit was dit een steile natuurlijke damwand in de Motloutse rivier. Deze tien meter brede oude dijk was ooit de rand van een groot meer, met watervallen wanneer het meer vol liep en er water over de dijk stroomde. Talrijke halfedelstenen (bijvoorbeeld kwarts en agaat) langs de Motloutse rivierbedding zijn het bewijs dat hier ooit een groot meer moet zijn geweest. Hoge bomen langs het strand zorgen voor schaduwrijke picknickplaatsen. Solomon’s Wall kan alleen met een 4×4 voertuig bereikt worden.

Botswana reissuggesties Vraag gratis offerte op maat aan
Solomons Wall Northern Tuli Game Reserve Botswana
Leeuwen welpjes in Northern Tuli Game Reserve Botswana
Mapungubwe Hill Northern Tuli Game Reserve Botswana
Mapungubwe Hill Northern Tuli Game Reserve Botswana