Murchison Falls National Park

Murchison Falls National Park is één van de oudste natuurgebieden van Uganda en ligt in het noordwesten van het land, vlakbij de rustige oevers van Lake Albert. In 1926 werd het een wildreservaat dat opgericht werd om de savanne en zijn dieren te beschermen. Het Murchison Falls National Park heeft een oppervlakte van ongeveer 3.893 km² en is bekend als een van de best beschermde gebieden van Uganda.

Murchison Falls National Park – Victoria Nijl

De Victoria Nijl rivier verdeeld het Murchison Falls National Park in 2 delen en is een bron van leven voor de verschillende wilde dieren in dit ruige park. De vegetatie wordt gekenmerkt door savanne, rivierbos en bos. Het Murchison Falls National Park ontleent zijn naam aan zijn Murchison Falls waterval waar de Nijl zich door een smalle kloof wringt om hierna in een rustige rivier verder te stromen. Verschillende dieren leven in de rivier of worden aangetrokken door het water in de rivier zoals de nijlpaarden, krokodillen, waterbucks en buffels.

Murchison Falls National Park – wildlife

Ooit was Murchison Falls National Park de thuisbasis van een van de grootste concentraties van wild in Afrika. Nu nog herstelt het Murchison Falls National Park van een verwoestende stropers epidemie die bijna alle wilde dieren die hier leefden hebben weggevaagd. Het Murchison Falls National Park kende voorheen een grote populatie neushoorns. Maar ook de neushoorns is nagenoeg verdwenen en is alleen bewaard gebleven in de Ziwa Rhino Sanctuary in afwachting van de herintroduktie in het Murchison Falls National Park. Een bezoek aan dit park biedt de mogelijkheid om door de Ziwa Rhino Sanctuary te gaan om de neushoorns in hun natuurlijke omgeving te zien.

Alhoewel de hoeveelheid dieren in Murchison Falls National Park nog niet helemaal is zoals het vroeger was, zijn er nog steeds overvloedig veel olifanten, Rothschild giraffen, leeuwen, luipaarden, Ugandese kob, waterbokken, chimpansees, buffels en veel vogelsoorten binnen de grenzen van het park te vinden.

Murchison Falls National Park – Shoebill ooievaar

Het Delta-gebied dat deel uitmaakt van het Murchison Falls National Park is de beste plek om de zeldzame shoebill ooievaar te zien. U kunt een boottocht maken die vanaf Paraa stroomafwaarts naar het Papyrus Delta-gebied gaat, het punt waar de rivier in Lake Albert stroomt. In dit gebied heeft men kans de shoebill ooievaar te zien en het biedt een geweldige kans om ook nijlpaarden, krokodillen, veel vogelsoorten te zien.

De andere boottocht die start vanaf Paraa gaat tot aan de voet van de spectaculaire Murchison Falls. Paraa – een woord uit de lokale Luo-taal die de plaats van de nijlpaarden betekent – is een van de meest belangrijke attracties in het Murchison Falls National Park, omdat hier de grootste wildconcentratie in het park leeft. Het spectaculairste uitzicht op de waterval ligt bovenop ‘waar het zicht en het geluid van de Nijl elkaar doorkruist’, de brede kloof zorgt voor een gedenkwaardige aanslag op de zintuigen. Het punt kan met de auto bereikt worden vanaf Paraa.

Murchison Falls National Park – game drives

Vroeg in de ochtend is er tijdens een game drive ook veel wild te zien wanneer u de Buligi, Albert en Queen ronde rijdt, deze liggen ten noorden van de Nijl. Vanaf de Nyamusika-kliffen heeft u mooi uitzicht op de olifanten en savanne dieren die in de koele ochtendlucht over de grassige heuvels trekken. Murchison Falls National Park is een van de zeldzame gebieden in Uganda, waar gasten het wild (de dieren, vogels en planten) te voet kunnen verkennen in de buurt van Rabongo Forest en bovenaan de watervallen. Het Murchison Falls National Park bestaat voor een deel uit het Budongo Forest, waar verschillende primaten leven. Hier worden chimpansee trekkings georganiseerd, één van de meest opwindende chimpansee trekkings, na een gorilla trekking.Hoewel het wild van het Murchison Falls National Park nog steeds hersteld, zal een bezoek aan dit opmerkelijke park met zijn krachtige watervallen en betoverende omgeving u niet teleurstellen.

Uganda reissuggesties Vraag gratis offerte op maat aan