Mana Pools National Park is een grote wildlife conservation area en nationaal park in Zimbabwe. Door het park stroomt de Zambezi River die water brengt in het gebied en naar de dieren. In het regenseizoen overstromen de oevers waardoor het gebied erg vruchtbaar is. Het is een van Afrika’s beste gebieden voor het spotten van wilde dieren. Sinds 1984 staat het park op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het park is nog erg onontdekt omdat het moeilijk te bereiken is tijdens een selfdrive.

Flora en fauna

De naam Mana Pools verwijst naar de vier meren in het park die gevormd zijn door de Zambezi rivier. ‘Mana’ betekent 4 en ‘pools’ verwijst naar de meren. In de meren bevinden zich de grootste populaties nijlpaarden en krokodillen van het land. Het land is ook voorzien van vele dieren zoals de zebra, olifant, en buffel. Belangrijke jagers bevinden zich ook in het gebied. Dit zijn de leeuw, cheetah, wilde honden. De meest zeldzame dieren in het park zijn de luipaard en bruine hyena. Voor vogelaars is het ook een waar paradijs met meer dan 350 soorten vogels die zich graag in Mana Pools settelen.

Toen het park op de UNESCO werelderfgoedlijst kwam leefden er meer dan 500 zwarte neushoorns in het park. Een kleine tien jaar later waren er nog maar 10 neushoorns over. Er was veel gestroopt naar dit dier. De laatste overlevende neushoorns zijn overgeplaatst naar een ander gebied waar ze beter beschermd konden worden.

Afrikaanse wilde honden

Het park staat bekend om de grote populatie wilde honden. De populatie wordt geschat op zo’n 100 dieren verdeeld over 6 roedels. Doordat er zo wilde honden in het park heeft u overal in het park kans om het dier tegen te komen. Toch is het vaak lastig om de wilde hond te spotten omdat ze vaak veel afstand afleggen op een dag of zich met hun schutkleuren goed kunnen verschuilen in de schaduw van bomen.

Activiteiten Mana Pools

De activiteiten in Mana Pools National Park zijn verschillend. Ten eerste is een game drive een prima manier om in een relatief groot gebied naar dieren te zoeken op een relatief comfortabele manier. Andere manieren om de dieren op te sporen zijn te voet of per boot. U kunt zelfs ook met een kano tussen de nijlpaarden en krokodillen door varen.

Beste reistijd Mana Pools

Het regenseizoen heeft veel impact op het gebied. Door het vele water dat valt gaan de meeste accommodaties in deze tijd dicht, want game drives en wandel safari’s maken is dan niet meer mogelijk. De lodges zijn geopend vanaf april tot november. Dit is de droge tijd en is perfect voor het speuren naar dieren. Doordat het droog is trekken de meeste dieren naar het water. Met betrekking tot de temperatuur is het van april tot september nog lekker rond de 30 graden. Vanaf september wordt het steeds warmer en kan de temperatuur al snel oplopen tot 40 graden.

Leeuwin in Mana Pools National Park Zimbabwe
Leeuwin in Mana Pools National Park Zimbabwe
Eland in Mana Pools, Zimbabwe
Eland in Mana Pools, Zimbabwe
Wandel safari Zambezi rivier Mana Pools Zimbabwe
Wandel safari Zambezi rivier Mana Pools Zimbabwe
Olifanten aan Zambezi, Mana Pools NP, Zimbabwe
Olifanten aan Zambezi, Mana Pools NP, Zimbabwe