Als u graag olifanten wilt zien dan gaat u naar het Addo Elephant National Park. Dit is met 164.000 hectare het 3de grootste Nationale Reserve in Zuid-Afrika en ligt in het malariervrije gebied van de Sunday river iets meer dan een uur rijden van Port Elizabeth. Het park strekt zich uit van de Karoo in het noorden, over het Zuurberg gebergte en door het dal van de Sunday river naar de kust.

Addo Elephant National Park is de thuisbasis van een van de grootste olifantenpopulaties op aarde. Ooit leefden olifanten op het hele Afrikaanse continent. In 1979 waren er nog maar 1,3 miljoen Afrikaanse olifanten over. 10 jaar later, in 1989, is de olifant toegevoegd aan de internationale lijst van de meest bedreigde diersoorten ter wereld. In het Greater Addo-gebied leefden nog maar 16 olifanten! Ter bescherming van deze majestueuze dieren in Addo Elephant National Park opgericht.

De olifanten spelen een sleutelrol in het fragiele eco-systeem. Ze trekken de bast van bomen af, breken struiken en graven watergaten en paden. Hun uitwerpselen zijn van bijzonder belang, omdat bavianen en vogels ze kapot maken op zoek naar onverteerde zaden en noten. De dung beetle gebruikt ze om eieren in te leggen.

Big7

Meer recent is het Addo Elephant National Park uitgebreid tot het enige park ter wereld dat aanspraak kan maken op Afrika’s ‘Big7‘ – olifant, neushoorn, leeuw, buffel, luipaard, zuidelijke walvis en grote witte haai. Dit is bereikt door het gebied van het Addo Elephant National Park uit te breiden langs de kust tot de monding van de Sunday river naar Alexandria. Bovendien is nu ook een offshore marine reservaat, waar St Croix Island en Bird Island onderdeel van zijn, aan Addo Elephant Park toegevoegd. Deze plaatsen zijn essentiële broedplaatsen voor pinguïns en gennets. St Croix heeft de grootste Afrikaanse pinguïnkolonie ter wereld.

Veel olifanten bevinden zich bij de waterholes van het Addo Elephant National Park. In het warme klimaat van Afrika hebben olifanten dagelijks ongeveer 190 liter water nodig om te drinken. Hun slurf, die op grote, lange slangen lijken, hebben een capaciteit van 23 liter. Bij het hoofdgebouw bevindt zich een waterhole met een ondergrondse uitkijkplek zodat u dichtbij de olifanten komt. U hoeft niet meer te doen dan te genieten van de olifanten kuddes die naar de waterhole komen.

Een overnachting buiten het seizoen is nog beter, want zodra het geluid van de dagelijkse bezoekers afneemt, wordt het stiller en stiller bij de waterhole.

Tijdens een begeleide game drive bij zonsopgang, zonsondergang en ’s nachts heeft u meer kans om de rest van de Big5 te zien. U kunt ook zelf het park verkennen in uw eigen auto.