Oudtshoorn is de ‘struisvogel’ hoofdstad van de Klein Karoo en ligt op 55 kilometer van de grote kustplaats George. Het is de beginplaats van Route 62 en goede port-achtige wijnen worden hier, in de buurt van Outshoorn gemaakt.

De gezellige rustige stad ligt in een vruchtbare vallei en heeft zich langs de oevers van de Grobbelaars rivier gevormd, een zijrivier van de Oliphant’s rivier. Aan de noordzijde van de vallei bevinden zich de Swartberg Mountains en in het zuiden liggen de Outeniqua Mountains. Oudtshoorn is de grootste stad in het Klein Karoo en heeft de meeste zonuren in heel Zuid-Afrika.

Struisvogels

De geschiedenis van Oudtshoorn is verweven met de struisvogel industrie die opkwam en ook weer afvlakte. De struisvogel industrie kwam op aan het einde van de negentiende eeuw. De mooie veren werden wereldwijd gezien als een modestatement voor de rijke dames. Voor deze industrie zo op gang kwam waren de boeren in de regio erg arm en konden maar amper rond komen om voor hun gezin te zorgen. Toen de boeren door hadden dat er zoveel geld te verdienen viel met de struisvogels zijn ze allemaal overgegaan naar het houden van struisvogels. Er waren 11 grote bedrijven en tot op de dag van vandaag zijn dit nog steeds de 11 belangrijkste bedrijven voor struisvogelproducten in Oudtshoorn.

Warme, droge zomers en zonnige winterdagen maken het de ideale broedplaats voor de majestueuze struisvogel (het synoniem voor Oudtshoorn). In de omgeving van Oudtshoorn zijn wel 400 struisvogelboerderijen. In Oudtshoorn worden 60% van alle struisvogel producten wereldwijd geproduceerd. Naast de veren is ook het vlees van de struisvogel waardevol. Sommige mensen zeggen dat struisvogel vlees het gezondste rode vlees is dat bestaat. Het is namelijk laag in cholesterol en vet maar rijk aan proteïne en ijzer.

Cango Caves

Ten noorden, richting de Swartberg Mountains, bevinden zich de Cango Caves. Hier kunt u mysterieuze en adembenemende kalksteenformaties in een grote verscheidenheid aan natuurlijke kleuren zien, een ondergronds wonderland.

Activiteiten

Rondom Oudtshoorn bevinden zich verschillende wildparken die u kunt bezoeken, zoals Buffelsdrift Game Reserve. De regio is het thuis voor veel verschillende diersoorten en planten. Er zijn vooral veel succulenten en cactussen door het warme droge weer.

U kunt in Oudtshoorn een luchtballonvaart doen over de stad heen of u kunt verschillende struisvogel boerderijen bezoeken. Breng een bezoek aan de Cango Caves of geniet alvast van een van de goede wijnen uit de streek sinds dit het begin is van de wijnroute Route 62.

In de buurt vindt u ook verschillende watervallen zoals de Rus en Vrede Waterval en de Meiringspoort Waterval. Rijd mooie routes over de Swartberg Pas of de Swartberg Circle Route. Er is ook een zipline tocht voor meer avontuurlijke mensen.

Zeemeermin van Karoo

Net buiten Oudtshoorn zijn bijzondere rotstekeningen van de Khoi-San gevonden. Het zijn zeemeerminnen die getekend zijn, of in ieder geval mensen met een vissenstaart. Hierdoor is de legende ontstaan dat in de kleine poeltjes die daar zijn, prachtige zeemeerminnen leven. De zeemeermin zou de “watermeid” heten en verantwoordelijk zijn voor regen, overstromingen en droogte. Mensen waren vroeger bang dat de zeemeermin hen bij de hand zou grijpen en hen mee zou trekken naar de bodem van het poeltje.

Oudtshoorn, Buffelsdrift, Zuid-Afrika
Oudtshoorn, Buffelsdrift, Zuid-Afrika
Oudtshoorn, Cango Caves, Zuid-Afrika
Oudtshoorn, Cango Caves, Zuid-Afrika
Oudtshoorn, Struisvogels, Zuid-Afrika
Oudtshoorn, Struisvogels, Zuid-Afrika
Oudtshoorn, Zuid-Afrika
Oudtshoorn, Zuid-Afrika