Table Mountain

Table Mountain heeft, sinds de eerste persoon de Tafelberg in Kaapstad zag, zijn krachtige en charismatische aantrekkingskracht uitgeoefend, mensen betoverend en verwonderd.De weg naar de top is nog nooit zo makkelijk geweest. Eeuwenlang kon de Tafelberg alleen door een handje vol dappere en ondernemende mensen beklommen worden.

Rond 1875 hadden enkel prominente burgers van de Kaapstad (en misschien ook enkele minder sportieve) voorgesteld een spoorlijn naar de top te introduceren. Plannen om het voorgestelde spoor aan te leggen waren in volle gang tot de Anglo-Boere-oorlog uitbraak en de plannen werden stop gezet.

In 1912 werd het verlangen om makkelijk toegang te krijgen tot de top van de Tafelberg zo sterk dat de gemeenteraad in Kaapstad opdracht gaf aan een ingenieur om de verschillende transportopties naar de top te onderzoeken. De ingenieur, meneer H.M. Peter, stelde dat een kabelbaan van Oranjezicht door de Platteklip-kloof, de meest geschikte optie zou zijn. Er werd gestemd en met overgrote meerderheid door de inwoners van Kaapstad goedgekeurd. Dit ondanks de kosten van 100.000 pond (in 1913).Het Tafelberg project werd nogmaals uitgesteld door een oorlog; deze keer door de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918).

Table Mountain – kabelbaan

Het plan werd in 1926 nieuw leven ingeblazen door een Noorse ingenieur, Trygve Stromsoe, plannen voor een kabelbaan naar de top van de Tafelberg werden gepresenteerd. Het plan viel in goede aarde bij een groep vooraanstaande lokale zakenlieden. Het idee dat een makkelijke route uiteindelijk een realiteit zou worden, trok ze samen, waardoor de bouw van de Tabel Mountain Aerial Cableway Company (TMACC) werd gefinancierd.Werk begon kort daarna en het project werd relatief snel afgerond. Op 4 oktober 1929 verrichtte de burgemeester van Kaapstad, Rev A J S Lewis, de officiële openingsceremonie die door meer dan 200 gasten werd bijgewoond.

Sinds de opening in 1929 hebben meer dan 16 miljoen mensen de reis naar de top van de Tafelberg gemaakt. De kabelbaan naar de top van de Tafelberg is sindsdien iets van een oriëntatiepunt in Kaapstad geworden en heeft enkele vooraanstaande bezoekers van Kaapstad, waaronder koning George VI en koningin Elizabeth II, Oprah Winfrey, Sting, Stefi Graf, Arnold Schwarzenneger, Magaret Thatcher, Prince Andrew, Micheal Schumacher, Brooke Shields, Micheal Buble, Tina Turner, Jackie Chan, Dolores O’Riordan, Skunk Anansie en Paul Oakenfold naar de top gebracht.

In 1993 heeft Dennis Hennessy, de zoon van een van de oprichters van TMACC, het bedrijf verkocht. De nieuwe directeuren hebben onmiddellijk een upgrade naar de bestaande Tafelberg-infrastructuur ingang gezet. Naast het upgraden van de restaurants en machines, werden nieuwe cabines gekocht. In tegenstelling tot hun voorgangers hebben de nieuwe cabines een draaiende vloer die passagiers een 360 graden uitzicht biedt op de stad en de Tafelberg.

Table Mountain – nieuwe kabelbaan

De werkzaamheden voor de upgrade begonnen in januari 1997 en  hebben kranen en grote helikopters die bouwmaterialen vervoerden voor meerdere maanden de berghorizon gedomineerd. De nieuwe kabelbaan werd geopend op 4 oktober 1997, dezelfde dag als de oorspronkelijke lancering, bijna 70 jaar eerder. De Table Mountain Aerial Cableway Company vierde zijn 83 jarig bestaan in 2012 en blijft de meest populaire toeristische attractie in Kaapstad!

Zuid-Afrika reissuggesties Vraag gratis offerte op maat aan