Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  |  +31 (0)23 574 83 51

  Logo VvKR opt  SGR 

9,4
9,4 van 10
58 beoordelingen

Individuele luxe safari reizen op maat in oost en zuidelijk Afrika

Laat Mambulu! Safaris u terugbellen

U dient uw naam in te vullen
U dient uw e-mailadres in te vullen
U dient uw telefoonnummer in te vullen
Ongeldige invoer

Recensies

André van Hecke, Zoersel (België)

Zambia

Mijn herpetologische Zambia reis met Mambulu Safaris! werd een uitzonderlijk succes; 53 soorten amfibieën & reptielen voor een excursie van 9 dagen ter plaatse. Mambulu! Safaris bleek voor mij de geschikte herpetologische Zambia reis te kunnen samenstellen. Mijn oprechte dank voor dit alles aan Rob Sijm & Frank Willems!
André van Hecke, Zoersel (België)

Mijn hobby is het bestuderen van reptielen in onze provincie Antwerpen. Het is weinig geweten dat deze “rijk” is aan drie slangensoorten, nl. Ringslang, Gladde slang en Adder (overigens de enigen die ook in gans België voorkomen). Hier bestudeer ik al sinds 1976 het leefgedrag van de Adder en kan ik elk dier individueel herkennen, wat enorm bijdraagt tot het behoud van de populatie.

Voor mijn buitenlandse vakanties heb ik ook veel interesse voor de Afrikaanse amfibieën & reptielen. Het was dan ook mijn vurige wens om eens tijdens het regenseizoen een “echte” herpetologische wandelsafari met een herpeto-gids te kunnen ondernemen in Zambia.

Via een vriend, die uiterst tevreden was over zijn natuurreis naar Botswana met Mambulu! Safaris, kwam ik in contact met Rob Sijm. Hij bleek met zijn reisbureau gespecialiseerd te zijn in reizen “op maat” naar oost en zuidelijk Afrika. En al vlug bleek dat hij voor mij de geschikte herpetologische Zambia reis zou kunnen samenstellen. Mede doordat de Nederlander Frank Willems, die al jaren een verantwoordelijke functie heeft voor het natuurbeheer in het Kasanka National Park, mijn gids zou zijn.

André van Hecke en Frank Willems tijdens herpetologische safari in Kasanka National Park Zambia
André van Hecke en Frank Willems

Rob werkte een volledig programma uit en op 7 december vertrok ik van Schiphol naar Nairobi en vloog dan verder naar Lusaka, waar ik na middernacht door Frank met zijn jeep werd opgehaald. Bij aankomst in Pioneer Camp voor mijn eerste overnachting was het al bingo. Verschillende soorten amfibieën waren volop in hun voortplantingsfase en kon ik al kennismaken met enkele prachtig gekleurde kikkers en padden.

Rood gebandeerde rubber kikker bij Lusaka Zambia
Rood-gebandeerde rubber kikker

Rode pad bij Lusaka Zambia
Rode pad

De eerste bestemming van de reis was het Kasanka National Park. Hier had Rob de Wasa Lodge gereserveerd. Mijn rondavel was voorzien van alle nodige comfort, waarover wij als Europeaan graag beschikken. Anekdote: voor het water van de douche, werd de buitenstaande kachel aangestoken om het water te verwarmen en dit systeem werkte schitterend. Wat hier en tijdens de verdere reis ook steeds opviel, waren de superheerlijke maaltijden die de koks van de lodges met soms eenvoudige middelen wisten klaar te maken. Ik heb zelden op mijn talrijke reizen zo lekker gegeten!!!

Warm water installatie bij Wasa Lodge Kasanka National Park Zambia
Wasa Lodge warm water installatie

Hier in het Kasanka National Park is het een must om bij het invallen van de duisternis de populatie van ong. 10 miljoen Palmvleerhonden te gaan bekijken, die gezamenlijk wegtrekken om te gaan foerageren. En hierna tijdens de nocturnewandeling was het bingo en werd deze voor het gebied nieuwe slangensoort aangetroffen.

Padadder in Kasanka National Park Zambia
Padadder (nieuw voor het gebied)

De tweede bestemming was Luwombwa in het Kasanka National Park. En ook hier verbleven we in een naar Afrikaanse normen “luxueuze” lodge. En hier was er ook warm water om te douchen, zij het dan dat het eerst in een emmer boven een kachel werd opgewarmd om nadien in een vat op het dak van de rondavel te worden bijgevuld.

Luwombwa Lodge dining area Kasanka National Park Zambia
Luwombwa Lodge zicht vanuit de “ontbijt & dining room”

Hier in Luwombwa werden 19 soorten amfibieën & reptielen waargenomen, waaronder enkele zeer interessante voor het gebied, zoals Rietkikker en Kameleon.

Een bezoek aan Kundalilla Falls was overweldigend en zeker op herpeto gebied: er werd een voor het gebied nieuwe agame soort waargenomen.

Onze laatste bestemming was het Mutinondo Wilderness Park. Hier was Frank Willems de beheerder en als gids uiteraard alweer subliem. Het logies was uniek opgebouwd in de rotspartijen. En ook hier een festijn voor het waarnemen van amfibieën, dank zij de unieke kennis van Frank om te weten waar je deze amfibieën kan observeren…

Kivu rietkikker in Mutinondo Wilderness Area Zambia
Kivu rietkikker 

Bocage boomkikker in Mutinondo Wilderness Area Zambia
Bocage boomkikker

Mede door de voortreffelijke reisorganisatie van Rob Sijm en idem door de inzet van Frank Willems als gids en reisleider, werden er tijdens deze Zambia reis 53 soorten amfibieën & reptielen waargenomen. Een uitzonderlijk succes voor een excursie van 9 dagen ter plaatse. Mijn oprechte dank voor dit alles aan Rob Sijm & Frank Willems!

André van Hecke, Zoersel (België)
www.freanonherping.be

Terug naar boven

Nieuwsbrief

@mambulu_safaris

Recensies

  • Zambia en Malawi

    Drie jaar geleden wensten wij ons te informeren voor een familiale safarireis naar Afrika. Uiteindelijk kwamen we terecht bij Mambulu! Safaris. We willen vooral benadrukken dat de communicatie met Rob en de snelle opvolging op al onze vragen en wensen ongekend waren. Ook tijdens en na de reis werd niet nagelaten ons te informeren. Beste Rob, hartelijk dank voor deze onvergetelijke reis.
    Groeten,
    Familie van Sintruyen

    Lees meer...