Erna en Bert, Stavenisse

Tanzania

Onze complimenten aan Mambulu! Safaris voor een reis die aan alle verwachtingen heeft voldaan, voor de persoonlijke benadering en een onvergetelijke ervaring.

Het is november 2010 als we in contact komen met Rob Sijm van Mambulu! Safaris Wij willen naar Tanzania voor een safari waar we al lang van dromen. Na persoonlijke gesprekken met Rob heeft Mambulu! Safaris voor ons een maatwerk reis samengesteld die precies voldeed aan onze eigen ideeën. Op 15 februari 2011 vertrekken we naar Tanzania.

Arusha

We komen om half twee ’s nachts in een tropische regenbui aan op Kilimanjaro Airport in Tanzania, waar John, onze chauffeur-gids voor de komende drie weken, ons al staat op te wachten. Door het donker en de regen maken we voor het eerst kennis met de “sleeping police”, de verkeersdrempels in Nederland zijn hier heilig bij. Om half drie zijn we bij Karama Lodge, waar we vriendelijk en warm worden ontvangen. Ze willen zelfs de bar nog voor ons open doen. Onze lodge is gezellig en sfeervol ingericht en we worden er verwelkomd met koffie en thee met wat lekkers en op ons bed ligt de welkomst fax met bloem van Rob. ’t Is een korte nacht, maar we hebben de volgende dag helemaal voor onszelf om uit te rusten.

Ook de dag erna is nog een relaxte dag, waarbij we niet alleen genieten van een heerlijke lunch in Shanga River House, maar ook de werkplaats van gehandicapten zien die van alles van glas (oude flessen) maken. Ik leer nog bij de souvenirmarkt in Arusha van twee vrouwen hoe ze de kralen placemats maken.

Maasai

Vandaag gaat het echte Afrika beginnen. En al vroeg: er is geen water in de lodges, maar met een fles drinkwater kom je ook een eind. We vertrekken om 9 uur en rijden door het drukke Arusha naar het zuiden door Masaai land. Her en der verspreid liggen de Masaai dorpjes, soms 4, soms 6 of 10 huisjes. De Masaai zelf zijn als herders van koeien en/of geiten aan het werk of bewerken het land. Ze zijn kleurige vlekken in het landschap. Tegen half 12 zijn we bij ons kampement bij de Esilalei Masaai. We kijken onze ogen uit: wat een luxe, grote tent met wastafel en w.c. en een aparte open tent voor ontspanning en de maaltijden. We maken kennis met Matthew, onze ober, Valens, onze kok en James, onze kamp manager. Tijdens onze tentenkampen zullen zij bij ons zijn. Twee leden van de stam nemen ons mee de berg op en vertellen onderweg uit welke bomen/struiken ze welke medicijnen halen. Van een bepaalde boom maken ze tandenborstels en –stokers, ook voor ons. We hebben prachtig uitzicht over de vallei tot aan Lake Manyara en zien in de diepte zebra’s en impala’s. Later in de middag brengen we een bezoek aan het dorpje en mogen ook een huisje van binnen zien. Je moet wel wennen aan het donker. ’s Avonds krijgen we een privévoorstelling van Masaai dansen bij het kampvuur, dat de Masaai op traditionele manier hebben aangestoken: latje en stokje en draaien maar.

Lake Manyara National Park

Na een goede nachtrust en om 7 uur ontbijt, vertrekken we naar Lake Manyara National Park. ’t Is een klein park, maar zeker de moeite waard, vanwege de variatie in flora en fauna en de relaxtheid waarmee je alles kunt bekijken. Ga dan wel ’s morgens, want vanaf een uur of 4 komt de grote stroom toeristen om dit park nog even te doen. Wij hebben er van half 9 tot over vieren rondgereden en heel veel gezien: giraffen, wildebeesten, buffels, impala’s, blue monkeys, nijlpaarden, verschillende soorten antilopen en vogels. Het leukste was een modderpoeltje met olifanten. Twee vrouwtjes en een kleintje vermaken zich hier heerlijk in, totdat een mannetje, die heeft staan toekijken, het welletjes vindt en met zijn achterste de anderen eruit werkt: mijn beurt! We overnachten in de buurt van Karatu in een tented lodge, een tent onder een rieten dak voorzien van alle gemakken en een prachtig uitzicht over de vallei. Gezien de hoogte kan het hier ’s nachts koud zijn en we vinden ’s avonds dan ook een warme kruik in ons bed.

Serengeti National Park

De volgende dag vertrekken we om 8 uur door de Ngorongoro Conservation Area, waarbij we even een blik in de kratervallei werpen, naar het Serengeti National Park. Voor we daar binnenrijden hebben we al een jakhals en een civet gezien. Maar het meest indrukwekkende is dat we zo’n 4 kilometer lang door de savanne rijden met zo ver het oog reikt naar beide kanten wildebeesten, natuurlijk vergezeld van hun vrienden de zebra’s. Voor we na zessen bij ons kamp aankomen hebben we de “big five” gezien, maar ook cheeta’s, gazelles, giraffen, olifanten, nijlpaarden, verschillende soorten apen en vogels. Ons kampement en onze mannen staan ons al op te wachten midden in de bush. Na een biertje en een hete douche krijgen we een driegangen diner bij kaarslicht met als achtergrondmuziek het gebrul van leeuwen.

We starten de dag met een game drive om kwart over zes en een prachtige zonsopgang. We volgen een leeuw op zoek naar zijn familie en ontdekken de leeuwin die waakt over het karkas van een zebra. Als de leeuw het spoor gevonden heeft, doet hij zich hieraan te goed. We horen de botten kraken en het vlees scheuren. Ons ontbijt is pas om half elf. Als we later weer gaan rijden stuiten we op een grote kudde olifanten die geruisloos op ons afkomt en de weg oversteekt. Vooral de kleintjes zijn ontroerend. Aan het eind van de middag doen we nog een game drive. Weinig wild gezien zeggen we, maar realiseren ons dat we wat blasé worden. We zien nijlpaarden, maraboes, impala’s, bavianen en heel veel vogels. De nijlpaarden poel is geweldig, we staan er wel een half uur te genieten en ontdekken daar ook nog krokodillen. In het kamp wacht ons weer een heerlijk driegangen menu. De hyena’s ruiken dat blijkbaar ook en zijn heel dicht bij. Onze achtergrondmuziek is deze keer grazende buffels. Vanavond is er geen bewolking en we zien de Afrikaanse sterrenhemel boven ons. Om duizelig van te worden.

We nemen voorlopig afscheid van Matthew, Valens en James en rijden door de Serengeti naar het zuiden. Bij een waterplas ligt een aantal leeuwinnen, duidelijk volgevreten, op het zand te zonnen. In het moerasgras erachter ligt de leeuw, die zich af en toe even opricht, de omgeving bekijk en beruikt: geen gevaar, en weer gaat liggen. We rijden langs de kopjes, merkwaardige rotsformaties in de savanne. We rijden door de savanne en spotten zebra’s, gazelles en olifanten, maar ook tijden niets. Geweldig, zo ver het oog reikt niets dan de natuur. Als we de Serengeti uitrijden is er van de 4 kilometer wildebeest niets meer te zien. Tegen half drie zijn we in Ndutu Special Camp no. 10. John geeft ons 2 uur rust voor we weer gaan rijden. Hij heeft al gehoord dat er vanwege de droogte weinig dieren zijn, maar wij boffen: 2 zonnende leeuwinnen, een groep gieren en er tegenover een cheeta in het hoge gras. John vindt het niet genoeg en rijdt de savanne op, zelfs van het pad af en daar staan we: de enige mensen tussen miljoenen wildebeesten, jong en oud, grazend en spelend, zo ver je kunt kijken.

Ngorongoro Crater

Voor het ontbijt gaan we het toch nog een keer proberen en we zien 2 arenden in een boom zich te goed doen aan een ooievaar, een zebra leeg gevreten door de gieren alleen nog karkas en vel. Na het ontbijt gaan we naar de Ngorongoro. De krater is groot met vlaktes als de savanne, maar dan steeds met bergen op de achtergrond. We zien wildebeesten en zebra’s, gazellen en buffels. Hier valt op dat al deze verschillende soorten zo vreedzaam samenleven op dezelfde vlakte. Eet je lunch in de auto, anders valt dat ten prooi aan de arenden. De variatie in vogels is groot, vooral verschillende soorten ooievaars. Tegen het eind van de middag rijden we de krater uit en zien als afsluiting nog een olifantenfamilie. Daarna gaat het steil omhoog naar ons kamp. James, Matthew en Valens heten ons welkom thuis. Na een biertje in het zonnetje en nog een bij het kampvuur is het weer tijd voor ons driegangendiner. Menig restaurant in Nederland kan hier een puntje aan zuigen. Na het eten komen de mannen ook bij ons bij het kampvuur zitten en praten we uitgebreid over Tanzania en Holland, over politiek en religie. We krijgen daarbij nog bezoek van een hyena en een bush pig. Omdat we op 2300 meter hoogte zitten krijgen we van James “warm babies” mee voor in bed. Het is inderdaad behoorlijk afgekoeld.

Ndarakwai

We nemen afscheid van “onze mannen”, we zullen ze missen en rijden via Arusha naar Ndarakwai, onze volgende tented lodge. De apen spelen vlak voor ons terras in de bomen. Vandaag hebben we verder een rustdag. Om 9 uur ’s avonds starten we een game drive met Thomas en 2 Duitse vrouwen. Veel wild zien we niet: de ogen van een spring hare, een kruising tussen een konijn en een kangoeroe en de staart van een genet. We krijgen er alle vier de slappe lach van, maar de sterrenhemel is schitterend. Uiteindelijk zien we nog zebra’s en impala’s.

Om half zeven starten we met Lala en een ranger onze game walk. Geweldig zo ’s morgens vroeg door de natuur lopen. En de dieren zo dichtbij. Een groep van zo’n 10 giraffen naderen  we tot op ongeveer 20 meter voordat ze langzaam bij ons weglopen. We beklimmen de uitkijktoren waarvandaan we een prachtig uitzicht hebben over het park en we voor het eerst de sneeuwbetopte Kilimanjaro zien. Na de lunch verlaten we dit park om de Kilimanjaro van dichterbij te bekijken, maar de berg “slaapt”. Ook de volgende dag als we met een gids een wandeling maken door het “platteland” de berg op, zien we geen sneeuw. Dat lukt  me de volgende ochtend wel bij het eerste zonlicht. Een imposant gezicht.

Mkomazi National Park

Na het ontbijt nemen we afscheid van de Kilimanjaro en rijden naar Mkomazi National Park, land zonder water. In Babu’s Camp worden we ontvangen met het gebruikelijke glas vruchtensap. We hebben hier een tent alsof we in een 4 sterren hotel zijn. In  dit park maken  we verschillende game drives. Omdat het weinig toeristisch is, zijn de dieren niet gewend aan de geluiden van de auto’s en blijven op afstand. Het is een park met een steeds wisselend landschap van rode, witte en zwarte aarde, van heuvels, bosschages en vlaktes en staat bekend om zo’n 400 verschillende soorten vogels. Bijzonder was de groep van 25 giraffen met jongen, maar we hebben ook de zebra’s, buffels, elanden, dik-diks en verschillende soorten bucks gezien. We worden in dit paradijsje helemaal in de watten gelegd en we  nemen na 2 dagen dan ook hartelijk afscheid van de mannen.

Saadani National Park

Onderweg naar Saadani National Park genieten we van de steeds wisselende omgeving: van sisalplantages tot maïsvelden en zelfs rijstvelden, van open vlaktes tot heuvels en bergen, van dorpen tot gehuchten, van lemen hutjes tot stenen huizen, van Maasai tot moslim. Langs de kant van de  weg staan fruitkraampjes met mango’s, watermeloenen, bananen, custard fruit en sinaasappels. De verbrande aarde cultuur wordt niet alleen toegepast bij de sisal, maar ook voor het houtskool voor de keukens in Dar-es-Salaam. We rijden Saadani National Park in. Een totaal ander landschap met zandgrond en veel palmsoorten. In Saadani Safari Lodge krijgen we de Sirie Suite (secret suite), waar ooit de president heeft overnacht. ’t Is overweldigend, de kamer is een complete woonkamer met een badkamer die menige Nederlander thuis nog niet  eens heeft. We hebben ons eigen stukje strand en zelfs ons eigen zwembad, waar we tussen de game drives door heerlijk gebruik van maken.  Vanwege de droogte hebben de dieren zich in een  gebied verzameld: verschillende soorten bucks, giraffen, wildebeesten, gele bavianen, colobus aapjes, impala’s, elanden en wrattenzwijnen. We maken een bootsafari over de Wami rivier en zien nijlpaarden en krokodillen en veel verschillende watervogels. We nemen nog een dag rust, waarbij we genieten  van het strand en de zee en de bavianen die ons terras delen.

Dar-es-Salaam

Na vier dagen moeten we afscheid nemen van deze luxe en va n de mensen die ons zo goed verzorgd hebben. We gaan naar Dar-es-Salaam, mijn geboorteplaats. Al was ik nog geen 2 jaar toen we daar vertrokken, het is toch emotioneel om op je 55ste voor het eerst het ziekenhuis te zien waar je geboren bent, de kerk waar je ouders getrouwd zijn en je zelf gedoopt bent, het huis waar je gewoond hebt. Het was er allemaal nog. We nemen afscheid van John, die ons bijna 3 weken heeft rondgereden door  zijn land. In die tijd bouw je toch een  band op, we hopen hem toch nog eens te zien. De laatste dag kopen we nog de cadeautjes voor thuis en dan is het tijd voor de  terugreis.

Onze complimenten aan Mambulu! Safaris voor een reis die aan alle verwachtingen heeft voldaan, voor de persoonlijke benadering en een onvergetelijke ervaring.