Stel je voor: je wordt wakker van je wekker. Deze wekt je om weer een nieuwe dag in Malawi te beleven. Je bevindt je in een luxe cottage met uitzicht op de rivier. Deze wordt met de minuut beter zichtbaar, omdat de zon opkomt als teken dat de nieuwe dag begint. De vogels hebben dit ook door en tjilpen en kwetteren er vrolijk op los. Een korte wandeling brengt je naar het gezamenlijke deel van de lodge. Na een heerlijk ontbijt met uitzicht op de rivier en de Afrikaanse natuur ben je klaar om Nkhotakota Wildlife Reserve te verkennen. Je bent in Tongole Wildnerness Retreat, een luxe accommodatie in een uniek park in Malawi. In deze blog lees je wat deze plek zo bijzonder maakt.

Luxe en comfort

Ten eerste is deze lodge een oase van rust, luxe en comfort in het midden van de Afrikaanse natuur, zonder dat je het gevoel met de natuur kwijt raakt. Zo is het kleinschalig en zijn alle materialen die gebruikt zijn om de lodge te bouwen lokaal. Het mooiste voorbeeld hiervan is de grote boom die er al stond en waar het restaurant om heen gebouwd is. 

Vanaf elk van de vier luxe cottages heb je uitzicht op de Bua River zonder dat je de andere huisjes of gasten kan zien. De heerlijke bedden zorgen voor een goede nachtrust en elk huisje is uitgerust met een tweepersoons bad en douche. Uiteraard geniet je hier ook van het prachtige uitzicht. Met een beetje geluk zie je olifanten oversteken of een nijlpaard dobberen. 

De lodge staat bekend om het hoge niveau van service. Er zal je niks te kort schieten en de staff, die altijd een vriendelijke en oprechte glimlach heeft, helpt je graag met alles wat je nodig hebt. Zij zijn erg enthousiast om je mee te nemen op een van de activiteiten het park in of om je te laten genieten van het heerlijke eten dat zij in de keuken produceren. Zo maken zij voor het diner een uitgebreid viergangen diner voor je klaar dat ook vegetarisch beschikbaar is. En dat in the middle of nowhere! Dat blijven wij toch altijd een bijzondere gewaarwording vinden. 

Nkhotakota Wildlife Reserve

Vanuit de lodge heb je verschillende mogelijkheden om Nkhotakota Wildlife Reserve te ontdekken. Je kan verschillende wandelingen maken, game drives en, afhankelijk van het seizoen, ook kanotochten. Je ontdekt dan Nkhotakota Wildlife Reserve, een van de nieuwste parken die onder het management van African Parks Foundation valt. African Parks Foundation is een organisatie die natuurgebieden terug brengt naar de originele staat. Ze brengen de dieren die er voor de jacht leefden terug en beschermen de flora en fauna van de parken om zo de balans van de natuur te herstellen. Zij betrekken ook de lokale bevolking bij dit proces zodat iedereen de voordelen van een goed beschermd park kan ervaren. 

Op dit moment is het park nog erg in opkomst. Voor het grote wild is dit dus nog niet de plek om te zijn. Ben je op zoek naar een pure ervaring in de wildernis? Dan is dit zeker een park om te overwegen tijdens jouw reis in Malawi. Doordat het nog zo in opkomst is, zal je hier niet veel andere reizigers treffen en kan je je als een echte Dr. Livingstone een baan door het bos banen, op zoek naar mooie uitzichtpunten en watervallen. 

Tongole Foundation

Ook de eigenaren van de lodge zijn zeer begaan met het welzijn van de lokale bevolking. Lang voordat African Parks Foundation het park in beheer kreeg, zette zij zich in voor de lokale bevolking door middel van onderwijs en duurzaam toerisme. Voor het eerste doel, hebben zij verschillende scholen gebouwd in de regio en sponsoren zij de kinderen die graag doorstuderen. Zo krijgen de kinderen een echte kans om zich te ontwikkelen. Voor het tweede doel, het duurzame toerisme, zetten zij de lodge in. Daar werken alleen lokale Malawianen, welke naast een fijne werkplek ook veel cursussen mogen volgen om zichzelf te blijven ontwikkelen. 

Al met al, vinden wij dit een unieke lodge op een bijzondere plek, waarbij sterke wilskracht bestaat om een positief verschil te maken voor natuur én mens. Het is een plek voor natuurliefhebbers, mensen die graag de ruige en onontdekte Afrikaanse natuur in trekken en in de lodge van comfort willen genieten. Ben jij dit? Lees dan in ons reisverslag hoe wij deze accommodatie in Nkhotakota Wilderness Reserve in onze reis pasten, of neem contact met ons op om jouw maatwerk safari naar Malawi samen te stellen. 

Auteur: Rob Sijm, oprichter en eigenaar van Mambulu! Safaris With A Difference

Tongole Wilderness Retreat - Mambulu Safaris
Tongole Wilderness Retreat - Mambulu Safaris
Uitzicht op een zijtak van de Bua River
Uitzicht op een zijtak van de Bua River