Pangolins in Chinese geneeskunde

Juni 2020. De Chinese overheid heeft besloten het schubdier te verwijderen van de lijst goedgekeurde ingrediënten voor traditionele Chinese geneeskunde. Dit wordt gezien als een grote stap in de goede richting voor de bescherming van de pangolin. Dit dier is namelijk het meest verhandelde dier ter wereld! In Azië worden ze gebruikt voor hun vlees en hun schubben. Alleen al in 2019 zijn zo’n 130 ton aan pangolin gerelateerde producten onderschept door autoriteiten wereldwijd. Omgerekend komt dit neer op 400.000 dieren!

De schubben bestaan, net als nagels en de hoorns van neushoorn, uit keratine. In China wordt geloofd dat keratine bijdraagt aan een verbeterde bloedsomloop en dat het ontstekingsremmend is. Nu heeft de Chinese overheid toch verboden om schubdier producten te gebruiken in geneeskunde door de “uitputting van wilde bronnen”.

Volgens het WWF is dit een belangrijke stap in de bescherming en overleving van het schubdier. De grootste vraag naar schubdier producten komt namelijk voort uit de traditionele Chinese geneeskunde. Naast het feit dat de pangolin niet meer mag worden gebruikt in geneeskunde, is het Chinese schubdier nu ook een ‘first-level protected wild animal’ in China. Dat houdt in dat het dier dezelfde beschermingsstatus heeft als de panda en de tijger.

Pangolins

Pangolins zijn schubdieren die leven van insecten en ze zijn ongeveer zo groot als huiskatten. Het is een bijzonder dier, want het is de enige diersoort die compleet bedekt is met schubben. Door hun dunne lange tong vangen ze verschillende insecten. Er wordt geschat dat een dier jaarlijks zo’n 7 miljoen mieren en termieten opeet. De schubdieren leven graag alleen en krijgen vaak maar 1 nakomeling. Dat helpt natuurlijk niet in het laten groeien van de populatie pangolins.

Er zijn 8 soorten schubdieren. Sommige leven in Azië en sommige leven in Afrika. 3 van de soorten (vooral de Aziatische soorten) zijn ernstig bedreigd. De andere 5 zijn opgenomen op de lijst van bedreigde diersoorten. Doordat de pangolin soorten in Azië al bijna allemaal zijn verdwenen is de focus nu verplaatst naar het jagen op pangolins in Afrika.

Bescherming van Pangolins

In Afrika wordt de pangolin nu ook met uitsterven bedreigd. Organisaties die zich bezig houden met het beschermen en redden van pangolins zijn, bijvoorbeeld, de African Pangolin Working Group en de Johannesburg Wildlife Vet.

African Pangolin Working Group

De African Pangolin Working Group heeft als doel het schubdier en zijn leefomgeving te beschermen. Zij houden zich bezig met verschillende activiteiten om deze bedreigde diersoort te redden. De primaire taak is het redden van pangolins uit de handen van handelaren en het onderscheppen van transporten. Elk gered schubdier wordt onderzocht, behandeld en gerehabiliteerd, zodat de dieren zo snel en gezond mogelijk weer de vrije natuur in kunnen. Daarnaast heeft de African Pangolin Working Group zelf honden getraind om schubdieren op te sporen door middel van geur. Ook werken ze samen met lokale autoriteiten om handelaren te berechten en met Johannesburg Wildlife Vet om de dieren de behandelen.

Een andere belangrijke taak van de African Pangolin Working Group is het doen van onderzoek naar de dieren. De foto’s hierboven zijn gemaakt door Francois Meyer (@kudumeyer op Instagram). Hij schrijft zijn afstudeeronderzoek bij African Pangolin Working Group over de pangolin. Hij onderzoekt hoe goed de geredde dieren overleven en zich verspreiden in Zuid-Afrika, nadat ze weer zijn uitgezet in de vrije natuur. De verzamelde data wordt gebruikt om protocollen te verbeteren om de slagingskans van het terugzetten van de schubdieren in de vrije natuur te vergroten. 

Johannesburg Wildlife Vet

De Johannesburg Wildlife Vet is een non-profit organisatie die wilde dieren verzorgd en rehabiliteert, zodat ze weer kunnen worden uitgezet in het wild. De organisatie focust zich op het behandelen van kleine en medium grote dieren, waaronder de pangolin. Omdat deze dieren zo gewild zijn bij jagers en handelaren worden de dieren voor hun veiligheid én die van de verzorgers op een geheime locatie behandeld.

De foto’s hieronder zijn van een van de patiënten van Johannesburg Wildlife Vet en zijn gemaakt door Ashleigh Pienaar (@visions_through_the_viewfinder op Instagram), een van de vrijwilligers bij deze non-profit organisatie. De pangolin hieronder werd door een van de dierenartsen, verbonden aan de organisatie, langs de weg gevonden. Het diertje was te klein om al alleen rond te lopen. Zonder moeder in de buurt kon hij nog niet overleven. De kans is groot dat de moeder was weggehaald door jagers/handelaren. Dit vermoeden werd bevestigd door de banden sporen die op het kleine schubdier werden gevonden. Deze zijn vermoedelijk veroorzaakt door een voertuig van de jagers. Na een verzorgingstraject van een aantal maanden was het dier weer klaar om uitgezet te worden in de vrije natuur. Dit is nu inmiddels een half jaar terug. Door middel van een kleine tracker weten we dat het nog steeds goed gaat met deze pangolin!

Bronnen:

CNN: China pangolin protection medicine

AD: Populaire pangolin met uitsterven bedreigd

African Pangolin Working Group

Johannesburg Wildlife Vet

Foto’s:

Francois Meyer (Omslagfoto en eerste 3 foto’s in het artikel)

Ashleigh Pienaar (laatste 3 foto’s in het artikel)

reissuggesties vraag offerte op maat aan