Chobe National Park is het tweede grootste nationale park in Botswana en beslaat 11.700 km². Het park heeft één van de grootste concentraties wild op het Afrikaanse continent. De overvloed aan wilde dieren en het echte Afrikaanse karakter van de regio zorgen voor een onvergetelijke safari.

4 eco-systemen

Chobe National Park is verdeeld in vier duidelijk verschillende eco-systemen:

  • Serondela met zijn weelderige vlaktes en de dichte bossen in het uiterste noord-oosten. Hier stroomt de Chobe Rivier, waarin zich het hele jaar door water bevindt
  • de Savuti Marsh in het westen, die de verbinding vormt tussen het Moremi Game Reserve aan de Zuid-West kant
  • de Linyanti moerassen in het noordwesten
  • het  hete en droge achterland.

Het idee van een nationaal park in het Chobe gebied ontstond in 1931. Een jaar later is een gebied van ongeveer 24.000 km² tot ‘niet-jacht zone’ verklaard. In 1933 is het gebied al verder uitgebreid tot 31.600 km². De tseetsee vlieg dwarsboomde de plannen om er een nationaal wildpark van te maken . Deze vlieg veroorzaakte ziektes onder het wild. Pas in 1957 is een nieuw voorstel gemaakt. Deze keer is slechts een oppervlakte van 21.000 km² voorgesteld. In 1960 is een besluit genomen om een nog kleiner gebied als Wild Reservaat uit te roepen. In 1967 is het gebied officieel een nationaal park. Chobe National Park is het eerste nationale park in het jonge onafhankelijke Botswana. In 1980 en 1987 is het Chobe National Park uitgebreid tot haar huidige grootte.

Chobe Riverfront

De Chobe rivier heeft zijn oorsprong in de hooglanden van Angola. Zodra de rivier Botswana binnenkomt zijn er verschillende naamswijzigingen. Zo kennen we de  Kwando Rivier, de Linyanti, de Itenge en uiteindelijk de Chobe rivier.

Het stroomgebied van de Chobe rivier heeft een interessante verscheidenheid aan leefomgevingen en is rijk aan flora. Veel bomen hebben aanzienlijke schade opgelopen als gevolg van het grote aantal olifanten. Zij duwen de bomen omver en trekken de schors van de stam. Zo zijn een aantal bossen volledig geruïneerd.

Chobe Riverfront is het meest populaire gebied in het Chobe National Park. Dit is een kort stuk oever van de Chobe rivier van 15 kilometer tussen Kasane en de Serondela kampeerplaats. Nijlpaarden en olifanten zijn hier in overvloed, meer dan enig ander dier. Wanneer je buffels ziet, zijn de leeuwen nooit ver weg waardoor er dus een goede kans is om leeuwen te zien.

Wildlife

Een belangrijk kenmerk van het Chobe National Park is de olifantenpopulatie die momenteel uit ongeveer 120.000 dieren bestaat. De Chobe olifant is een migrant. Tussen de seizoenen trekken ze wel 200 kilometer van de Chobe Rivier en Linyanti (het droge winterseizoen) naar de zoutpannen in het zuidoosten van het park. De olifanten verspreiden zich in de zomerse regentijd. De Chobe olifanten staan bekend om hun forse grootte, hoewel ze geen erg grote slagtanden hebben.

Chobe is ook een toevluchtsoord voor roofdieren zoals leeuwen en luipaarden. Er zijn voldoende prooien, waardoor een grote concentraties van roofdieren in het gebied aanwezig is.

Savuti

Savuti wordt vaak omschreven als één van de beste wildlife-gebieden in het Afrika. Savuti heeft een van de hoogste concentraties wilde dieren op het Afrikaanse continent. De dieren zijn gedurende alle seizoenen aanwezig, en op bepaalde momenten kunnen hun aantallen enorm zijn.

Als je jezelf hier genoeg tijd gunt (een minimum van drie tot vier dagen wordt aanbevolen) zul je waarschijnlijk bijna alle belangrijke soorten zien: giraffen, olifanten, zebra’s, impala’s, tsessebe, Roan, sable, wildebeesten, kudu’s, buffels, waterbokken, wrattenzwijnen, elanden en roofdieren zoals leeuwen, hyena’s, jakhalzen, bat-eared fox en mogelijk zelfs een cheeta en een wilde hond. Savuti is beroemd om zijn roofdieren, met name de leeuwen en gevlekte hyena.

Beste reistijd Chobe National Park

In het algemeen is de meest gunstige periode om wild te zien de droge winter (april-oktober), hoewel de maanden november tot maart het meest gunstige zijn om vogels te zien.