Gaborone is een prima start- en eindpunt voor uw individuele maatwerk safari in Botswana. Gaborone is de hoofdstad van Botswana. De stad is één van de snelst groeiende steden van Afrika. Met ongeveer 300.000 inwoners is de stad bijna niet meer te herkennen als je het vergelijkt met het kleine rustige stadje dat het voor de onafhankelijkheid van het land in 1966 was. Gaborone is een prima uitvalsbasis voor individuele safari’s op maat naar Khutse Game Reserve en Central Kalahari Game Reserve.

Vanaf het einde van de negentiende eeuw tot 1963 werd de stad Little ‘Gaberones’ Village genoemd. De stad bestond uit slechts een kleine nederzetting aan de spoorlijn en een klein centrum in het gebied dat nu de naam van ‘The Village’ heeft. Het land tussen beide nederzettingen was ‘Crown land’ en werd gebruikt door de mensen van het naburige dorp Tlokweng als grasland voor hun vee.

Hoofdstad van Botswana

Gaborone is tot hoofdstad gekozen vanwege zijn strategische ligging, de nabijheid van de spoorlijn en Pretoria, de reeds gevestigde kantoren, de toegankelijkheid ervan voor de meeste van de belangrijkste stammen, geen link met een bepaalde stam, en vooral, de nabijheid van een belangrijke waterbron. De stad werd vernoemd naar Kgosi Gaborone, de leider van de Batlokwa mensen.

Zodra de plannen voor de stad waren opgesteld, werden technische experts uit verschillende Europese landen ingevlogen om te helpen bij de planning en de bouw van de stad; Architecten, ambachtslieden, leidinggevenden en arbeiders werden uit omliggende gebieden naar Gaborone gehaald.

Medio 1963 begon men aan de bouw van de Gaborone Dam, terwijl de bouw aan de stad zelf in het begin van 1964 begon. In anderhalf jaar tijd werd een nieuwe hoofdstad in de Afrikaanse bush opgetrokken. Na ander half jaar – overigens bijna op tijd – stonden de volgende gebouwen: de Nationale Vergadering , Overheids kantoren, een elektriciteitscentrale, een ziekenhuis, scholen, een radiostation, een vliegveld, een telefooncentrale, politiebureaus, een postkantoor, banken, winkels, een kerk, een hotel, een brouwerij, een stadion tribune, een dam, en meer dan duizend huizen.

De basisinfrastructuur was voor Independence Day op 30 september 1966 klaar, hiermee werd dit het elfde Britse grondgebied in Afrika dat onafhankelijk verwierf. Sindsdien is de stad uitgegroeid tot een moderne en levendige stad.

Bestuurlijk centrum Botswana

In Gaborone is de overheid van Botswana gevestigd en de stad heeft een commercieel en industrieel centrum. De naburige dorpen Tlokweng en Mogoditshane zijn opgenomen in de woonwijken van Gaborone en bedrijventerreinen en financiële centra zijn ontstaan. Gaborone heeft sinds 1986 de status van een stad. Vandaag de dag heeft Gaborone vier grote winkelcentra naar Amerikaanse model, vol met bioscopen, een groot aantal hotels, pensions en restaurants, een internationale luchthaven, een cultureel centrum, disco’s en nachtclubs, een nationaal museum en kunstgalerij, evenals twee golfbanen en andere sportfaciliteiten.

Moderne voorzieningen

Wat Gaborone zo uniek maakt, is dat de bezoeker kan genieten van alle moderne gemakken van thuis. Daarnaast bent u binnen een paar minuten in mooiste natuurgebieden van Afrika. Kortom, het beste van twee werelden!

Government Enclave

De sfeervolle Government Enclave is open voor het publiek. Hier staan verschillende bomen en bloemen en een aantal belangrijke monumenten. Hier bevinden zich het Nationaal Assemblee, waar het Parlement bijeen komt, het bureau van de president en een aantal Ministeries. Een historisch standbeeld herdenkt Batswana die in de Tweede Wereldoorlog diende; terwijl een ander beeld de Botswana Defence Force soldaten eert die in de Rhodesian bevrijdingsoorlog zijn omgekomen. (Wij raden u aan toestemming te vragen voordat u foto’s van de regeringsgebouwen maakt.)

Sir Seretse Khama Statue

Dit beeld werd onthuld ter gelegenheid van Botswana’s 20ste Onafhankelijkheidsdag in 1986, dit opvallende bronzen beeld staat voor de Nationale Vergadering. Het standbeeld werd gebeeldhouwd door de Britse kunstenaar Norman Pearce in Groot-Brittannië en werd vervolgens overgevlogen naar Botswana voor de onthulling. Sir Seretse Khama (1921-1980) was de grondlegger en eerste president van Botswana, die in 1965 zijn Botswana Democratische Partij (BDP) naar de verkiezingsoverwinning leidde en tot een verenigd, democratisch, multi-party, multi-raciale samenleving. Door zijn politieke scherpzinnigheid, eerlijkheid, tolerantie, en gevoel voor humor won hij al snel het respect en de bewondering van zijn volk, evenals die van de Europese en Afrikaanse leiders. Hij werd in 1991 geridderd door koningin Elizabeth II.

Three Chiefs Monument

In het Central Business District staat het Monument van de Three Chiefs, een ander indrukwekkend historisch standbeeld. Het vertegenwoordigt een belangrijk keerpunt in de geschiedenis van Botswana. Rond 1800 werd het grondgebied van Botswana bedreigd door de Britse industrieel Cecil Rhodes. Hij wilde meer land aan zijn Britse South Africa Company toevoegen. Drie hogere leiders van die tijd – Chief Khama III van de Bangwato, Chief Sebele I van de Bakwena, en Chief Bathoen I van de Bangwaketse – reisde in 1885 naar Londen om een petitie aan te bieden aan Joseph Chamberlain, Staatssecretaris Voor de Kolonies, en terwijl ze daar waren werden ze voorgesteld aan koningin Victoria.

Het verkrijgen van steun van het Britse volk, en bescherming van de Britse kroon werd toegekend. Het Bechuanaland Protectoraat werd in datzelfde jaar opgericht, hiermee kon de territorium uitbreiding van de Britisch South Africa Company worden voorkomen. Dit had de geschiedenis van het land voor altijd kunnen veranderen. Het monument werd gebeeldhouwd en gegoten door Noord-Koreaanse ambachtslieden, met behulp van foto´s van de drie leiders. Het beeld werd onthult op de 39ste Onafhankelijkheidsdag in 2005.

Gaborone Game Reserve

Misschien wel een van de weinige nationale parken die in een stad is gelegen. Een relatief klein park (5 vierkante kilometer), maar goed gevuld met een aantal inheemse diersoorten, waaronder de zebra, eland, gemsbok, rood hartebeest, blauw wildebeest, impala, kudu, steenbok, vervet apen, wrattenzwijnen en rock dassies, evenals talrijke vogelsoorten.Het terrein bestaat uit savanne, bossen, moeras en rotspartijen. Het park is populair voor weekend uitstapjes en picknicks, met twee mooie picknickplaatsen. Er zijn ook dieren en vogel observatie punten en een bezoekerscentrum. Hier kunt u een educatieve rondleiding boeken.

Dam

Van levensbelang voor Gaborone en de omliggende gebieden is de Gaborone Dam. In dit woestijngebied is het land gevoelig voor langdurige droogte, water – en het er genoeg van hebben – is een van cruciaal belang. De bouw van de dam begon in 1963, hiermee werd het water uit de Ngotwane rivier ingedamd, om later water te kunnen leveren voor de nieuw te bouwen stad. Het reservoir vulde en overstroomde tijdens het regenseizoen 1965-1966. Tien jaar later werd de muur van de dam met 8 meter verhoogd. Andere water opslag plaatsen voor de steeds groeiende stedelijk gebieden zijn verder naar het noorden gebouwd bij Bokaa en Letsibogo.

Kgale Hill

Gaborone’s meest zichtbare heuvel – en één van de belangrijkste monumenten van de stad – kijkt uit over zowel de Gaborone Dam. In de late namiddag kunt u met een beetje geluk een prachtige Afrikaanse zonsondergang zien. Kgale (wat ‘de plaats die opgedroogd’ betekent) is populair bij bergbeklimmers en picknickers, en heeft duidelijk aangegeven routes. Sommige dieren leven nog steeds in de heuvels, en het meest zichtbaar zijn de baviaan troepen. De klim duurt ongeveer een uur.

Gaborone Botswana
Gaborone Botswana
Impala in Gaborone Game Reserve Botswana
Impala in Gaborone Game Reserve Botswana
Wrattenzwijn in Gaborone Game Reserve Botswana
Wrattenzwijn in Gaborone Game Reserve Botswana
Gaborone hoofdstad van Botswana
Gaborone hoofdstad van Botswana