Gcwihaba Caves en Aha Hills zijn geen alledaagse bestemmingen tijdens een safari op maat in Botswana. Deze bijzondere bezienswaardigheden liggen in één van de meest afgelegen gebieden van westelijk Kalahari woestijn in Botswana. Ze worden worden vooral bezocht door mensen die een maatwerk selfdrive safari of een mobiele kampeersafari maken. Een bijzonder stuk Botswana dat wij graag opnemen in uw safariontwerp op maat.

Gcwihaba caves

De Gcwihaba caves is een fascinerend ondergronds doolhof van grotten, schachten, verbonden doorgangen, en fantastische stalagmieten en stalactieten. Wanneer u de grotten betreed ziet u aan het plafond van de grot duizenden vleermuizen ondersteboven hangen. De meest voorkomende soorten zijn de Commerson Leaf-nosed Bat (de grootste insectenetende vleermuis in zuidelijk Afrika), de kleine Dent’s Horseshoe Bat en de Egyptische Slit-faced Bat. Ze zijn onschuldig, maar wanneer je ze benaderd moet je voorbereid zijn op een mogelijke massale exodus van krijsende, op de vlucht geslagen vleermuizen die door de stoffige duisternis vliegen.

Sommige grotten zijn tot 10 meter hoog, andere zijn zo klein dat men moet kruipen om verder te kunnen. Sommige stalactieten zijn wel zes meter lang. Enkele stalactieten vormen samen met enkele stalagmieten organische zuilen die het dak van de grot ondersteunen. De belangrijkste grot heet ‘Drotsky’s Cavern,’ vernoemd naar de boer Martinus Drotsky uit Ghanzi. Hij was de eerste Europeaan die samen met Kung San in 1934 de grotten bezocht.

Kalahari eco-systeem

Te midden van glooiende duinen maakt Gcwihaba al bijna drie miljoen jaar deel uit van het Kalahari-ecosysteem. Het gebied is gevormd tijdens het Pleistocene tijdperk toen het gebied veel natter was. Enorme klimaatverschillen wisselden elkaar af. Van zeer droge periodes tot erg nat.

Unieke ecosystemen van de flora en fauna zijn waargenomen op en in de Gcwihaba caves. Onder andere de Namaqua Fig die alleen op deze heuvels voorkomt en die herkenbaar is aan zijn lange wortels, de inheemse aloë, tent schildpadden, blaffende gekko’s, Ruepel’s papegaai (ook uniek voor deze regio) en de uilen die in de grotten leven.

Archeologische vondsten laten zien dat het gebied duizenden jaren geleden werd bewoond door mensen. Gereedschappen uit het einde van de steentijd, verbrande struisvogel eierschalen, dierlijke beenderen, zelfs een versteende schedel van een primaat, zijn opgegraven in de regio. In de grotten zijn belangrijke aanwijzingen te vinden hoe en op welke manier prehistorische volkeren in deze omgeving leefden. Gcwihaba is een Nationaal Monument en is voorgedragen voor UNESCO World Heritage Site.

Aha Hills

Op de breuklijn tussen de Botswana en Namibië liggen de Aha Hills. Ongeveer 50 kilometer ten noordwesten van Gcwihaba. De heuvels zijn vanaf hier zichtbaar. De Aha Hills zijn meestal ruw en gekarteld. Het gesteente is gesplitst door verwering in talrijke brokken steen en rotsenblokken. Ze hebben een oppervlakte van ongeveer 245 km², waarvan het grootste deel in Botswana ligt.

Gcwihaba Caves en Aha Hills Botswana