Ghanzi is vaak onderdeel van een individuele safari op maat door Namibië en Botswana. De stad ligt strategisch aan de Trans Kalahari Highway tussen Windhoek in Namibië en Maun in Botswana. Ghanzi is een smeltkroes van diverse traditionele etnische stammen. 

Centrum van veeteelt

Meer dan 200 veehouderijen liggen naast elkaar en beslaan ongeveer zes procent van het nationale grondgebied. Dit deel van Botswana wordt beschouwd als een van de beste veehouderij gebieden in de wereld en staat bekend om zijn hoge kwaliteit. De runderen kunnen hier namelijk vrij rondlopen. Rundvlees is de op twee na grootste industrie in Botswana. 75% van het door Botswana geëxporteerde rundvlees komt hier vandaan.

Ten oosten van alle veehouderijen ligt het uitgestrekte Central Kalahari Game Reserve en daar tussenin ligt een 58 km ‘niemandsland’. Resulterend in een bufferzone tussen de wilde dieren en de boerderijen en tussen de roofdieren in de Kalahari  en het vee op het land.

Etnische stammen

De gemeenschap in Ghanzi is een smeltkroes van etnische stammen:

  • de San
  • de Bakgalagadi (de oorspronkelijke bewoners)
  • de Herero
  • de Batawana
  • de Afrikaaners (die zich in dit gebied begin 1800 vestigden)

Afrikaans is de gemeenschappelijke taal die men hier spreek. U u krijgt misschien het gevoel dat u zich in een kleine Zuid-Afrikaanse dorpje bevindt.

Wandelen met San Bush men

Een aantal veehouders bieden op hun land activiteiten voor toeristen. U kunt wildlife spotten en het Central Kalahari Game Reserve en een wandeling maken door de woestijn met de San Bushmen.

Tijdens de wandeling vertellen de San Bushmen over hun traditionele manier van leven. Hoe ze op meesterlijke wijze en met respect voor hun leefomgeving (de woestijn) voedsel- en watervoorraden van de woestijn vinden en gebruiken. Sommige lodges bieden luxe accommodaties in rondavels of chalets. Bij andere lodges kunt u de traditionele manier van leven in de Kalahari die van  jager / verzamelaars. U slaapt in traditionele hutten, met moderne voorzieningen.

Kuru Dance Festival

Het Kuru Dance Festival werd voor het eerst gehouden in 1997 als een klein evenement voor Basarwa (San) mensen. Het festival was bedoelt als cultuurdag om hun talenten en creativiteit te presenteren en de traditionele liederen en dans. Sindsdien is het festival door de jaren heen uitgegroeid tot een nationale jaarlijkse bijeenkomst voor verschillende etnische dansgroepen en individuele artiesten uit andere delen van Botswana, Namibië en Zuid-Afrika. Het belangrijkste doel van het Kuru Dance Festival is het behoud, het bevorderen en het bewaren van de gebruiken en de cultuur van de San mensen.  Tevens is het festival een erkenning van hun identiteit.

Het Kuru Dance Festival streeft er naar om San gemeenschappen aan te moedigen om hun unieke cultuur en waarden uit te wisselen en om hun zelfvertrouwen en eigenwaarde te herwinnen. Het Kuru Dance Festival wordt elk jaar in augustus georganiseerd door de Kuru D’Kar Trust en trekt bezoekers van over de hele wereld.

Wandeling met San Bushmen in Ghanzi Botswana
Wandeling met San Bushmen in Ghanzi Botswana
Ghanzi Botswana
Ghanzi Botswana
Ghanzi San hoofdstad Botswana
Ghanzi San hoofdstad Botswana