In 1999 werd er geschiedenis geschreven toen Botswana en het pas bevrijde, democratische Zuid-Afrika een verdrag sloten om het eerste grensoverschrijdende game park in Afrika te vormen. Dit werd het Kgalagadi Transfrontier Park. Er waren al plannen voor het gezamenlijke beheer en ontwikkeling van het Zuid-Afrikaanse Kalahari Gemsbok National Park en Botswana’s Gemsbok National Park. Maar zo’n samenwerking was niet mogelijk tijdens de donkere jaren van de apartheid in Zuid-Afrika. Na de onafhankelijkheid van Zuid-Afrika in 1994 en met de steun en aanmoediging van de Peace Parks Foundation zijn de onderhandelingen geconcretiseerd. In mei 2002 is het park officieel geopend.

Historie

Het Kgalagadi Transfrontier Park kreeg een nieuwe impuls op 12 oktober 2007. Toen kwamen de presidenten van Botswana, Namibië en Zuid-Afrika samen om de Mata-Mata ingang te openen. Deze historische toegangspoort op de grens van het Kgalagadi Transfrontier Park en Namibië heeft grensoverschrijdend toerisme bevorderd. Bovendien zijn hierdoor lokale gemeenschappen herenigd. Ook is voor nieuwe werkgelegenheid gezorgd. Het park draagt daarnaast ook bij aan de sociaal-economische ontwikkeling, met name in de toeristische sector van de drie landen. Deze immense wildernis (37.000 km²) valt nu onder gezamenlijk beheer. Het gehele park is omheind, waardoor de dieren weer vrij door het hele gebied kunnen bewegen. Dit is noodzakelijk om te overleven in de woestijn.

Het Kgalagadi Transfrontier Park ligt in de uiterste zuidwestelijke hoek van Botswana, grenzend aan de Noord-Kaap provincie van Zuid-Afrika. De inkomsten uit entreegelden worden gedeeld tussen de 2 landen. Immigratie en douane faciliteiten zijn zo ingericht dat reizigers het park in Botswana kunnen binnen gaan en terwijl men het park via Zuid-Afrika verlaat, of andersom. De hoofdingang en het vertrekpunt tussen de beide landen is bij de Two Rivers / Twee Rivieren poort, hier zijn ook camping faciliteiten, chalets, winkels en een restaurant. De nationale grens met Zuid-Afrika is langs de droge Nossop rivier bedding. Driekwart van het park ligt op het grondgebied van Botswana. Op dit moment zijn het voornamelijk selfdrive kampeerders die het Kgalagadi Transfrontier Park bezoeken.

Bezienswaardigheden

Er zijn drie gebieden die zeer de moeite waard zijn om te verkennen:

  • De Nossop river valley langs de Zuid-Afrikaanse-Botswanaanse grens
  • De tracks aan de Botswana kant
  • Het voormalige Mabuasehube Game Reserve

Om pure wildernis ervaring in het Kgalagadi Transfrontier Park te behouden, zijn er strikte grenzen aan het aantal voertuigen die in het park mogen rijden. Bovendien zijn ook grenzen gesteld aan het aantal nachten u kunt verblijven op een camping (meestal beperkt tot één nacht). Ook zijn er beperkingen over hoeveel mensen er per campsite kunnen kamperen. Hierdoor is vooraf reserveren noodzakelijk. Een groep met minimaal twee goed uitgeruste 4WD auto’s mogen het park doorkruisen.

Kgalagadi Transfrontier Park bestaat uit fossiele rivierdalen bezaaid met kleine bomen en struiken, graslanden en verschillende gekleurde zandduinen. Wild is in overvloed aanwezig. Veel dieren trekken naar de waterputten langs de droge rivierbedding. Verschillende soorten antilopen, waaronder de springbok, gemsbok, hartebeest en eland worden gespot. Daarnaast worden de beroemde Kalahari leeuw met zwarte manen, jakhals, bruine hyena, en wilde katten regelmatig gespot. Vogels kijken is ook een geweldige ervaring tijdens een game drive. Er zijn hier meer dan 170 soorten vogels waargenomen.

Mabuasehube

Bij Mabuasehube, groeit een mix van typische Kgalagadi bomen en savanne struiken met hier en daar wijd open graslanden.Dit gebied van het Kgalagadi Transfrontier Park omvat een aantal uitzonderlijk grote pannen, wat de basis is van het reserve. Drie van de grootste pannen liggen langs de hoofdweg. Dit zijn:

  • Bosobogolo
  • Mpayathutlwa
  • Mabuasehube

Anderen, zoals Leshologago, Khiding en de fossil valley Monamodi, zijn met de grotere pannen verbonden door zandpaden. Elke pan is anders. De klei bodem van de Mabuasehube pan is rijk aan zouten, en trekt dieren aan die aan de klei komen likken, voor essentiële mineralen. De bodem van de Bosobogolo pan bestaat uit kort struikvormig grasland, waar antilopen graag grazen. In de gaten gehouden door roofdieren. Alle grote roofdieren zijn te zien op Mabuasehube, ook de Kalahari leeuw met zwarte manen, cheetah, luipaard, bruine hyena, bat-eared vos, lynx, en zilveren vos. Kleine zoogdieren, zoals de Cape fox, aardwolf en Blackfooted kat worden in de avond gespot rond en op de pannen.

Hoogtepunten

  • Goede mogelijkheid om roofdieren te zien in open terrein
  • Prachtige vogels bij de waterholes, vooral roofvogels
  • Mooie woestijnlandschapen voor geweldige foto’s
  • Fantastische ervaring met name aan de Botswana kant