Het Kwando gebied bevindt zich aan de zuidkant van de oevers van de Kwando rivier. Hier zijn ongerepte wetlands, graslanden en Mopane bossen. Eeuwenoude migratie paden van olifanten, buffels, zebra’s en gnoes doorkruisen dit afgelegen gebied. Door middel van deze paden kunnen ze zich ongehinderd tussen Kwando, de Okavango Delta in het zuiden, Chobe National Park en de open Afrikaanse wildernis naar het noorden bewegen. Kwando is een privé-reservaat met een grootte van 2.320 km². U kunt het Kwando gebied bereiken met een klein vliegtuigje. Gasten vliegen naar de airstrip vanuit Maun of Kasane. Zelf rijden naar het Kwando gebied is geen optie.

Wildlife

In Kwando leven onder andere impala, rode lechwe, kudu, tsessebe, giraffe, steenbok, wrattenzwijn, baviaan, vervet apen, leeuwen, luipaarden en gevlekte hyena. Roan en sable antilopen zijn minder vaak te zien. Nijlpaarden en krokodillen zijn er in overvloed in de rivier, net als de spotted-necked otters. Van mei tot december ziet u veel gnoes, zebra’s, olifanten en buffels in het Kwando gebied. De grotere kuddes arriveren elk jaar in juni / juli en blijven tot en met december.

Bij Lagoon Camp worden vaak wilde honden waargenomen. In de afgelopen jaren was hun nest in de buurt van het camp. Wilde honden zijn over het algemeen zeer ontspannen wanneer een auto in hun buurt is. Hierdoor kunt u deze unieke dieren tot op korte afstand benaderd.

De nacht dieren die in Kwando te zien zijn, zijn de Selous mongoos, kleine bevlekte genetkatten, aardwolf, scrub hares, bushbabies, civet, honingdas en stekelvarkens. De nacht vogels die hier leven zijn de Natal Nachtzwaluw, Pennantwinged Nightjar en een grote verscheidenheid aan uilen. De vogelsoorten zijn vergelijkbaar met die in Linyanti. Vaak ziet men de sacred en hadeda ibis langs het water. Zeldzamere bewoners zijn de slaty en de black egrets en de rufous-bellied herons.

Beste reistijd Kwando

De beste tijd om Kwando te bezoeken is van juni tot augustus / september. In juni beginnen de Afrikaanse wilde honden hun den te zoeken. Als ze eenmaal genesteld zijn zullen deze bedreigde dierensoorten gemakkelijk 3 tot 4 maanden hier verblijven. In het Kwando gebied leven meerdere Afrikaanse wilde honden. Ze concentreren zich rond permanente wateren net als hun roofdieren.

In juli overstromen de Kwando gebieden. Langzaam komt het regenwater uit de natte Angolese hooglanden, duizenden kilometers verderop, naar het Kwando gebied. De bladeren vallen van de bomen en de grassen worden elke dag korter en het zicht is hierdoor uitstekend. Steeds meer dieren komen samen in de buurt van het water en de uiterwaarden. Het water verspreidt zich in een gebied waar een dag daarvoor nog geen water was.

In augustus beginnen de reigers, ooievaars en andere vogels hun nesten te bouwen in de Godikwe reigerkolonie, in de buurt van Kwara kamp. De kuddes olifanten worden steeds groter en de ruimte in de buurt van het water leidt tot spanningen. In de nacht zijn regelmatig olifant geluiden te horen. In september worden de kuddes olifanten en buffels nog groter. Dit trekt roofdieren aan die dan ook veelvuldig te horen en te zien zijn. De terugkeer van de carmine bee eaters en andere migrerende vogels kleuren de omgeving.

Pup Afrikaanse wilde honden in Kwando Botswana
Pup Afrikaanse wilde honden in Kwando Botswana
Buffels in Kwando Botswana
Buffels in Kwando Botswana
Cheetah welpje in Kwando Botswana
Cheetah welpje in Kwando Botswana
Giraffen in Kwando Botswana
Giraffen in Kwando Botswana