Het Linyanti Wildlife Reserve is een paradijs in de Noord-West hoek van het Chobe National Park. Het reservaat is ongeveer 125.000 hectare groot. Ten noorden van de Linyanti rivier ligt de Caprivi strip in Namibië. Tweederde van het Savuti Channel bevind zich binnen de grenzen van het reserve. Linyanti is een afgelegen en rustig reserve. De moerassige rivier doet denken aan de permanente waterwegen van de Okavango Delta met zijn papyrus omzoomde lagunes, rietvelden en torenhoge bomen. De Linyanti moerassen hebben een oppervlakte van ongeveer 900 vierkante kilometer, volgen de rivier en vullen het gebied tussen de samenkomende Kwando en Linyanti Rivier. De Linyanti River (die later overgaat in de Chobe rivier) vormt een grens tussen Botswana en Namibië. Op de zuidelijke oever van de Linyanti rivier in Botswana, ligt het Linyanti Wildlife Reserve.

Wildlife

Het kenmerk van Chobe National Park is de olifantenpopulatie. Deze olifant populatie trekt rond in het grootste deel van noord Botswana, en het noord westen van Zimbabwe. In Botswana wordt de huidige olifanten populatie geschat op 120.000 dieren. De olifanten onderscheiden zich door hun lichaamsgrootte, hun ivoor dat bros is en hun kleinere slagtanden. De Chobe olifanten trekken rond en leggen tot 200 km per seizoen af. Ze trekken rond in het gebied tussen de Chobe en Linyanti rivier tijdens het droge seizoen (mei tot oktober) en naar de pannen in het zuidoostelijke deel van het park tijdens het natte seizoen (november tot april).

Tijdens de droge wintermaanden (mei tot oktober), is de concentratie wilde dieren in het Linyanti Game Reserve hoog. Olifanten verblijven het grootste deel van hun tijd langs de rivieren en waterpoelen. Ook duizenden zebra zijn tijdens de droge wintermaanden in het Linyanti gebied voordat ze in november zuidwaarts trekken naar Savuti. In afwachting van de zomerregen en het verse groen. Verder leven er giraffen, buffels, tsessebe, impala, kudu, sable, roan antilopen, rode lechwe en het aquatisch sitatunga antilopen in Linyanti. De roofdieren die hier leven zijn onder andere leeuwen, luipaarden, Afrikaanse wilde honden, hyena’s en cheetah’s. Soms laat een serval, een kleinere carnivoor, zich zien wanneer hij knaagdieren en vogels vangt. Met een beetje geluk spot u een bat eared vos.

Vogels

Vogels leven in overvloed in het Chobe National Park. Meer dan 300 soorten zijn hier waargenomen, onder andere de white pelican, scarlet chested sunbird en de tinkling cisticola. Watervogels, waaronder de pelikaan, zijn veel voorkomend. In de buurt van de Linyanti landingsbaan nestelt in het seizoen een kolonie van karmijn bijeneters. Linyanti wordt gekenmerkt door zijn diversiteit aan dieren, dat maakt Linyanti een waar paradijs. Open graslanden en drinkplaatsen langs het Savuti Kanaal en de Linyanti rivier en bossen in het binnenland. De Linyanti River kronkelt naar het oosten in de richting van Chobe.

Langs de rivier vormen zich poeltjes en lagunes waarin nijlpaarden en krokodillen en prachtige vogels zich ophouden. De water poeltjes trekken dieren uit de drogere gebieden. Poeltjes zijn de eerste permanente wateren na het regenseizoen. Tijdens de zonsondergang, verzamelen een aantal kuddes olifanten zich bij de waterpools van de Linyanti rivier om te drinken, zich te wentelen en te stoeien in de modder gaten.

Beste reistijd Linyanti

Het regenseizoen is tijdens de zomermaanden van november tot april. Gedurende deze tijd is er een hoge lucht vochtigheid en kan het heel warm worden. Dit zijn echter ook omstandigheden waarin de muggen goed gedijen. Het droge seizoen is van mei tot oktober. Tijdens deze maanden neemt het oppervlaktewater af en hebben de wilde dieren de neiging om zich te verzamelen langs de rivier. De maand oktober is de warmste maand van het jaar, met temperaturen van eind 30 tot hoge 40 graden Celsius.

Kenmerken van Linyanti

  • Ochtend gezang van de vele vogels
  • Aquatische sitatunga antilopen (deze dieren hebben speciaal aangepaste hoeven zodat ze door moerassen kunnen rennen)
  • Grote aantallen olifanten en zebra
  • Bat eared foxen
  • Horned sable antilope
  • Afrikaanse wilde honden
Linyanti concessie Botswana
Luipaard in Linyanti Botswana
African Fish Eagle in Linyanti Botswana
Nijlpaarden in Linyanti Botswana