Interessant om op te nemen in uw reis in oost Botswana is Old Palapye, de eerste nederzetting die in de 19e eeuw in Botswana is gevestigd. In plaats van uit te groeien tot een grote bloeiende stad, bleef het een kleine nederzetting die uiteindelijk werd geclassificeerd als cultureel erfgoed. 

Tswapong regio

Old Palapye ligt in de Tswapong regio in het centrale district. De nederzetting ligt 20 kilometer ten oosten van Palapye. De naam Palapye werd oorspronkelijk gespeld als ‘Phalatswe’, wat de ‘plek van impala’s’ betekent. Old Palapye werd opgericht door Khama III en was bestemd om in 1889 de hoofdstad van de Bamangwato-mensen te zijn. Omdat de waterreserves te klein waren en het voor de handel geen strategische plek bleek te zijn, verlieten ze Old Palapye om zich in Serowe te vestigen.

Hun komst in het Tswapong gebied was omstreden. Toen Khama III de hoofdstad Old Palapye in Dekgopheng wilde vestigen was er een kleine groep Batswapong-mensen die zich hier tegen verzette. Desondanks verhuisden de Batswapong mensen naar Motlhabaneng aan de zuidelijke randen van Malaka. Dit betekende het begin van de integratie van Batswapong-mensen in Bamangwato.

Restanten oude nederzetting

Wat vandaag de dag te vinden is in Old Palapye zijn veel restanten van bouwwerken nog terug te zien. In 1892 veranderde de nederzetting in een bloeiende stad waar 30.000 mensen leefden. Khama III wilde ook een industrieel college bouwen in Old Palapye, maar dit heeft hij nooit gerealiseerd.

Dit was nadat hij geweigerd had om een stukje landt ter beschikking te stellen aan de kerk van de Londense Missionary Society. Als vergelding koos de kerk ervoor om de school te laten bouwen in Tigerkloof, Zuid-Afrika. Van deze school kwamen later meerdere Batswana geleerden en leiders. Na 13 jaar besloot Khama III Old Palapye te verlaten, omdat de waterreserves terugliepen en iedereen werd gedwongen zich te vestigen in Serowe.

Verborgen schat van Botswana

Old Palapye is een van de verborgen schatten van Botswana vanwege de schoonheid van het natuurlijke landschap. In 2006 werd deze plaats een nationaal monument. Een team van wetenschappers hebben samen met de lokale gemeenschap van Malaka het gebied hersteld.

Het meest opvallende bouwwerk zijn de overblijfselen van de London Missionary Society kerk, die werd gebouwd tussen 1891 en 1894. De voor- en achterkant van de verbrande kerk staan er nog steeds en geven een idee van de enorme inspanning die gedaan zijn om dit gebouw te bouwen.

Sommige wilde dieren, zoals bavianen, meerkatten, stekelvarkens, rock dassies en luipaarden leven nog steeds in dit gebied. Er zijn twee broedkolonies van de Kaapse gier met meer dan 200 broedparen.  Wanneer u deze plaats wilt bezoeken moet u contact opnemen met het dorpshoofd. En er voor zorgen dat u de vogels niet stoort.

Old Palapye ruïne in Botswana
Old Palapye ruïne in Botswana
Old Palapye in Botswana
Old Palapye in Botswana