Onderweg tijdens uw reis in Botswana passeert u even buiten Gaborone de Oodi weavers coöperatie. De vrouwen die hier werken zijn eigenaar van de coöperatie en produceren handgeweven wandkleden, tapijten, lopers, servetten, kussenhoezen, jassen, en spreien, allemaal ontworpen door de wevers zelf. 

Oodi Weavers is opgezet in 1973. In het begin was de weverij bekend als Lentswe La Oodi Weavers en dat is uiteindelijk verbasterd tot Oodi Weavers. De weverij is opgezet door een Zweeds koppel, Ulla en Peder Gowenius. Zij leerden de vrouwen om te spinnen, verven en weven. De inkomsten zorgen voor een stabiele economische basis voor de vrouwen van Oodi, Matebeleng en Modipane. Om de vrouwen te eren, hebben ze in 2013 een nationale oorkonde ontvangen: The Presidential Certificate of Honour.

De wol is handgeweven en hand geverfd. Met de materialen die ze bij Oodi Weavers tot hun beschikking hebben in het atelier kunnen ze meer dan 600 kleuren maken. De meeste ontwerpen zijn landelijke scènes, dieren of geometrische patronen. Geïnteresseerde klanten kunnen lokaal ontworpen stukken bestellen. Verder kunt u de fabriek, en de aangrenzende winkel bezoeken. Soms is geduld wel nodig. Het maken van een wandkleed kan namelijk wel meer dan een maand duren om te maken. 

Om bij Oodi Weavers te komen rijdt u de snelweg van Gaborone naar Francistown. Bij de afslag naar Oodi gaat u eraf. Vanaf dan is er met bordjes langs de weg aangegeven hoe u er verder komt over een 7.5 kilometer lange route. 

Oodi Weavers lokaal ondernemerschap in Botswana
Oodi Weavers lokaal ondernemerschap in Botswana