De Elephant Marsh is onderdeel van het overstromingsgebied van de Shire River en bevindt zich ten zuiden Blantyre in Malawi. Doordat de exacte omvang van het moeras moeilijk is vast te stellen, is het gebied ongeveer tussen de 400  tot 1200 km² groot. Deze ruime marge komt voort uit het feit dat de omvang van het gebied varieert per seizoen en zelfs per jaar.

Dr. David Livingstone

De naam Elephant Marsh werd door David Livingstone gegeven aan deze moeraslanden. Hij gaf deze naam nadat hij 800 olifanten in een enkele waarneming zag. Een halve eeuw later werden de meeste grote kuddes verjaagd en vandaag de dag zijn de grootste overlevende zoogdieren krokodillen en nijlpaarden.

In het zuiden is een klein meer met eilandjes ontstaan. De eilandjes zijn begroeid met palmbomen. In het moeras drijven matten van wortels die zo dik zijn dat er op sommige plaatsen geen boten meer door heen komen. In het regenseizoen kan het hele gebied onder water staan. Dan markeren dorpen zoals Chiromo en Makhanga de zuidelijke grens van het moeras.

Dit is de plek waar de Ruo rivier samenkomt met de Shire rivier. De Ruo rivier vormt de grens tussen Mozambique en Malawi. In de jaren 1950 en 2001 overstroomde de Ruo rivier. Dit veroorzaakte in het moeras ernstige overstromingsproblemen. De hoeveelheid water in de Ruo rivier was zo groot dat het water stroomopwaarts stroomde, het kanaal van de Shire rivier in.

Vogelparadijs

Wanneer men door de kanalen van het moeras van de Elephant Marsh vaart doet deze wildernis denken aan het Chilwa meer. De omgeving is een paradijs voor vogelliefhebbers. Fish eagles, storks, kingfishers, herons en de talloze andere soorten kunt u al zien tijdens een kort bezoek. De beste tijd om vogels te spotten is in de vroege ochtend, want op dat moment van de dag kunt u de hitte en vochtigheid vermijden.

Bij Elephant Marsh kunt u onder andere de volgende activiteiten ondernemen:

  • Bird watching
  • Culturele bezoeken
  • Water sporten
Elephant Marsh uitzicht Shire rivier zuid Malawi
Elephant Marsh uitzicht Shire rivier zuid Malawi
Elephant Marsh zuid Malawi
Elephant Marsh zuid Malawi
Boottocht op Elephant Marsh Malawi
Boottocht op Elephant Marsh Malawi
Moeras van Elephant Marsh Malawi
Moeras van Elephant Marsh Malawi