Mangetti National Park ligt in het noord oosten van Namibië langs de doorgaande weg (B8) tussen Rundu en Groot fontein. Het park is lange tijd beschermd gebied geweest maar is sinds 2014 geopend voor publiek. Met de opening van dit nationale park probeert men de armoede te verminderen door de lokale bevolking te laten profiteren van het toerisme in dit park.

In de 420 m² die het park groot is leven vele vogel- en antiloop soorten in een gevarieerd landschap. Op het zand uit de Namib woestijn, wat hier miljoenen jaren geleden naar toe geblazen is, hebben zich grasvlaktes gevormd afgewisseld met bomen en struiken. Op verschillende plaatsen zijn waterholes waar de dieren, zeker in de droge tijd, naar toe trekken.

Wildlife in Mangetti National Park

Verder leven in Mangetti National Park neushoorns, impala’s, spiesbokken, elanden, koedoe’s, zebra’s en giraffes die vanuit het Etosha National Park zijn overgebracht. Met wat geluk kunnen hier olifanten en Afrikaanse wilde honden gespot worden. In de toekomst zullen hier nog andere antilopesoorten, hyena’s, luipaarden en leeuwen worden uitgezet.

Geschiedenis

Mangetti National Park is een van een nieuwe generatie natuurreservaten en moderne natuurparken die de armoede op het platteland willen verminderen door toeristische ontwikkeling en inkomensverdeling met lokale plattelandsgemeenschappen. Het is een van de nieuwste nationale parken van Namibië en heeft het potentieel om een nieuwe toeristische bestemming in het noord-oosten van Namibië te worden, terwijl de natuur en vegetatie worden beschermd.

Mangetti National Park kan door middel van toeristische ontwikkeling echte sociaaleconomische voordelen bieden aan lokale gemeenschappen. De openingsceremonie vond plaats op 10 oktober 2014 toen het park officieel werd ingewijd door de minister van Milieu en Toerisme Uahekua Herunga. Het gebied dat aan het park was toegewezen werd voorheen beheerd als een wildkamp (omheind in 1973 en 1974) voor het fokken van zeldzame en bedreigde Namibische diersoorten. Dit land werd oorspronkelijk toegewezen voor instandhouding door de traditionele autoriteit van Ukwangali. Opvallend natuurlijk kenmerk van Mangetti National Park zijn de oude duinen.

Mangetti National Park Namibië
Mangetti National Park Namibië
Elanden in Mangetti National Park Namibië
Elanden in Mangetti National Park Namibië
Gieren in Mangetti National Park Namibië
Gieren in Mangetti National Park Namibië