Een safari in Namibië begint doorgaans op het internationale vliegveld van Windhoek. Van hieruit vertrekt u door het prachtige woestijnlandschap voor uw safari, al dan niet met uw eigen 4WD. Windhoek ligt ook goed gepositioneerd voor een safari reis op maat naar Botswana.

Hoofdstad van Namibië

Windhoek wordt omringd door de Kalahari en de Great Escarpment. U kunt veel verschillende landschappen en structuren verwachten in deze regio. Dit maakt het zeker de moeite waard om hier op ontdekkingstocht te gaan. De stad Windhoek heeft tussen de 300.000 en 400.000 inwoners. Het is het politieke, culturele, industriële en economische centrum van Namibië.

De naam Windhoek is afgeleid van het Afrikaans en het betekent ‘winderige hoek’. De eerste bewoners van Windhoek waren de San (Bosjesmannen) en de Orlam (afstammelingen van blanke kolonisten en Nama vrouwen).

Geschiedenis

In de 18de eeuw bouwden Nederlandse kolonisten uit Zuid-Afrika een stenen kerk die groot genoeg was voor 500 mensen. Deze kerk werd ook als school gebruikt. Dankzij dit gebouw ontwikkelde Windhoek zich tot een heus stadje. Het werd echter in het einde van de 19e eeuw totaal verwoest door een oorlog tussen de Nama en de Herero.

In 1884 werd het Duitse Zuidwest Afrika uitgeroepen en behoorde ‘Namibië’ tot het Duitse protectoraat. In 1890 werd Windhoek gekozen als het administratieve centrum van het land. Het eerste gebouw dat er gebouwd werd was de ‘Alte Feste’. Deze gebeurtenis wordt nog steeds herdacht met het standbeeld van Curt von Francois, de aanvoerder van de Duitse troepen.

Vanaf het begin van de kolonisatie was er een strikte scheiding tussen de zwarte en blanke kolonisten. Tijdens de Eerste Wereldoorlog kwam de Duitse koloniale tijd tot een eind. Vanaf dit moment werd Namibië bezet door Zuid-Afrikaanse troepen die onder Brits commando waren. Pas toen Namibië onafhankelijk werd in 1990 kende de stad een sterke opleving op politiek, cultureel en toeristisch vlak. Hierdoor nam ook het aantal inwoners snel toe.

Vandaag de dag

In het Windhoek van vandaag de dag zijn de Duitse invloeden nog steeds voelbaar. Dit is te zien aan de Duitse restaurants, Duitse straatnamen, Duits bier, en Duits carnaval dat er groots gevierd wordt. Veel mensen kunnen ook Duits praten. De officiële taal is echter Engels in Namibië. De belangrijkste gebouwen in Windhoek zijn het ‘Alte Feste’, het ‘Tinten Palast’, en de ‘Christus Church’.

Beste reistijd Windhoek

Dankzij de hoge ligging op het plateau, zijn de temperaturen gematigd met maximum temperaturen in de zomer van tussen de 28-30 graden Celsius. De minimum temperaturen liggen dan tussen de 6-8 graden Celsius. De neerslag in de regio van Windhoek is zeer verschillend. In het westen valt er jaarlijks ongeveer 100 mm, terwijl er in het oosten van deze regio wel 400 mm neerslag kan vallen.

Wat te doen in Windhoek

Het Daan Viljoen Park ligt in de directe omgeving van Windhoek, slechts 24 km in westelijke richting. Het park heeft een oppervlakte van 40 km². De dieren die er leven zijn onder andere zebra’s, giraffes, kudu’s, klipspringers, gnoes, springbokken en meer dan 200 vogelsoorten. Het is aan te raden hier een wandeling te maken. Er zijn drie verschillende uitgestippelde routes. De drie kilometer lange Wag’n Bietjie Trail. De negen kilometer lange Rooibos Trail. De langste route is 32 kilometer en heet de Sweet Thorn Trail. Als u deze wilt lopen, adviseren wij wel iemand te laten weten dat u dit gaat ondernemen.

Gross Barmen is een hotspring in het westen van Okahandja. Dit is zo’n 100 kilometer van Windhoek. De bronnen hebben een temperatuur van 65 graden Celsius en worden afgekoeld tot 40 graden Celsius om te kunnen genieten van het thermische bad. Het bad is gebouwd in een voormalige Rijnlandse missiepost. Het bad is het hele jaar door geopend.

De Von Bach Dam ligt ongeveer op 60 kilometer ten noorden van Windhoek. Deze dam is de belangrijkste watervoorziening voor Windhoek. Het water komt uit de Swakop rivier en de Omatako en Swakoppforte dammen. De dam is omringd door een recreatiegebied met wilde dieren. Er worden bijvoorbeeld verschillende watersporten aangeboden en het is er mogelijk om te vissen.

Christus Kirche in Windhoek Namibië
Christus Kirche in Windhoek Namibië
Hotel Heinitzburg Windhoek
Hotel Heinitzburg Windhoek