Het Saadani National Park heeft een oppervlakte van 1.100 km². Het is het enige natuurpark in Tanzania dat direct aan zee ligt. Het park is tevens het enige Coastal Park in Oost-Afrika waar je de grote zoogdieren kan zien. In Saadani National Park ziet u olifanten op het land, en groene schildpadden op het strand en dolfijnen in de Indische Oceaan. Als u geluk heeft kunt u zelfs bultrug walvissen spotten.

Sinds 1960 is Saadani National Park een beschermd natuurreservaat. In 2002 werd het oppervlak van het park verdubbeld. Het park heeft zwaar geleden onder stroperij aan het eind van de jaren negentig. De afgelopen jaren is een duidelijke ommekeer waarneembaar. Dit komt door een goede samenwerking tussen het nationale park en de omliggende dorpen om  stroperij tegen te gaan.

Het klimaat in het park is warm en vochtig. Het landschap varieert van zandstranden met palmbomen tot acacia bossen en kustgebieden tot regenwouden en mangroven.

Wildlife

De zoogdieren die u onder andere ziet in Saadani National Park zijn olifanten, leeuwen, luipaarden, hyena’s, sabelantilopen, bush bokken, hartebeesten, kudu’s, reed bokken, water bokken, giraffen, buffels, wrattenzwijnen, colobus apen, bavianen, vervet apen, gnoes, zebra’s en elanden. In het park huizen ook verschillende reptielen zoals krokodillen en varanen en in de Wami Rivier, de belangrijkste zoetwaterbron in het park, leven nijlpaarden.

Het park is een lust voor vogelspotters. Door de ligging aan de oceaan en de aanwezigheid van permanent zoetwater biedt het park uitstekende mogelijkheden om vogels te spotten, waaronder veel watervogels, secretaris vogels, spechten en sunbirds.

De stranden vormen een van de laatste broedplaatsen op het vasteland van Tanzania voor de grote groene schildpadden.

Activiteiten

Het Saadani National Park is uitstekend geschikt voor game drives, wandel safari’s en boot safari’s op de, met mangrove omzoomde, Wami rivier.

Buffels in Saadani National Park Tanzania
Buffels in Saadani National Park Tanzania
Mangroves in Saadani National Park Tanzania
Mangroves in Saadani National Park Tanzania
Glossy Ibis in Saadani National Park Tanzania
Glossy Ibis in Saadani National Park Tanzania
Kustlijn van Saadani National Park Tanzania
Kustlijn van Saadani National Park Tanzania