Kafue National Park is een van de mooiste landschappelijke parken van Zambia. Het ligt ongeveer 200 km ten westen van Lusaka en beslaat ruim 22.000 vierkante kilometer. De omvang van het park is gelijk aan de oppervlakte van Wales in Groot Brittannië. Hoewel het park alle ingrediënten in zich heeft om een druk bezocht park te zijn is het relatief onontdekt.

Kafue National Park is het derde grootste park in Afrika en is een van grootste in de wereld. Eén van de zeldzaamste bewoners is Kafue lechwe. Deze antilope soort was bijna uitgestorven door stroperij. Door doeltreffende maatregelen van de overheid zijn de lechwe’s gelukkig nog steeds te bewonderen in het park en gaat het goed met de populatie. Lechwe’s zijn vaak te vinden op de Busanga Plains.

De Kafue rivier met haar vele zijrivieren, slingert door het park. Hier leven vele verschillende soorten dieren. Het landschap is over het algemeen vlak en hier en daar licht glooiend. De vlaktes, waarop veel termietenheuvels staan, zijn erg aantrekkelijk voor de grazers. De vlaktes worden onderbroken door bossen van Phoenix palmen en vijgenbomen.

Busanga Plains

In het noorden van het park liggen de Busanga Plains. Dit zijn uitgestrekte uiterwaarden van de Kafue rivier en hebben een uniek ecosysteem. De enorme vlaktes lopen tijdens het regenseizoen helemaal onder water. Tijdens de droge maanden is het gebied goed berijdbaar en kan men onder andere nijlpaarden in de ondiepe modderpoelen tegenkomen. De Busanga Plains vormen het leefgebied van een grote variatie wild. Het terrein is zeer open, een ideale leefomgeving voor leeuwen en cheetah’s. Een groot deel van de accommodaties is in het noorden nabij de Busanga uiterwaarden gebouwd, waar veel wildlife wordt gezien.

Dichte bossen wisselen af met uitgestrekte Ninzhila Plains waarop veel baobabs staan. In het zuiden van het Kafue National Park, bevind zich in de Kafue rivier een dam voor het opwekken van elektriciteit. Achter de dam bevind zich een enorm meer dat wordt gebruikt voor bootsafari’s om wild en vogels te spotten. Game drives zijn in het zuiden moeilijker dan in het noorden, omdat zich in het zuiden dichte bossen bevinden.

Wildlife en vogels

Door de ecologische diversiteit in het Kafue National park leven er vele soorten wilde dieren. Het park heeft meer dan 40 soorten wilde dieren, zoals olifanten, buffels, zebra’s, kudu’s, hartebeesten, sable en roan antilopen, gnoes, impala’s (in het zuiden), puku’s (in het noorden), oribi’s, sitatunga’s, duikers, waterbokken, wrattenzwijnen, leeuwen, luipaarden, cheetah’s, hyena’s, nijlpaarden en krokodillen. Ook leven een groot aantal kleinere carnivoren zoals Afrikaanse wilde honden, jakhalzen, civet katten en genet katten in Kafue National Park.

Kafue National Park huisvest ook een grote verscheidenheid aan vogels. Meer dan 400 verschillende soorten vogels zijn geregistreerd, geconcentreerd op de uiterwaarden en oevers van de rivier, zoals onder andere goliath reigers, Afrikaanse visarenden en kraanvogels

Vissen is mogelijk op de rivier. De meeste lodges bieden de mogelijkheid om te vissen. Er wordt gevist op: brasem, barbeel en zoet water snoek. Ieder jaar in september is er een viswedstrijd op Lake Itezhi Tezh.

Beste reistijd Kafue National Park

Zambia heeft drie belangrijke seizoenen:

  • Het regenseizoen loopt van december tot en met april. Het is dan warm ( middag temperatuur 28°C), vochtig en regenachtig met een overvloed aan insecten. Veel lodges zijn dan ook dicht van november tot april, omdat de wegen onbegaanbaar zijn.
  • Het koude droge seizoen loopt van mei tot en met september. Het is dan koel en droog met aangename temperaturen rond de 24 ° C in de middag. ‘S nachts daalt de temperatuur 8°C.
  • Het warme droge seizoen loopt van oktober tot en met november. Er worden dan temperaturen van ongeveer 35°C bereikt, maar de luchtvochtigheid ontbreekt.

De beste tijd om het park te bezoeken is tijdens de droge maanden van juni tot en met november.

Cheetah in Kafue National Park Zambia
Cheetah in Kafue National Park Zambia
Kafue National Park Defassa waterbuck Zambia
Kafue National Park Defassa waterbuck Zambia
Game drive in Kafue National Park Zambia
Game drive in Kafue National Park Zambia
Olifant in Kafue National Park Zambia
Olifant in Kafue National Park Zambia