Mutinondo Wilderness Area

Mutinondo Wilderness Area is een privé natuurpark met een oppervlak van 100 km2. Het park beslaat een ongerept gebied van groene miombobossen op de rand van de Luangwa vallei en bevat enorme gladde granieten rotspartijen (Whale backs), kristalheldere rivieren, prachtige watervallen, ongerepte bossen en enkele kleine waterrijke gebieden. Er zijn in het park veel grote planten en veel vogels waardoor een heerlijke sfeer ontstaat. Het is een mooi stukje Afrika om rond te dwalen te voet of te paard. De toegangsrit is lastig. De beloning is de overweldigende ongerepte natuur. Mutinondo is echt wat je noemt “off the beaten track”.

Het gebied is lange tijd onondekt geweest. Mutinondo werd voor het eerst echt op de “kaart” gezet in 1994, toen Mike en Lari op zoek gingen naar een mooie plek die geschikt was voor zowel de instandhouding van de natuur als voor toerisme. In 1999 hadden ze eindelijk een overeenkomst met de lokale autoriteiten en de lokale chief. De directe toegangsweg naar hun lodge werd als eerste aangelegd. Gedurende het hele proces, hebben ze er alles aan gedaan om het gebied duurzaam te ontwikkelen. Met een minimale impact op de natuur en een maximaal gebruik van natuurlijke hulpbronnen is de lodge gebouwd en het gebied ontgonnen.

Mutinondo Wilderness Area – vegetatie

De belangrijkste vegetatie bestaat uit, in uitstekende conditie verkerende, klassieke miombobossen met veel Brachystegia en Julbernadia soorten. De afwatering van het gebied vindt plaats in de permanente rivieren en beken die door het gebied stromen. Het permanente water en de schaduw van de bossen zorgt ervoor dat het gebied relatief vochtig is. Deze vochtigheid stimuleert een weelderige plantengroei. Er is een indrukwekkend aanbod van bloeiende protea’s en een groot aantal orchideeën. Veel van deze planten zijn zorgvuldig verplaatst rond de chalets.

Tijdens het regenzeizoen groeit in het gebied de Termitomyces Titanicus, ‘s werelds grootste eetbare paddestoel. De grootste die Mike en Lari hier hebben gevonden had een diameter van ongeveer 85cm. Hoewel de lokale bevolking deze paddestoel al jaren kent, werd deze paddestoel pas in de jaren ’80 door de wetenschap voor het eerst beschreven. De diameter kan tot een meter oplopen.

De dikke korstmossen op de rotsen en “oude mannen baarden” (Usnea) die in de bomen hangen, wijzen op zeer schone lucht. Als je dan ook ‘s avonds naar de sterrenhemel kijkt merk je dat er weining luchtverontreiniging is en zie je oneindig veel heldere sterren.

Mutinondo Wilderness Area – vogels en wildlife

De meeste van de kleinere soorten flora en fauna in dit gebied zijn zorgvuldig gecatalogiseerd, inclusief de meer dan 300 verschillende soorten planten en bomen, tientallen vlinders, en het gevarieerde vogelleven. Mutinondo is een goede plek voor vogels en is een van de “Important Bird Areas” van Zambia, aldus Birdlife International. Er is een vogellijst beschikbaar waarop bezoekers de gespotte vogels kunnen aangeven. Hierop staan ondertussen meer dan 290 soorten en de lijst wordt voortdurend uitgebreid.

In Mutinondo bevinden zich verschillende soorten zoogdieren. Vanwege de bescherming van het gebied is het zeer waarschijnlijk dat grotere antilopen soorten, zoals de roan en sable antilope in de loop van de tijd steeds talrijker zullen worden. Mutinondo staat vooral bekend om de planten, bloemen, bomen, paddestoelen en kleinere wilde dieren. Dit zorgt voor een aangenaam verblijf in het gebied.

Wat Mutinondo Wilderness Area uniek maakt

In het gebied zijn geen echte paden over de enorme granieten rotspartijen die Mutinondo Wilderness Area rijk is. Je stapt op de rots en begint te klimmen. De beloning is een prachtig uitzicht: kilometers ongerepte miombobossen die zich glooiend groen uitrollen tot aan de horizon.

In veel opzichten voegt Mutinondo iets toe aan de safari mogelijkheden in Zambia. Voor wandel-en fietsliefhebbers zijn de opties in Zambia beperkt. Safari’s in South Luangwa, Kafue of Lower Zambezi bieden over het algemeen weinig opties voor lichamelijke activiteiten. In Mutinondo liggen vele kilometers goed onderhouden wandel- en mountainbikeroutes te  wachten om ontdekt te worden. De kristalheldere en krokodilvrije rivieren en watervallen uitnodigen uit om af te koelen na uw inspanningen.

Zambia reissuggesties Vraag gratis offerte op maat aan