Mutinondo Wilderness Area is een privé natuurpark met een oppervlak van 100 km². Het park beslaat een ongerept gebied van groene miombo bossen op de rand van de Luangwa vallei. Het gebied bevat enorme gladde granieten rotspartijen (Whale backs), kristalheldere rivieren, prachtige watervallen, ongerepte bossen en enkele kleine waterrijke gebieden. Er zijn in het park veel grote planten en veel vogels. Hierdoor ontstaat er een heerlijke sfeer. Het is een mooi stukje Afrika om rond te dwalen. Dit kan te voet, per fiets of te paard. De toegangsrit is lastig. De beloning is de overweldigende ongerepte natuur. Mutinondo is echt wat je noemt “off the beaten track”.

Het gebied is lange tijd onontdekt geweest. Mutinondo werd voor het eerst echt op de “kaart” gezet in 1994, toen Mike en Lari op zoek gingen naar een mooie plek die geschikt was voor zowel de instandhouding van de natuur als voor toerisme. In 1999 hadden ze eindelijk een overeenkomst met de lokale autoriteiten en de lokale chief. De directe toegangsweg naar hun lodge werd als eerste aangelegd. Gedurende het hele proces, hebben ze er alles aan gedaan om het gebied duurzaam te ontwikkelen. Met een minimale impact op de natuur en een maximaal gebruik van natuurlijke hulpbronnen is de lodge gebouwd.

Vegetatie

De belangrijkste vegetatie bestaat uit, in uitstekende conditie verkerende, klassieke miombobossen met veel Brachystegia en Julbernadia soorten. De afwatering van het gebied vindt plaats in de permanente rivieren en beken die door het gebied stromen. Het permanente water en de schaduw van de bossen zorgt ervoor dat het gebied relatief vochtig is. Deze vochtigheid stimuleert een weelderige plantengroei. Er is een indrukwekkend aanbod van bloeiende protea’s en een groot aantal orchideeën. Veel van deze planten zijn zorgvuldig rond de chalets geplaatst.

Tijdens het regenseizoen groeit in het gebied de Termitomyces Titanicus, ‘s werelds grootste eetbare paddestoel. De grootste die Mike en Lari hier hebben gevonden had een diameter van ongeveer 85cm. Hoewel de lokale bevolking deze paddestoel al jaren kent, werd deze paddestoel pas in de jaren ’80 door de wetenschap voor het eerst beschreven. De diameter kan tot een meter oplopen.

De dikke korstmossen op de rotsen en “oude mannen baarden” (Usnea) die in de bomen hangen, wijzen op zeer schone lucht. Als je dan ook ‘s avonds naar de sterrenhemel kijkt merk je dat er weinig luchtverontreiniging is en zie je oneindig veel heldere sterren.

Vogels en wildlife

De meeste van de kleinere soorten flora en fauna in dit gebied zijn zorgvuldig gecatalogiseerd. Er leven meer dan 300 verschillende soorten planten en bomen. Daarnaast vindt u hier tientallen vlinders en een gevarieerd vogelleven. Mutinondo is een goede plek voor vogelliefhebbers. Vooral omdat het gebied een van de “Important Bird Areas” van Zambia is, aldus Birdlife International. Er is een vogellijst beschikbaar waarop bezoekers de gespotte vogels kunnen aangeven. Hierop staan ondertussen meer dan 290 soorten en de lijst wordt voortdurend uitgebreid.

In Mutinondo bevinden zich verschillende soorten zoogdieren. Vanwege de bescherming van het gebied is het zeer waarschijnlijk dat grotere antilopen soorten steeds talrijker zullen worden. Denk dan bijvoorbeeld aan de Roan antilope. Verder staat Mutinondo vooral bekend om de planten, bloemen, bomen, paddestoelen en kleinere wilde dieren. Dit zorgt voor een aangenaam verblijf in het gebied.

Wat Mutinondo Wilderness Area uniek maakt

In het gebied zijn geen echte paden over de enorme granieten rotspartijen die Mutinondo Wilderness Area rijk is. Je stapt op de rots en begint te klimmen. De beloning is een prachtig uitzicht: kilometers ongerepte miombo bossen die zich glooiend groen uitrollen tot aan de horizon.

In veel opzichten voegt Mutinondo iets toe aan de safari mogelijkheden in Zambia. Voor wandel-en fietsliefhebbers zijn de opties in Zambia beperkt. Safari’s in South Luangwa, Kafue of Lower Zambezi bieden over het algemeen weinig opties voor lichamelijke activiteiten. In Mutinondo liggen vele kilometers goed onderhouden wandel- en mountainbikeroutes te  wachten om ontdekt te worden. De kristalheldere en krokodil-vrije rivieren en watervallen uitnodigen uit om af te koelen na uw inspanningen.

Mutinondo Wilderness Area Zambia
Mutinondo Wilderness Area Zambia
Kivu rietkikker in Mutinondo Wilderness Area Zambia
Kivu rietkikker in Mutinondo Wilderness Area Zambia
Kanotocht op de Mutinondo rivier in Mutinondo Wilderness Area Zambia
Kanotocht op de Mutinondo rivier in Mutinondo Wilderness Area Zambia
Mutinondo Wilderness Area Zambia
Mutinondo Wilderness Area Zambia