In het oosten van Zimbabwe, aan de grens met Mozambique bevinden zich de Eastern Highlands. Dit is een 300 kilometer lange bergrug met veel heuvels, bossen, valleien, watervallen en rivieren. Het is een totaal ander gebied dan de rest van Zimbabwe, en dat maakt het hier ook zo bijzonder. Het klimaat is koel en het landschap is groen. Dit staat in scherp contrast met de droogte in de rest van het land. De voornaamste reden om het gebied te bezoeken zijn de vele buitenactiviteiten die hier te doen zijn. Denk aan hiken, paardrijden, vissen, golf en vogelspotten. Al dit met een geweldig uitzicht op de achtergrond.

3 gebieden van de Eastern Highlands

De Eastern Highlands bestaan uit 3 gebieden. Het eerste deel is de Nyanga Highlands in het noorden. De Bvumba Mountains liggen in het centrum van het gebied. Als laatste zijn er de Chimanimani Mountains in het zuiden. Elk gebied heeft zijn eigen highlights.

De bergen in het noorden huizen de hoogste berg en waterval, de Mtazari Falls (762 meter), in Zimbabwe. In deze Nyanga Highlands is wildlife te zien, inclusief veel vogelsoorten, er zijn wandelroutes en mogelijkheden om forel te vissen. Bezoek hier het oudste nationale park van Zimbabwe, Nyanga National Park. Als je meer avontuur wil kan dat ook. Maak dan een 5-daagse wandeling over de Turaco Trail, een prachtige tocht langs overrompelende uitzichten en naar de top van de Chikorokoto.

Het centrale deel van het gebied huist de stad Mutare. Dit is het grootste stadje in de wijde omgeving. He belangrijkste hoogtepunt van dit gebied zijn echter de Bvumba Mountains. Hier zijn mooie bossen te vinden waar veel vogels vrolijk kwetteren. De meeste dieren bevinden zich in de beboste Vumba Mountains die ook wel ‘Mountains of the Mist’ heten. Ga hier op zoek naar de Samango monkey.  

Het zuidelijke deel van de Eastern Highlands is het Chimanimani National Park. Dit is de ideale plek om wandelingen te maken in de bergen. Hier zijn ook regenwouden en heuvels die zich perfect lenen voor paardrijtochten. Verken het gebied met een meerdaagse wandeltocht. Overnachten kan overal in het park zolang je maar goede kampeer spullen mee hebt of een veilige grot kan vinden. Tijdens uw verkenning kunt u in dit gebied de oudste boom van Zimbabwe vinden in de ‘Valley of the Giants’.

Beste reistijd Eastern Highlands

De beste reistijd om de Eastern Highlands te bezoeken is van april tot juli. Dit zijn de wintermaanden waarin het het droogst is. In de zomer kan het zo zijn namelijk dat het te veel heeft geregend waardoor de wegen onbegaanbaar worden. Dit is echter wel het beste seizoen voor het spotten van vogels. Het vogelseizoen loopt van november tot april.

Mount Nyangani, Eastern Highlands, Zimbabwe
Mount Nyangani, Eastern Highlands, Zimbabwe
Mount Vumba, Eastern Highlands, Zimbabwe
Mount Vumba, Eastern Highlands, Zimbabwe
Mtarazi Falls, Eastern Highlands, Zimbabwe
Mtarazi Falls, Eastern Highlands, Zimbabwe