Gonarezhou National Park wordt ook wel de plek van de olifanten genoemd. Dit is een passende bijnaam wetende dat er meer dan 11.000 olifanten in het park leven. Het is een ware Best Kept Secret, want het is relatief onbekend hoewel het goed bereikbaar is met een asfalt weg. Het park ligt in het zuidoosten van het land en heeft een oppervlakte van meer dan 5.000 km². Door de Chilojo Cliffs heeft het park een van de mooiste landschappen in Zimbabwe. Het park wordt doorkruist door 3 rivieren. De Save, Runde en Mwenezi rivier. Hierdoor floreert het wildlife. Ook voor de lokale bevolking is het een fijne plek om te zijn. Zij houden ervan om op de rand van de kliffen te genieten van een ‘sundowner’. Dit is ook echt een aanrader om zelf te doen als u er bent.

Flora en Fauna

Het park is redelijk bebost. Zo vindt u er veel mopane bomen waar de olifanten zo van houden. De bossen bieden ook bescherming voor veel dieren. De rivieren brengen het nodige water. Dus het Gonarezhou National Park is een heerlijke plek voor dieren om te leven. Er leven 150 soorten zoogdieren in het park waaronder de olifant, impala, kudu en buffel. Gonarezhou is tevens de enige plek in Zimbabwe waar de nyala in grote getale voorkomt. Verder leven er 50 soorten vis in de rivieren en trekt het park ook meer dan 400 soorten vogels aan.

Beste reistijd Gonarezhou National Park

De droge tijd is redelijk kort in Gonarezhou. Dit is in juni en juli. Dan zijn de temperaturen onder de 30 graden Celsius en is het lekker vertoeven in dit gebied. De rest van het jaar is het een stuk warmer en valt er veel vaker regen. In de regentijd zijn verschillende gebieden niet toegankelijk waardoor het maken van game drives moeilijker wordt.

De Gonarezhou Trust

Het park is momenteel onder het management van de Gonarezhou Trust. Dit is een gemixt management van de Zimbabwe Parks and Wildlife Management Authority en de Frankfurt Zoological Society. Samen managen ze sinds 2017 het park voor de 20 jaar. Sinds toen zijn er weer meer mensen naar het park gegaan. Dit kwam vooral door de heropening van de Chilo Gorge Lodge.

De Gonarezhou Trust heeft ook verschillende projecten opgezet om de flora en fauna gezond te houden in Gonarezhou National Park. Er is een Predator Project. Dit project houdt in de gaten hoe de carnivoren het doen in het park om meer van de dieren te leren maar ook om te zorgen dat er een gezonde populatie blijft bestaan. Zo houden ze de wilde honden in het park in de gaten waarvan er nu zo’n 180 dieren in het park leven of de leeuw waarvan er nu zo’n 60 in Gonarezhou leven.

Een ander project dat dit park ondersteunt is het Pangolin Project. De pangolin is het dier dat het meest internationaal wordt gejaagd en vervoerd voor zijn schubben. Samen met de Tikki Hywood Trust her-introduceert Gonarzhou National Park wilde pangolins in het park. Deze dieren zijn gered uit de illegale handel.

Gonarezhou National Park, uitzicht, Zimbabwe
Gonarezhou National Park, uitzicht, Zimbabwe
Nyala in Gonarezhou National Park Zimbabwe
Nyala in Gonarezhou National Park Zimbabwe
Chilojo, Gonerazhou National Park, Zimbabwe
Chilojo, Gonerazhou National Park, Zimbabwe
Olifant in Gonarezhou National Park Zimbabwe
Olifant in Gonarezhou National Park Zimbabwe