In het Matobo National Park vindt u een van de meest magische granieten landschappen ter wereld. Hierdoor is dit gebied zeker een hoogtepunt tijdens uw bezoek aan Zimbabwe. Het is een van de locaties op de UNESCO Werelderfgoedlijst door de mooie ‘kopjes’ in het gebied. Kopjes zijn grote rotsblokken die fier boven de rest van het landschap uit toren. Voor de lokale bevolking hebben de Matobo’s een spirituele betekenis.

Het park ligt ten zuiden van Bulawayo, Zimbabwe’s tweede grootste stad. Het park is zo’n 3.000 km² groot waarvan 400 km² echt beschermd gebied is. Het landschap is de grootste aantrekkingskracht van het gebied met de kopjes, heuvels en unieke granieten vormen. Het park is sinds 1926 een officieel National Park in Zimbabwe.

Twee delen van het Matobo National Park

Het Matobo National Park is opgesplitst in 2 delen. Er is een recreatief deel en een deel waar de wilde dieren vrij rondlopen. In het recreatieve deel vindt u World’s View, een prachtig uitkijkpunt over het park heen en de begraafplaats van Cecil Rhodes. Daarnaast bevinden zich in het recreatieve deel ook eeuwenoude San rotsschilderingen. Het wildlife deel van het park is hard geraakt door de jacht waardoor het moeilijk kan zijn om veel dieren te spotten. Echter, het is wel de beste plek in Zimbabwe om neushoorns te spotten.  

Flora en Fauna

Doordat er zo veel bedreigde dierensoorten leven in het Matobo National Park is het een Intensive Protection Zone. De beschermende maatregelen die het park neemt, blijken goed te werken. Hierdoor leeft hier de grootste populatie neushoorns en luipaarden van Zimbabwe. De neushoorns kunt u te voet opsporen. Als u geluk heeft duurt het maar 20 minuten om deze bedreigde diersoort te kunnen bewonderen. Wandelingen in het park zijn goed mogelijk, want het park huist geen leeuwen en olifanten. Dit maakt het een stuk veiliger om te voet het gebied te ontdekken. Verder kunt u tijdens het zoeken naar dieren uitkijken naar bushbuck, zebra’s, kudu’s en giraffes.

Voor vogelaars is het park ook zeker een hoogtepunt. Er leven hier namelijk 400 van de 674 Zimbabwaanse vogelsoorten. Hiervan zijn er 35 ook nog eens beschermde diersoorten. Ook vergeleken met andere locaties ter wereld leeft hier de grootste populatie Black Eagles. Andere vogelsoorten die u hier kunt verwachten zijn de fish eagle, francolin, secretary bird en egyptian geese.

Neushoorns in Matobo National Park Zimbabwe
Neushoorns in Matobo National Park Zimbabwe
Granieten rotsen Matobo National Park Zimbabwe
Granieten rotsen Matobo National Park Zimbabwe
Granieten rotsen in Matobo National Park Zimbabwe
Granieten rotsen in Matobo National Park Zimbabwe