De Drakensbergen is een prachtige bergketen, waarvan het grootste deel in de provincie KwaZulu-Natal ligt. Over een lengte van ruim 200 kilometer vormt de bergketen een natuurlijke grens tussen Lesotho en KwaZulu-Natal.

De gemiddelde hoogte van deze reeks bergen is 2.900 meter. Sommige bergen bereiken een hoogte van ruim 3.400 meter reiken en behoren tot de hoogste bergtoppen in Zuid-Afrika. De toegankelijkheid van het plateau en de talrijke passages en hellingen maken de Drakensbergen een populaire bestemming. De Drakensbergen bestaan niet alleen uit beroemde bergtoppen, zoals Giants Castle, Cathedral Peak, Mont-Aux-Sources. In het gehele Drakensbergen gebied bevinden zich verschillende watervallen, rock pools, bergstromen en grotten. Geniet er van heerlijke berglucht die zowel internationale als lokale bezoekers aantrekken.

Ukhahlamba Drakensberg Park

Binnen de Drakensbergen van KwaZulu Natal ligt een UNESCO werelderfgoed plaats. Een berggebied 243.000 hectare groot bekend als het Ukhahlamba-Drakensberg Park. In dit prachtige gebied bevinden zich in de grotten meer dan 600 San rotsschilderijen. Afgezien van wandelen kunt u hier ook paardrijden, canopy tours maken, raften, abseilen, lokale kunst en ambachten bezoeken.

Populaire regio’s van de Drakensbergen

Bushmans Nek Valley

De Bushmans Nek valley ligt in de zuidelijke regio van de Drakensbergen. Naast de Reedbuk, Eland, Klipspringer, Grey Rhebok en Oribi worden hier ook vaak de Dassie, Porcupines en Rock Hyrax gezien. Het vogelleven is overvloedig en met een beetje geluk kunt u de Black Eagle of Jackal Buzzard spotten. Vliegvissen is hier populair vooral in de beekjes, met de Forel als belangrijkste vangst. Er zijn verschillende wandelroutes, waaronder het Giants Cup Wandelpad, tijdens deze 68 kilometer lange wandeling loopt u door de graslanden, bossen en de bergen. Misschien komt u langs de Bushmans Cave. Vanaf hier heeft u adembenemende uitzichten en in de grot kunt u schuilen tegen de wind of regen, een hapje maken of een dutje doen.

Er zijn veel natuurlijke meertjes langs de weg naar de grot en zijn erg populair om te zwemmen. Zorg ervoor dat u goed voorbereid bent wanneer u de  Bushmans Nek Valley bezoekt, aangezien er geen overnachtingsmogelijkheden zijn. De dichts bijzijnde campings en hotels vind u in Underberg en Himeville.

Central Drakensberg

Het prachtige Drakensberg-gebied of Drakengebergte, ook wel Ukhahlamba genoemd, is een volumineuze bergreeks die meer dan 1.000 kilometer van het zuidwesten tot het noordoosten in de KwZulu-Natal ligt. Het collectief is ook een UNESCO World Heritage Site.In het noorden vindt u een groep bergen die bekend staan als het ‘amfitheater’, terwijl het centrum het meest gewildste deel van de regio is. In de centrale Drakensberg staan een aantal beroemde bergen, waaronder de Champagne Castle, Cathedral Peak, Monk’s Cowl en Giants Castle.Samen vormen ze een van de hoogste wandelgebieden in het land en beschikken over de meest prachtige uitzichten, benijdenswaardige luchten, rotsen, grotten en watervallen.

Het centrale deel van de Drakensberg wordt beschouwd als het meest aantrekkelijke deel van de bergen, er is meer accommodatie en meer actie in dit deel en het is meestal de eerste die de gevolgen van de winter voelt, met glimmende witte bergtoppen na een ijzige nacht.Wat de Drakensberg zo aantrekkelijk maakt, is dat de hoge hellingen moeilijk begaanbaar zijn en er hierdoor weinig schade ontstaat aan de omgeving. Er zijn vele Bushmen grotschilderingen, tussen de 35.000 tot 40.000 stuks, die tot wel 40.000 jaar oud kunnen zijn. De grootste verzameling van dergelijke schilderingen ter wereld.

Drakensberg Gardens

In de zuidelijke uitlopers van de Drakensberg vind men de Drakensberg Gardens. De uitzichten zijn hier spectaculair. Dit gedeelte van de Drakensberg profiteert van al het water dat langs de zijkanten van de bergen naar beneden stroomt. Hierdoor zijn de valleien rijk aan rivieren, meren en beekjes, waarin prachtige planten, bloemen en grassen groeien.

Er zijn meerdere wandelingen waarbij u kunt genieten van het overweldigende uitzicht. In dit deel van de Drakensberg gaat niet om de hoge bergen, maar om de moeilijke wandelingen (waaronder het vijf-daagse Giants Cup-wandelpad) en het adembenemende landschap.Dit deel van de Drakensbergen ligt dichts bij Durban en Pietermaritzburg. De Drakensberg Gardens bereikt u via de dorpen Underberg en Himeville. In feite liggen de Sani Pass en het Himeville Nature Reserve aan de rand van de Drakensberg Gardens. Beiden zijn zeker de moeite waard om te bezoeken zeker als u van vissen op forellen houdt of van vogels kijken – met name bij de Sani Pass.

Mkhomazi Wilderness Area

De Mkhomazi Wilderness Area bevindt zich voor een groot deel in de zuidelijke centrale delen van het Ukhahlamba Drakensberg Park (een UNESCO World Heritage Centre), dat wordt beschouwd als een van de weinige ruimtes in het land waar je de dagen kunt wandelen zonder een andere levende ziel tegen te komen. De reden waarom dit gebied zo geïsoleerd is en weinig verkend komt waarschijnlijk doordat het niet aan het hoofdplatform vast zit.

Het bestaat uit een aantal afzonderlijke bergen zoals de Redi, Mohlesi, Ka-Nthuba en The Tent.De Mkhomazi Wilderness Area is een van de wildernisgebieden in het Ukhahlamba Drakensberg Park – andere zijn Mlambonja, Mdedelelo en Mzimkhulu. Samen beslaan ze 117.765 hectare. De Mkhomazi Wilderness Area bestaat op zijn beurt weer uit meerdere bergreservaten – Highmoor, Kamberg, Lotheni en Vergelegen, en de nabijgelegen steden zijn Himeville en Underberg. Hoogtepunten hier zijn
– de ongelooflijke diepe valleien
– de hoge bergen die wel boven de 3000 meter reiken en
– grotten waar wandelaars kunnen overnachten

Northern Drakensberg

In de Northern Drakensberg bevindt zich het beroemde Amfitheater, een van de meest prominente kenmerken van het Drakensberg gebergte en zeker een van de meest indrukwekkende ter wereld. Deze rotswand die deel uitmaakt van het Royal Natal National Park, is waarschijnlijk het meest gefotografeerde gedeelte van de ‘berg’. De beroemde rotswand prijkt op vele pagina’s van toeristische gidsen. Vanaf hier heeft u zicht op de Tugela Falls die ongeveer 950 meter in een reeks van verschillende watervallen naar beneden stroomt.

In een wandeling van ongeveer vijf uur, vertrekkende vanuit Witsieshoek, kunt u de top bereiken en genieten van het prachtige uitzicht. De wandeling gaat wel over een reeks kettingladders!Het amfitheater strekt zich uit over een lengte van vijf kilometer en de kliffen zijn ongeveer 1220 meter hoog.

Oliviershoek Pass

De Oliviershoek Pass, aan de R74 bij Bergville, wordt vaak gebruikt als een alternatieve route voor de Van Reenen’s Pass. Dit gebeurt wanneer de Van Reenan’s Pass, tijdens slecht weer, voor motor voertuigen wordt afgesloten. Maar u kunt het ook als een mooi alternatief zien.Ook hier staat u oog in oog met de schoonheid van de Northern-Drakensberg. Zeker de moeite waard te maken, ook al wordt er soms gesproken over het verval van de weg.

Southern Drakensberg

In het algemeen liggen de zuidelijke delen van de Drakensberg tussen Bushman’s Nek in het zuidoosten en Kamberg in het noordwesten, waar de Bulwer Mountain en de plaatsjes Underberg en Himeville zich bevinden.

Een reden om naar de zuidelijke Drakensberg te gaan is de toegang tot Durban en Pietermaritzburg, het mooie landschap en het jaarlijkse Splashy Fen Music Festival. Een jaarlijkse festival met akoestische muziek op een boerderij in de buurt van Underberg.Daarnaast is ook de Southern Drakensberg een toevluchtsoord voor wandelaars en liefhebbers van wildlife en onvoorspelbaar weer. Er is vaak sneeuw op de toppen van de bergen gecombineerd met de rivieren, wetlands, inheemse bossen en golvende grasvlaktes, die kenmerkend zijn voor dit deel van de ‘berg’, maken dit een prima bestemming.

De beroemde Sani Pass, de hoogste pas in het land (en de derde hoogste in de wereld) ligt in de Southern Drakensberg en volgt de loop van de Mkomazana rivier tot aan de grens met Lesotho. De tocht naar de top, ook wel het ‘dak van Afrika’ genoemd, is de moeite waard vanwege de prachtige uitzichten. Als dit u lukt op een dag waarop er weinig bezoekers zijn, kunt u een speld horen vallen.

Klimtraject in Drakensbergen Zuid-Afrika
Klimtraject in Drakensbergen Zuid-Afrika
Ukhahlamba Mountains Drakensbergen Zuid-Afrika
Ukhahlamba Mountains Drakensbergen Zuid-Afrika
Sani Pass in Drakensbergen Zuid-Afrika
Sani Pass in Drakensbergen Zuid-Afrika
Rotsmassief in centrale Drakensbergen Zuid-Afrika
Rotsmassief in centrale Drakensbergen Zuid-Afrika