Featherbed Nature Reserve in Zuid-Afrika is een natuurhistorisch erfgoed. Het natuurreservaat in Knysna is een uniek particulier reservaat dat aan het westelijke oever van de beroemde ‘Knysna Heads’ ligt. Het reservaat is alleen toegankelijk via met een veerboot.

Garden route

Veel mensen die een dagje uit maken van Featherbed Nature Reserve, pakken de veerboot over de Knysna Lagoon. Dan maken ze een game drive of wandel safari door het reservaat gevolgd door een picknick onder de milkwood trees. De bezoekers hopen de prachtige groene schuchtere Knysna Loerie te spotten. Daarnaast hopen ze een andere populaire Garden Route icoon, de blue duiker te zien. Dit is een van de kleinste en meest bedreigde antilope soorten. De blue duiker is niet alleen te vinden in het Featherbed Nature Reserve, maar is ook onderdeel van een fokprogramma om de bedreigde soort in stand te houden.

Knysna Heads

De Knysna Heads zijn twee enorme zandsteen kliffen die als wachters aan weerszijden van de ingang van de Knysna Lagoon staan. Ze zijn een beroemd oriëntatiepunt en de lokale bevolking spreekt over ’the Heads’.

De belangrijkste functie van het Featherbed Nature Reserve is om de natuurlijke schoonheid van Knysna te beschermen. Het aantal bezoekers is beperkt en bezoeken zijn alleen toegestaan onder begeleiding van een gids. De wandeling door de milkwood bossen over de sandstone kliffen en in de zee grotten, bekend als ‘beach comber caves’, wat vroeger de centrale plek van de Khoi Khoi was, is een van de hoogtepunten.