Karoo National Park ligt ten noorden van Oudtshoorn en is één van de meest toegankelijke nationale parken in Zuid-Afrika. Het park strekt zich uit over de berghellingen en hoge toppen van het Nuweveld gebergte. Er zijn in het park ongeveer 63 soorten zoogdieren en 200 soorten vogels te spotten.

Karoo National Park is ontstaan in de jaren 1950 toen de lokale boer William Quinton een beschermingsgebied in het Beaufort West gebied wilde oprichten. Zijn drive om zich hier voor in te zetten kwam doordat door de eeuwen heen de miljoenen springbokken op de vlaktes bijna waren verdwenen. De verhalen over miljoenen trekbokken die in de vroege negentiende eeuw door het Beaufort West gebied liepen behoorden tot de verleden tijd. De oprichting van het park in 1979 was een belangrijke mijlpaal in het kleine gebied van de Nama Karoo Biome.

Karoo National Park – wildlife

De toegankelijkheid van dit nieuwe Karoo National Park werd verder versterkt door de opening van een prachtig gelegen rest camp bij de hoge heuvels van het Nuweveld gebergte. De bedreigde Riverine Rabbit heeft zijn thuisbasis in het park. Verder leeft hier de inheemse Cape Mountain Zebra en een verscheidenheid aan zeer goed aangepaste soorten dieren waaronder onder de aardwolf, caracal, bat-eared fox, cape fox, suricate en het  aardvark. Het rest camp in Karoo National Park werd onlangs omheind na de herinvoering van de leeuw in het reserve samen met de zeer bedreigde zwarte neushoorn.

Fossile Trail

Het Karoo National Park is door de jaren heen uitgebreid tot ongeveer 90.000 hectare. Het park omvat bergen, valleien en open vlakten. De toegangsweg naar de hoofdingang van het rest camp is verhard. Andere wegen zijn gravel wegen. Zoals de weg naar de spectaculaire Klipspringer bergpas en verder via de Doornhoek picknick plaats via de 45 kilometer lange potlekkertjie lus. Een van de grote attracties van het Karoo National Park is de Fossile Trail. Deze route geeft inzicht in de geologische geschiedenis van de Karoo en de ongeveer 300 miljoen jaar geleden uitgestorven diersoorten. In de westelijke sectie van het Karoo National Park zijn 4WD paden die toegang bieden tot een half woestijn en bergachtig terrein.

Ondanks de nabijheid van Beaufort West en de drukke N1, is het Karoo National Park een oase van rust. Hier kan de gejaagde stadsbewoner de Karoo ervaren zoals die was voor de komst van de Europese kolonisten en de daaruit voortvloeiende transformatie in een van de belangrijkste veeteelt regio’s in Zuid-Afrika. Het park biedt de bezoeker de gelegenheid om het fragiele, ruwe, onverbiddelijke, en de nog steeds mooie onveranderde Karoo te ontdekken. De enorme aantallen trekbokken of de nomadische antilope zijn voor altijd weg. Met het uitbreiden van dit park over een deel van de Centrale Karoo kan men nog steeds een gevoel van schoonheid van dit land vervaren te midden van de bergen, valleien en vlaktes.

4WD trail in Karoo National Park Zuid-Afrika
4WD trail in Karoo National Park Zuid-Afrika
Game drive in Karoo National Park Zuid-Afrika
Game drive in Karoo National Park Zuid-Afrika
Campsite in Karoo National Park Zuid-Afrika
Campsite in Karoo National Park Zuid-Afrika