Het Maputaland Marine Reserve in Zuid-Afrika ligt in het iSimangaliso Wetland Park. Het reservaat strekt zich uit over een lengte van 11 kilometer langs de Indische Oceaan ten noorden van Jesser Point tot aan de Mozambique grens.

Het iSimangaliso Wetland Park is bekend als één van de juwelen van de Zuid-Afrikaanse kust en een UNESCO werelderfgoed plaats. Het is een samenkomst van mooie stranden, koraalriffen, wetlands, moerassen, meren, bossen, kustbossen en graslanden. Vroeger stond het gebied bekend als het Greater St Lucia Wetland Park. Het strekt zich uit van St Lucia in het zuiden naar Kosi Bay in het noorden aan de noordoostelijke kust van KwaZulu-Natal. Binnen de grenzen van het park (het derde grootste beschermde gebied in het land) ligt Lake St Lucia en het natuurreservaat Kosi Bay en de St Lucia en de Marine Reserve van Maputaland. Deze ongerepte kust is beroemd om door de mooie gebieden St Lucia Wetlands, Sodwana Bay en Maputaland Marine Reserve.

Maputaland Marine Reserve – schildpadden

Het voornaamste doel van het Maputaland Marine Reserve is het behoud van een groot aantal loggerhead en  leatherback schildpadden die in het gebied nestelen. Een spectaculair kenmerk van het reservaat zijn de beboste kustduinen. Via de resorts Sodwana Bay en Cape Vidal heeft u toegang tot het reservaat. Dit zijn geregistreerde bedrijven die activiteiten als duiken naar de koraalriffen en vissen verzorgen. Vissen is populair en de stranden en rock pools worden door vakantiegangers gebruikt om te ontspannen in de zon en het warme water. In sommige gebieden is toegang beperkt en is het vangen van vis of ander zeeleven niet toegestaan.

Het populaire Sodwana rif wordt elk jaar door 80.000 duikers bezocht. Dit rif ligt op 12 tot 25 meter diepte en duikers kunnen genieten van een overvloed aan kleuren, vormen en texturen van het koraal. Duiken wordt aangeboden door verschillende privé duikscholen die een concessie hebben binnen het beschermde gebied waar men mag duiken. Er zijn initiatieven (van het KZN Wildlife en het Lubombo Ruimtelijke Ontwikkelingsinitiatief) om het beschermde gebied naar het zuiden tot Cape St Lucia uit te breiden. Een andere voorstel ligt er om in samenwerking met Mozambique een grensoverschrijdend mariene conserveringsgebied te creëren dat vanaf het eiland Inhaca van Maputo, naar Kaap-St Lucia, uitstrekt.