Paarl ligt ongeveer 45 km ten noord-oosten van Kaapstad in Zuid-Afrika. Het was de derde stad op de Kaap die werd gesticht door Hollanders. De stad wordt gekenmerkt door de Bergrivier en de Paarlberg.Het is een klein stadje en de naam is afkomstig van de karakteristieke berg waaraan het stadje ligt. De ronde top van de berg glinstert na een regenbui als een parel in de zon.In 1657 was het Abraham Gabbema die landinwaarts trok op zoek naar een veestapel. Na een hoosbui zag hij in de verte een berg opdoemen, een met een reusachtige granieten rots die glinsterde als een natte parel in de zon.  Hij noemde de berg “Peerleberg” dat later Paarlberg zou heten. Aan de voet van de Paarlberg ontstond de stad Paarl.

De stad Paarl heeft een uniek karakter, niet in de laatste plaats omdat de wijngaarden nog steeds dicht tegen de woonwijken aanliggen. Dit geeft een landelijke gevoel ondanks dat Paarl de grootte heeft van een kleine stad, maar ook omdat hier gestreden is voor de erkenning van het Afrikaans als een geschreven taal. In het Afrikaans Taalmuseum kan men zien hoe deze prestatie is bereikt. Tevens is er een monument voor deze unieke taal op de hellingen van de Paarlberg.

Paarl – Victoriaanse gebouwen

De hoofdstraat in Paarl is een kleurrijke verzameling prachtig gerestaureerde Kaapse, Georgische en Victoriaanse gebouwen, waaronder de oudste Nederlandse gereformeerde kerk in het land;- de Strooidak Kerk en het Paarl Museum, welke is gehuisvest in een u-vormige Kaapse Hollandse woning en de geschiedenis van de stad verteld, beginnend met de eerste bewoners en hun leven tijdens de Europese kolonisatie en slavernij.

Een grote verscheidenheid aan druiven wordt in Paarl geteeld, waaronder de Cabernet Sauvignon, Pinotage, Shiraz, Chardonnay en Chenin Blanc. De Paarl Wijn Route wordt danook wel de ‘Rode Route’ genoemd. Meer dan 25 wijnkelders zoals de Backsberg Estate, KWV, Nederburg, Nelsons Creek, Simonsvlei en Avondale vormen de populaire wijnroute.

Aan de beroemde 11 km lange Mainstreet ligt niet alleen de Strooidak Church maar ook het Oude Pastorie Museum, het Patriot Building en het Gymnasium. Het mooie huis van Laborie, in de Mainstreet, werd in 1972 door de KWV (Kaapse Wijn Vereniging) gekocht. De gebouwen werden gerestaureerd en het restaurant werd gebouwd. Het KWV-keldercomplex is de grootste ter wereld met een oppervlakte van 22 hectare.

De prachtige kathedraalkelder, gebouwd in 1930, met zijn korfgewelfdak en grote eiken wijnvaten is prachtig om te zien. De fusten zijn van houtsnijwerk voorzien en beelden de geschiedenis van de Kaapse wijnindustrie uit.

Wijnranken bij Paarl Zuid-Afrika
Wijnranken bij Paarl Zuid-Afrika
Wijnproeverij bij Paarl Zuid-Afrika
Wijnproeverij bij Paarl Zuid-Afrika
Wijngaard bij Paarl Zuid-Afrika
Wijngaard bij Paarl Zuid-Afrika
Ruwe rotsformaties bij Paarl Zuid-Afrika
Ruwe rotsformaties bij Paarl Zuid-Afrika