Port Elizabeth is bekend als de ‘Friendly City’, aan de zuidoost kust, 763 km ten oosten van Kaapstad. Port Elizabeth is een prima startpunt voor uw vakantie in Zuid-Afrika. PE, zoals de stad ook wel genoemd wordt, heeft historisch erfgoed, prachtige natuur en talloze watersportactiviteiten. 40 km adembenemende kustlijn van Algoa Bay biedt een perfecte combinatie van warm water en beschermde stranden. Tel daarbij het prachtige klimaat van Port Elizabeth op en uw vakantie is geslaagd!

Strand en watersport

De Bay, die een favoriete plek voor strand- en watersportliefhebbers is, staat bekend als de watersportstad van Zuid-Afrika en gedurende het hele jaar zijn hier activiteiten te ondernemen, met name windsurfen en vissen. Algoa Bay is een van de beste plekken in de wereld om te zeilen, terwijl duiken naar riffen, scheepswrakken, vissen en kleurrijke koralen ook de moeite waard zijn. U kunt hier ook dolfijnen spotten en in het seizoen walvissen.

De Nelson Mandela Metro is de toegangspoort naar de Oost-Kaapse regio,  terwijl de goed uitgeruste luchthaven en zeehaven Zuid-Afrika verbindt met andere nationale en internationale bestemmingen. Het gebied rondom Port Elizabeth biedt de meeste uiteenlopende soorten vegetaties van Zuid-Afrika, vijf van de zeven biogeografische gebieden van het land zijn in de Oost-Kaap vertegenwoordigd.

Geschiedenis

Net als de rest van Zuid-Afrika heeft Port Elizabeth veel meegemaakt in de afgelopen eeuwen. Eerst was er de kolonisatie van de Engelsen en de Nederlanders. Dit begon al in 1820. Hiermee kwam ook apartheid aan te pas wat de bevolking deed opsplitsen. Uiteindelijk was Port Elizabeth de eerste stad in Zuid-Afrika met een rugby club waar zwarten ook mee mochten sporten.

Tijdens de Apartheid waren er wel grote bedrijven gevestigd in Port Elizabeth zoals Ford en Volkswagen. Hierdoor ontwikkelde de stad snel. Maar toen het Apartheids regime steeds strenger werd verlieten deze bedrijven de stad en werd de stad “de geest aan de kust”.

Vanaf 2007 is er een project gestart om de stad weer nieuw leven in te blazen. Dit project heet de Mandela Bay Development Agency Revitalisation Strategy.

Vernieuwing

De laatste jaren, sinds 2016, is er een grote vernieuwingsslag door Port Elizabeth aan het gaan. De jongeren van de stad maken de stad een post-industriële multiculturele hotspot. Ontdek de stad door het 5 kilometer lange strand af te gaan over de promenade. Neem een duik vanaf een van de stranden: Kings Beach, Hobie Beach of Pollock Beach. Deze strip van stranden is een plek voor allerlei activiteiten zoals hardlopen, fietsen, en surfers.

In het gebied dat Central heet, kunt u verschillende musea en kustgalerijen bezoeken. Dit is een creatief gebied geworden, het epicentrum van publieke kunst. Qua koken is Neighbouring Richmond Hill een aanrader.

In de townships ten oosten van Port Elizabeth is een levendige muziek industrie naast het levendige straatleven ontstaat. Dit gaat gepaard met “shisa nyama’s”, barbeques. De muziek industrie heeft veel weg van jazz. Hier kunt u het best van genieten als een local u wegwijs maakt.

Port Elizabeth, Palmboom, Zuid-Afrika
Port Elizabeth, Palmboom, Zuid-Afrika
Port Elizabeth, Strand, Zuid-Afrika
Port Elizabeth, Strand, Zuid-Afrika
Port Elizabeth, zeezicht vanuit hotel, Zuid-Afrika
Port Elizabeth, zeezicht vanuit hotel, Zuid-Afrika
Zonsondergang Port Elizabeth, Zuid-Afrika
Zonsondergang Port Elizabeth, Zuid-Afrika