Het Sanbona Wildlife Reserve is 54.000 hectare groot en ligt in de Klein Karoo in de West-Kaap van Zuid-Afrika. Het reservaat ligt op 3½ uur rijden van Kaapstad. Aan de voet van de Warmwaterberg, in het hart van het Klein Karoo, tussen Montagu en Barrydale op de beroemde Route 62. Het is een droom van de lokale San bevolking die realiteit is geworden.

Het Sanbona Wildlife Reserve bestaat uit glooiende bergen en vlaktes, inheemse fauna en flora en rotsformaties. Door de gevonden rotstekeningen is het een aanrader om deze bestemming op te nemen in uw safari in Zuid-Afrika. De naam Sanbona is een combinatie van de ‘San’ mensen die duizend jaren in dit gebied rondtrokken. Het tweede deel van de naam komt van de ‘Bona’ mensen, die hun droom verwezenlijkten door het reservaat in dit deel van het Klein Karoo te ontwikkelen.

Sanbona Wildlife Reserve – Big5

Het Sanbona Wildlife Reserve is meer dan een Big-5 wildernis reservaat. Hier vind u de schoonheid van de uitgestrektheid van het landschap. De stilte en rust temidden van de schoonheid en de onmetelijke vlaktes van Sanbona Wildlife Reserve zijn uniek. Eén van de doelstellingen het Sanbona Wildlife Reserve is de herintroductie van diersoorten die ooit in de Klein Karoo leefden. Bij de herinvoering van soorten naar hun natuurlijke omgeving moet rekening gehouden worden met de huidige geschiktheid en omvang van de beschikbare habitat. Hier speelt ook de aanwezigheid van potentiële concurrenten een belangrijke rol. Daardoor zijn sommige soorten jammer genoeg niet meer geschikt om terug te plaatsen. Het proces van het terugplaatsen van grote herbivoor- en roofdiersoorten heeft jaren in beslag genomen en is nog steeds aan de gang.

Het Wildlife Department van Zuid-Afrika onderzoekt continue de ecologie van de dieren in hun nieuwe omgevingen. Dit doen ze om succes en duurzaamheid van het terugplaatsen te waarborgen. De invloed van roofdieren op hun prooi en planten wordt voortdurend bestudeerd, gemeten en gecontroleerd om de juiste ecologische balans te waarborgen. Hierdoor wordt ook voor de komende jaren een productief, zelfvoorzienend eco-systeem op Sanbona gewaarborgd.